Topplista: Idrott för barn
Övriga sporter

Topplista: Idrott för barn

De mest populära sporterna för barn och vad som behövs när de utövas.

7 augusti 2022

Hitta rätt sport för ditt barn

Intersport är Sveriges största föreningsverksamhet och samarbetar med över 1200 föreningar som vi stöttar på olika sätt. Vi vill att alla barn ska idrotta så mycket det bara går och uppmanar alla att testa på nya sporter för att försöka hitta det allra roligaste. Här är ett gäng förslag på de mest populära idrotterna för barn! Till alla sporter behöver barnen träningskläder, läs mer om vad du ska tänka på när det ska köpas idrottskläder i vår guide

Kolla upp närliggande klubbar och testa - ta med en kompis eller prova själv!

Fotboll

Fotboll är den sport som spelas mest i nästan alla länder runt om i världen. Många kommuner erbjuder fotbollsskola eller fotbollsträningar från tidig ålder och ofta kan barnen börja spela fotboll från 4 års ålder och så länge de vill. De första åren handlar det främst om att lära känna bollen och planen, ha kul och särskilja medspelare från motståndare, allt eftersom övergår det till bollteknik och matcher i allt större utsträckning. 

Till barnens fotbollsträning behöver de:

  • Fotbollsskor med rätt dobbar för grus eller gräs alternativt inneskor om barnen ska spela inomhus.
  • Benskydd och strumpor

Läs mer om hur du väljer rätt fotbollsskor och vår guide till rätt dobbar

Innebandy

Innebandy är en av Sveriges största sporter för alla åldrar och spelas flitigt även vid sidan av föreningslivet. I innebandy finns det en hel del regler men inte så mycket att hålla koll på inledningsvis, det lär sig barnen allt eftersom. I början handlar det främst om att koordinera att springa samtidigt som du ska hålla koll på klubba och boll. 

Vad behövs för att spela innebandy?

  • Innebandyklubba (går ofta att låna de första åren)
  • Innebandyskor eller vanliga inomhusskor
  • Innebandyglasögon (är en regel på vissa klubbar)

Hockey

Hockeyskola är ett bra sätt för de barn som vill prova på hockey och få en inblick i livet på isen. Barnen får testa på flera olika moment och känna på utrustning och lära sig skapa trygghet med skridskorna på.

Vad behövs på hockeyskola?

  • Skridskor
  • Hjälm (går ofta att låna de första åren)
  • Klubba (går ofta att låna de första åren)
  • Halsskydd och benskydd

Läs mer om utrustningen nybörjarna behöver i vår Checklista för att börja hockey

Padel

Padel är Sveriges mest växande sport, för vuxna. Men allt fler anläggningar anordnar träningar även för barn och ungdomar och padelskolorna växer i raketfart. Det finns specifika racket anpassade för barn för att ge de yngre bästa förutsättningarna att få till ett bra spel och ha roligt på banan. När barnen har kommit in i sporten är det en riktigt rolig grej att göra tillsammans i familjen. 

Barn som vill spela padel behöver:

Läs mer om vad du kan tänka på när du väljer padelracket till barn

Basket

Basket är en varierande sport med snabba tempoväxlingar där alla spelare på plan får ansvara, mer eller mindre, för såväl anfall som försvar. Precis som alla lagsporter handlar basketträningarna i början mindre om hård fysträning och spelteknik utan mer om rörelseglädje och gemenskap. Lek, gemenskap och rörelse blandas med bollkontroll, enklare övningar och att ha roligt med basketbollen.

När barnen ska börja spela basket behövs:

Dans

Dans är bra träning både för koordination, baland och konditionen (olika mycket beroende på vilken typ av dans som utövas). Vilken stil som är roligast finns givetvis inget enkelt svar på, här gäller det att testa sig fram - allt från balett och modern dans till hipp hopp och disco + mängder av olika pardanser. Det finns dansklasser från de allra yngsta och hela vägen upp tills ungdom blir vuxen. 

Vad behövs för dans?

  • Skor beroende på klass, kolla med dansstudion om och vilka skor som passar för den dansklass ditt barn ska testa.