10 frågor till The Swedish Princess
Övriga sporter

10 frågor till The Swedish Princess

Boxaren Klara Svensson om uppladdningen inför sitt livs boxningsmatch.

21 april 2015

Boxaren Klara Svensson om uppladdningen inför sitt livs boxningsmatch

Klara, som fått smeknamnet The Swedish Princess, går upp i ringen den 2:e maj för att göra upp om WBC:s VM-titel i lätt weltervikt. Senaste matchen gick Klara Svensson i november förra året. Därefter följde en lång period av ytterligare hårdträning med fokus på styrka och rörlighet.

1. Hur är uppladdningen nu inför ditt livs boxningsmatch?

– Löpning. Det är det som gäller nu, jag har precis varit ute och sprungit några helvetiska intervaller.

2. Hur är formen inför match?

- Jag känner mig fräschare än någonsin. Jag har kunnat träna mer nu utan att behöva lika lång tid för återhämtning som innan.

Klara bor sedan 2013 i Köpenhamn, men är ursprungligen från Malmö.

3. Hur upptäckte du boxningen?

- När jag var fjorton år upptäckte jag att det låg en boxningslokal i källaren bredvid fotbollsklubben där jag tränade.

4. Hur såg du på boxning som träningsform?

– Jag tyckte boxning verkade fräckt och farligt, det lockade mig. Så jag testade på fitnessboxning till en början - och blev helt kär i det.

Tränaren Christer Ekberg tyckte att Klara hade talang, och det gjorde henne ännu mer sugen på att fortsätta med boxningen. Hon tränade energiskt och utvecklades allt mer, och efter två år kom hon med i landslaget där hon stannade i många år och tog flera medaljer.

5. När blev du proffsboxare?

- 2011 fick jag möjligheten att bli proffs när jag skrev kontrakt med en klubb i Hamburg i Tyskland och började gå proffsmatcher.

6. Vad var den största skillnaden när du blev proffs?

– Som proffsboxare blev allt mycket roligare, säger Klara. Man har tunnare handskar, inget huvudskydd och det krävs också mer tydlighet i slagen och taktiskt tänkande. Det kändes nästan som att helt byta sport.

7. Och resultaten har du haft med dig på dne högre nivån?

Proffsboxarkarriären blev en nytändning. Just nu har jag femton matcher bakom mig i turneringen, med vinst i samtliga.

Det bådar gott inför den 2:e maj, men motståndaren Erica Farias från Argentina, blir en tuff utmaning. Erica Farias är just nu den regerande världsmästarinnan, med 21 vinster varav 10 på knockout.

8. Hur skulle du beskriva Erica Farias?

– Ericas boxningsteknik är explosiv och hon kan vara ful i ringen om det behövs, men det är jag beredd på

9. Vilka är dina styrkor?

Mina egna styrkor ligger i att jag har snabba reaktioner och är bra på att läsa av min motspelares drag. Boxning är lite som schack, det handlar om att kunna försvara och attackera med rätt tajming.

10. Hur ser du på tiden efter matchen?

– Jag vill inte fundera så mycket på tiden efter matchen, oavsett resultat. Man lever i den här bubblan så länge, så det är klart att det kommer kännas konstigt efteråt. Därför brukar jag oftast se till att ha ett schema för tiden efter det att jag genomfört ett mål så man inte bara blir stående. Det är ett tips jag rekommenderar varmt även för andra idrottare, säger Klara.

Andra 'Övriga sporter' inlägg