adidas Parley skapar miljövänliga lösningar
Personligt

adidas Parley skapar miljövänliga lösningar

Förvandlar problem till lösningar och hot till hållbar design.

1 april 2019

Hållbar utveckling av träningskläder, badkläder och skor

Haven drunknar i plast. 2048 kan bli året då det finns mer plast än fisk i vattnen. adidas Parley antar utmaningen. Och vi kan alla bidra.

Kreativitet istället för plast

Plasten är en av de värsta bovarna för klimathotet och fasansfulla siffror för andelen plast i haven återkommer år efter år. Enorma mängder plast produceras utan att återvinnas.

- Behovet av förändring har aldrig varit mer akut och den kris, på grund av plastföroreningar, vi står inför har nått en tipppunkt. Vi måste agera, säger Jennifer Thomas, Senior Director Sports Marketing & Communities på adidas.

Istället för att belysa problemen har adidas, i samarbete med Parley, valt att lägga fokus på ny innovation och lösningar på problemet. 

Hållbara träningskläder, badkläder och skor

adidas och Parley var bland de första att skapa avancerade sportprodukter gjorda av plastavfall från haven: allt från löpartights, hoodie och sport-bh till löparskor och badkläder. De förvandlar problemen till lösningar och hoten till hållbar design. Tillsammans arbetar man aktivt med att skapa produkter med minimal miljöpåverkan och tar fram innovativa och hållbara lösningar.

- Vi gör allt vi kan för att fasa ut allt användande av ny plast i våra material och varor. Utöver det stödjer vi som grundande medlem hela Parleys arbete med allt från forskning och utveckling inom ekoinnovation till direkta åtgärder, utbildning och kommunikation.

Stoppa plastföroreningarna med Parley air

Parley air är en strategi som tagits fram för att stoppa plastföroreningarna där de utgår från tre steg; avoid, intercept och redesign (undvik, fånga upp och designa om på svenska). I det första steget är ambitionen att ingen mer ny plast ska finnas i distributionskedjan, i det andra är målet att stoppa all plast innan den hamnar i havet och i den tredje ska de fortsatt vara en av de ledande inom ekoinnovation av såväl material som produkter. 

Du kan hjälpa till! Run for the oceans

"Run for the oceans" är ett initiativ som startades 2017 som ett sätt att uppmärksamma de katastrofala förhållandena i haven. I år uppmanas löpare från hela världen att återigen springa för att uppmärksamma havsförhållandena och de stora andelarna plast som finns. 

- Vi vill motivera så många löpare som möjligt att springa och hjälpa till att samla in pengar för en mer hållbar värld, fortsätter Jennifer Thomas.  

Löparapp med ett bra syfte

Registrera dig genom appen Runtastic och börja springa. För varje kilometer du springer under perioden 8 – 16:e juni 2019 skänker adidas en dollar till Parley Ocean School som utbildar ungdomar om marin plastförorening och inspirerar dem att agera. 

 

Andra 'Personligt' inlägg