Utmana dig med klättring!
Övriga sporter

Utmana dig med klättring!

Klättring är en spännande sport som ökar i populäritet och utmanar din styrka, kroppskontroll och uthållighet.

Klättring är en kul och utmanande nyhet

Att bara dra på sig löparskorna och ta sig ut i spåret kan, i alla sin enkelhet, vara det härligaste som finns. Men ibland behöver man testa på någon nytt och utmana sig lite. Med den här sporten utmanas din styrka, motorik och kroppskontroll samt psyke och uthållighet. Vi har kikat lite närmare på hur man kommer igång med klättring!

Att klättra blir allt mer populärt

Klättring är en spännande sport som ständigt ökar i populäritet. Klättring som träningsform handlar så klart om fysisk styrka att orka ta sig upp. Men också motorik, rörlighet och kroppskontroll. Du utmanar ditt psyke genom att öva uthållighet och att övervinna rädslan för fall. Många klättrare beskriver koncentrationen och kicken när du tagit dig till toppen som en total närvaro. I augusti blev det klart att sportklättring blir en av de nya grenarna i OS år 2020 i Tokyo.

Klättring inomhus eller utomhus

Det finns massor av tekniker när det kommer till klättring som innebär olika typer av utrustning. Den formen som är vanligast inomhus och som också är den mest säkra är topprepsklättring. Ett rep går upp till toppen och igenom ett “ankare” och vidare ner till en person på marken. Eftersom personen på marken hela tiden säkrar repet kan klättraren inte falla så långt.

Efter lite träning kanske du vill ge dig på att även klättra utomhus, en naturupplevelse som är svårslagen av andra sporter. Superhärligt dessutom att komma ut i naturen!

Gå en kurs i klättring

Låter klättring som din nästa utmaning? Ta kontakt med din närmaste anläggning och ta en grundkurs i topprepsklättring! Kursen ger dig grönt kort, vilket är en förutsättning för att få klättra på gym. På kursen lär du dig om utrustning, att klättra och att göra det säkert. Ofta lär du dig även lite om teknik.

Kläder för klättring

När du testar en ny sport finns det ofta många frågetecken gällande kläder, skor och utrustning. När du klättrar inomhus kan du använda vanliga träningskläder som är sköna och som inte hindrar dina rörelser. Träningstights, shorts, t-shirt eller träningströja. Ett bra tips är att välja kläder i funktionsmaterial då klättring är mer ansträngande än vad många tror och att de flesta blir varma, svettiga och får upp pulsen.

Klätterskor

För nybörjaren går det precis lika bra att använda ett par vanliga träningsskor när du ska klättra. När det kommer till att välja klätterskor finns det en djungel av olka skor och det gäller att ha lite erfarenhet för att veta vilka behov just du har.

Skor, kläder och utrustning på Interport

På Intersport har vi det mesta som du behöver för att testa på en ny sport. Allt från inspiration och tips till utrustning, skor och kläder. Kom in till oss så hjälper vi dig eller shoppa det du behöver på intersport.se.