Topplista: Idrott för barn
Övriga sporter

Topplista: Idrott för barn

De mest populära sporterna för barn och vad som behövs när de utövas.

3 juli 2023

Hitta rätt sport för ditt barn

Intersport är Sveriges största föreningsverksamhet och samarbetar med över 1200 föreningar som vi stöttar på olika sätt. Vi vill att alla barn ska idrotta så mycket det bara går och uppmanar alla att testa på nya sporter för att försöka hitta den som de tycker är roligast. Här är ett gäng förslag på de mest populära idrotterna för barn! Till alla sporter behöver barnen träningskläder, läs mer om vad du ska tänka på när det ska köpas idrottskläder i vår guide

Kolla upp närliggande klubbar och testa - ta med en kompis eller prova själv!

Fotboll

Fotboll är den sport som spelas mest i nästan alla länder runt om i världen. Många kommuner erbjuder fotbollsskola eller fotbollsträningar från tidig ålder och ofta kan barnen börja spela fotboll redan från 4 års ålder och hålla på så länge de vill. De första åren handlar det främst om att lära känna bollen och planen, ha kul och särskilja medspelare från motståndare och allt eftersom övergår det succesivt till att också handla om bollteknik, strategi och matcher. 

Till barnens fotbollsträning behöver de:

Läs mer om hur du väljer rätt fotbollsskor och vår guide till rätt dobbar

Innebandy

Innebandy är en av Sveriges största sporter för alla åldrar och spelas flitigt även vid sidan av föreningslivet. I innebandy finns det en hel del regler men det brukar man inte fokusera så mycket på precis i början, det lär sig barnen allt eftersom. Inledningsvis handlar det främst om att lära sig att springa samtidigt som du ska hålla koll på klubba och boll. 

Vad behövs för att spela innebandy?

Hockey

Hockeyskola är ett bra sätt för de barn som vill prova på hockey och få en inblick i livet på isen. Barnen får testa på flera olika moment och känna på utrustning och lära sig skapa trygghet med skridskorna på.

Vad behövs på hockeyskola?

  • Skridskor
  • Hjälm (går ofta att låna de första åren)
  • Klubba (går ofta att låna de första åren)
  • Skydd (i början kan det räcka med halsskydd och benskydd)

Läs mer om utrustningen nybörjarna behöver i vår Checklista för att börja hockey

Padel

Padel är Sveriges mest växande sport för vuxna. Men allt fler anläggningar anordnar träningar även för barn och ungdomar och padelskolorna växer i raketfart. Det finns specifika racket anpassade för barn för att ge de yngre de bästa förutsättningarna att få till ett bra spel och ha roligt på banan. När barnen har kommit in i sporten är det en riktigt rolig grej att göra tillsammans som familjeaktivitet. 

Barn som vill spela padel behöver:

Läs mer om vad du kan tänka på när du väljer padelracket till barn

Basket

Basket är en varierande sport med snabba tempoväxlingar där alla spelare på plan får ansvara, mer eller mindre, för såväl anfall som försvar. Precis som alla lagsporter handlar basketträningarna i början mindre om hård fysträning och spelteknik utan mer om rörelseglädje och gemenskap. Lek, gemenskap och rörelse blandas med bollkontroll, enklare övningar och att ha roligt på planen.

När barnen ska börja spela basket behövs:

Dans

Dans är bra träning både för koordination, balans och kondition (olika mycket beroende på vilken typ av dans). Vilken stil som är roligast finns givetvis inget enkelt svar på, här gäller det att testa sig fram - allt från balett och modern dans till hip hop och disco samt en mängd olika pardanser. Det finns dansklasser för alla åldrar, från de allra yngsta och hela vägen upp tills ungdom blir vuxen. 

Vad behövs för dans?

  • Skor beroende på klass, kolla med dansstudion vilka skor som passar för den dansklass ditt barn ska testa.

 

Simning

Simskola brukar många barn tycka är roligt, i början handlar det mest om vattenlek tillsammans med en förälder. Därefter finns olika steg från vattenglädje mot att bli bekväm i vattnet och utveckla en trygghet för att därefter lära sig simtag, kunna flyta, simma längre distanser och lära sig hantera djupt vatten. 

Till simskolan behövs:

Guide: Hitta rätt badkläder till barnen.

Handboll

Handbollen är en av de mest jämlika sporterna i Sverige, ungefär lika många tjejer som killar är registrerade och sporten blir allt mer populärar. Handboll är en fartfylld bollsport med, vanligtvis, mycket mål och högt tempo. Det krävs inte så mycket utrustning vilket gör det till en förhållandevis billig sport.

För handboll behöver barnen:

Tennis

När barnen börjar spela tennis lär de sig genom glädje och uppmuntran och utan prestige och krav, här är ofta fokus på koordination och att finna intresse för racket och boll. För de mindre barnen, upp till åtta år ungefär, används ofta mindre banor och mjukare bollar i kombination av mer lättspelade racket som ofta finns att låna hos föreningen. Allt eftersom barnen utvecklas får de testa nya racket och bollar samt spela på större baner och med tuffare motstånd från tränare eller kompisar.

Vad behöver barn som vill spela tennis?

Gymnastik

Gymnastik finns på de flesta orter och städer och erbjuder ofta träning för alla från 3 år till långt upp i åldrarna samt familjegympa med musik och rörelse för hela familjen. Som nybörjare på gymnastik handlar det främst om att ha roligt och få en grundläggande motorikträning för att sedan utvecklas och ge möjligheten att inrikta på olika moment eller kategorier inom gymnastikens olika grenar, bland annat: ringar, hopp, bom och fristående. 

Vad behöver barnen på gympa?

  • För att gå på gymnastik behövs ingenting, men sköna mjuka kläder som är lätta att röra sig i är bra att ha.

Badminton

Badminton är en finurlig och snabb racketsport och en av de få sporter där tjejer och killar tävlar tillsammans och ingår i samma seriespel. I början spelas badminton under lekfulla former och med fokus på grunden inom badminton i kombination med utveckling av snabbhet, rörlighet och koordination. Som nybörjare börjar du nästan alltid individuellt för att sedan längre fram kunna testa på dubbelspel samt utveckla din teknik i slagen, din serve och rörelse på banan.

Som nybörjare i badminton behöver barnen:

Friidrott

Barn-och ungdomsverksamhet för friidrott brukar börja något senare i ålder än många andra sporter, i samband med skolstart är barnen ofta tillräckligt gamla för att testa på friidrott. Friidrott beskrivs ofta som en av de sporter som ger unga de bästa fysiska förutsättningarna för en vidare utveckling inom sport och idrott. I början testas de flesta grenar, bland annat: längdhopp, höjdhopp, kula och olika sprintdistanser, för att längre fram inrikta sig mot någon.

För att börja med friidrott behövs:

Du visste väl...

... att du som bonuskund kan välja vilken förening du vill stötta lite extra, då ges 3% på allt du handlar tillbaka till den föreningen – så bra!