Team Surprise siktar mot guld
Sveriges landslag i synkroniserad konståkning heter Team Surprise och dominerar den svenska lagåkningsscenen sedan många år. Nästa stora utmaning för laget är att försöka knipa guldet i VM i...
Sveriges landslag i synkroniserad konståkning heter Team Surprise och dominerar den svenska lagåkningsscenen sedan många år. Nästa stora utmaning för laget är att försöka knipa guldet i VM i Budapest i april.
I Sverige är konståkningen på frammarsch i hela landet, även om knappt märks i medierna. Tur då att det finns ett konståkningslag som låter tala om sig, och det med besked. I Landvetter utanför Göteborg finns nämligen det svenska landslaget i synkroniserad skridskoåkning, framgångsrika Team Surprise.
När tränaren Andrea Dohány redan 1985 drog igång Team Surprise inom Landvetter Konståkningsklubb var målen högt satta: de skulle bli bäst och dessutom utveckla sporten. Och man lever sedan dess som man lär. Team Surprise har vunnit alla SM som de ställt upp i och totalt tagit sex VM-guld sedan de utsågs 1993 till svenskt landslag i synkroniserad konståkning.
Nyligen tävlade laget i ISU Shanghai Trophy och mötte där den internationella eliten inom konståkningens lagsport – synkro, samma lag som de snart också kommer att möta igen i VM i Budapest i april. I Shanghai vann Team Surprise det långa programmet, men hamnade på en tredjeplats totalt, eftersom resultatet från det korta programmet avgjorde.
De gäller verkligen att ha marginalerna på sin sida och det är detaljerna som avgör, även om just Team Surprise gjort sig kända som ett lag som aldrig går på säkerhet. Snarare har de gjort sig kända för att framföra avancerade program med många överraskningsmoment.
Laget är nu i full färd att finslipa sitt program inför VM, som avgörs i Ungerns huvudstad den 8-9 april. Siktet är inställt på att leverera två felfria åk – för att kunna bärga guld.
Stories kollade läget med tränare Andrea Dohány inför VM:
Nu i april är det dags för VM i Budapest, vad tror du om era chanser?
– Lyckas vi med två felfria åk så har vi stora chanser att ta hem guldet.
Vad betyder det att tävla utomlands?
– Att tävla utomlands betyder inte bara mycket för oss utan även för själva sporten. Vi får mycket mer uppmärksamhet här än i Sverige, både från publik men också från tv.
Nu stundar VM härnäst förstås, vad jobbar ni annars med på lite längre sikt?
– Det långsiktiga målet är alltid att utveckla sporten, även om vi just nu bara har fokus på att ta guld i Budapest.
Team Surprise har blivit inbjudna till två stora ISU-tävlingar den här säsongen, hur har dessa skilt sig från varandra?
– Den största skillnaden mellan de båda tävlingarna har varit vår prestation. Under Barcelona så kunde vi inte prestera och leverera de vi ville. Vi har arbetat hårt sedan Barcelona och i Shanghai levererade vi två åk som var mycket bättre.
2018 står Stockholm som värd för VM i synkroniserad konståkning, när mästerskapet hålls på Hovet den 6–7 april.
(Foto: Synchrophoto.eu)