Så väljer du bästa handbollsskorna
Övriga sporter

Så väljer du bästa handbollsskorna

Vad skiljer handbollsskor från vanliga inomhusskor, vad du ska tänka på när du provar och vilka skor för vilken position?

Handbollsskor som passar dig och din possition

När du spelat handboll ett tag är det kanske dags att köpa ett par riktiga handbollsskor. I den här guiden går vi igenom vad som skiljer handbollsskor från vanliga inomhusskor, vad du ska tänka på när du köper skor för handboll, hur de ska sitta och vad som skiljer skor för olika positioner på plan.

Vad är bra handbollsskor?

Snabba tempoväxlingar och hög fart i kombination med snabba rörelser i sidled, fram och bak, plötsliga stopp och höga hopp – det är en del av rörelsemönstret på handbollsplanen. För att tillgodose handbollsspelarens alla rörelser och skydda fötter, knän oh andra kroppsdelar ställs höga krav på just skon. Visste du till exempel att du belastar din kropp med över sex gånger din kroppsvikt när du hoppar?

Så hittar du bästa handbollsskorna för dig

Handbollsspelaren generellt eftersöker en smidig sko med hög flexibilitet som också ska ge säkert grepp, god ventilation och bra dämpning. Vilken av nedan egenskaper du bör fokusera mest på är upp till ditt tycke och smak samt vilken position du spelar. Olika positioner ställer olika krav på kon, mer om det längre ner. 

  • Grepp: Ett bra grepp är en av de viktigaste egenskaperna på dina skor. För ett erhålla hög explosivitet och högt tempo i kombination med snabba sidoförflyttningar och plötsliga stopp är det viktigt att du inte ”glider runt” på plan. Med sämre grepp ökar risken att du överkompenserar andra muskler och skaderisken ökar. Det är även genom avsaknaden av grepp som du får en indikation att du behöver byta skor, ofta på grund av att du har en för gammal sko (eller en sko som inte är anpassad för sporten).
  • Stabilitet: Yttersulans brett ger en indikation på hur stabil skon blir när du spelar. Särskilt framfoten ska vara bred för att ge stadga i de många snabba sidorörelserna men även när du blockar och spärrar. En bra utgångspunkt är att du ska kunna se yttersulan om du tittar på skon ovanifrån.
  • Dämpning: Hur dämpad sko du väljer beror både på din position på plan men även din kroppsvikt och om du har känsliga knän eller fötter. Det är främst i de positioner som hopp är vanligt förekommande som du är i behov av mer dämpning som jämnare fördelar stötarna och ger en mer skonsam landning. En mer kraftfull spelare (med mer kroppsvikt) eller en spelare med skador i knä- och fotleder är också i behov av en ko med mer väldämpad mellansula.
  • Flexibilitet: Det snabba tempot med många snabba skiftningar ställer höga krav på din smidighet och att du kan röra dig med frihet. Se även över skons vikt så att du får en god hoppförmåga känner dig lätt och smidig vid anfall och skott.
  • Ventilation: Smart ventilation är a och o när det kommer till handbollsskor. Tempot är högt och du blir snabbt varm och svettig. Att köpa en för välventileradsko kan ge avkall på sidornas förstärkning som är framtagna för att hjälpa dig klara av den laterala påfrestning som din kropp utsätts för i handbollen.

Spela in skorna

En handbollssko kan med fördel användas succesivt för att minska risken för nötning. Börja med att gå i dem hemma, ta därefter med dig dem till träningen för att testa dem på uppvärmningen och byt därefter till dina gamla skor under resterande del av träningen. Vidare kan du stegra upp användningen av skorna innan de slutligen används hela matcher. Detta för att mjuka upp materialet på skon, anpassa passformen något efter din fots utseende och vänja foten för att undvika skav och nötningar.

Olika skor för olika handbollspositioner

Olika skor för olika position, för den som spelat en del handboll vet att de olika spelarnas rörelsemönster skiljer sig en del och därför ställer olika krav på skorna. En mittsexa skiljer sig mycket från en höger- eller vänsternia rör sig olika på plan och behöver olika stöd, flexibilitet och dämpning på skon. Vad ska olika spelare då tänka på vid köp av skor? Vi går igenom skillnaderna.

Handbollsskor för vänster- och högernia

H9 och V9 har utsatta positioner med många dueller och tuffa närkamper. Viktigt att kolla extra efter är då en sko med bra stabilitet och god dämpning. Här ställs också höga krav på flexibiliteten då tempot är snabbt och riktningsförändringarna många.

Skor för mittnia

En kombination av en stabil och smidig handbollsko är vad en M9 bör fokusera på. Även mittnian tar många dueller och kroppsnära fighter på plan och kräver därför stabilitet. Det explosiva rörelsemönstret är snabbt och föränderligt vilket gör att hen också stor flexibilitet.

Bra skor för höger- och vänstersexa

H6 och V6 har explosiva positioner med högt tempo och många hopp. För att gynnas som mest av sina skor bör hen välja en flexibel sko med låg vikt. Här får en avgöra hur mycket avkall en är bekväm med att göra på stabiliteten som ofta minskar i takt med att vikten sjunker och smidigheten ökar.

Handbollsskor för mittsexa

För M6 är stabiliteten den viktigaste egenskapen när det kommer till val av skor. En stadig och säker sko som ger den ofta mest fysiska spelaren förutsättningar att stå emot och blockera motståndaren. En väldämpad sko med stöd för fotleden och mycket stabilitet framtill kommer att gynna spelet som mittsexa.

Skor för handbollsmålvakt

För målvakten är reaktionsförmågan av högsta prioritet och ett snabbt fotarbete är av högsta vikt. Hen bör ha direktkontakt med golvytan för snabba förändringar i sidled men även framåt och bakåt. Målvaktsskor inom handbollen har ofta stor flexibilitet i ovandelen och mindre dämpning än andra positioners skor och består ofta endast av en tunnare gummisula.

Vanliga inomhusskor för handboll?

När vi beskriver en klassisk handbollssko har den många gemensamma nämnare med en vanlig inomhussko. Detta då en inomhussko primärt är anpassad för den yta (funkar oavsett om du spelar på plast- eller parkettgolv) du spelar på samt har en något bredare yttersula för att kunna röra dig snabbt i sidled. Skor som liknar handbollsskon (då underlaget och fotarbetet delvis är lika) är innebandyskor, volleybollskor och badmintonskor. En vanalig inomhussko är ett väl fungerande alternativ under de första åren av handbollskarriären.

Undvik fotbollsskor på handbollsplan

Att tänka på är dock att undvika indoorskorna från fotbollen. Dessa skor är anpassade på ett annat sätt och har en för smal yttersula för handbollens kvicka tempo i sidled. 

Se efter om de skorna du har hemma fungerar för handbollen genom att titta på dem uppifrån, ser du yttersulan på skons sidor är de good to go.

Handbollsskor online och i butik

På Intersport har vi ett stort utbud av handbollsskor och mest troligt något som passar dig, oavsett nivå, position och önskemål. Vi har de mest populära varumärkena så som Kempa, Hummel, MIZUNO, Asics, adidas, Salming och Puma. Vi har sporterfarenhet sedan 1968 och hjälper dig mer än gärna, handla snabbt och smidigt online eller prova ut och få mer hjälp i någon av våra butiker. 

Andra 'Övriga sporter' inlägg