Så arbetar designerna på Intersport
Personligt

Så arbetar designerna på Intersport

Ta en titt på hur arbetet går till när designerteamet på Intersports huvudkontor tar fram nästa kollektion.

Bakom kulisserna i jackverkstaden 

På huvudkontoret i Göteborg finns Intersports eget designerteam. Här utvecklas in i minsta detalj de olika plagg som du i slutändan hittar i sortimentet på Intersport. Här finns ett stort utbud av skidjackor och andra vinterjackor för både dam, herr och barn. I en mängd olika färger, material, modeller och priser.   

Designer på Intersport

Marie Millgård är en av designerna på Intersport och ansvarar för vuxensortimentet inom ytterplagg. Hon har arbetat som designer i över 10 år och har alltid ett öga fokuserat mot modevärlden för att följa utvecklingen och trenderna. Utöver henne består teamet av ytterligare två designers samt en designassistent. Deras arbete med en ny kollektion inleds ungefär ett år innan modellerna kommer ut i butikerna. 

– Tillsammans med produktchef och sortimentsansvarig diskuterar vi trender som är på gång, vilka modeller som ska vara kvar men förnyas något respektive vilka som ska bytas ut mot helt nya. Vi tittar mycket på detaljer, snitt, material och färger, berättar hon.

Trendanalys till ny kollektion

Det första steget mot en ny jacka är att designerteamet gör en trendanalys. Att spåna och undersöka vad som kommer starkt för nästa säsong. Det kan vara allt från materialval, färger och print till specifika detaljer eller modeller som spås bli stora. 

– Utifrån de tankar och idéer som uppkommer här skapar vi bland annat olika collage för att visualisera, fortsätter hon. 

Varumärken och egen produktion

Därefter börjar Marie skissa. Hon ritar cirka trettio jackor per säsong för att det ska finnas ett brett utbud som tillgodoser mångas behov. Därutöver kompletterar Intersport med ett stort urval av andra leverantörers varumärken så att det finns en bra mix att välja bland.

– Vi renodlar den sportiga känslan allt mer i Intersports modeller. Trenden till hösten är ett mer avskalat mode med tekniska detaljer som svetsade sömmar, vattentäta blixtlås eller laserskurna ventilationshål som inte behöver fållas. Det ger ett renare och exklusivare intryck när vi kan minimera synliga sömmar och stickningar på plagget.

Direktrisens roll i arbetet

Nästa steg är att koppla in direktrisen som konstruerar mönstren vilka sedan skickas till leverantören där prover sys upp. Direktrisen är en medarbetare som har en mycket viktig roll i designarbetet. 

– Det är först när vi ser plaggen uppsydda som vi kan bedöma hur de blir i verkligheten och ofta justerar vi detaljerna flera gånger innan vi bestämmer oss för hur jackan slutligen ska se ut. Det är en lång process som kan ta upp till ett halvår att genomföra, säger Marie.

 

Viktiga detaljer för att möta kraven

Gunilla Holmström arbetar också som designer på Intersport och arbetar under vårt besök med att finslipa några detaljer på en jackmodells ärm. Marie berättar att det är en kritisk del på flera jackor, skidjackan till exempel, hur ärmen är fäst.

– Det är extra viktigt att det finns en rörelsefrihet när man är ute i skidbacken, det får inte kännas knöligt eller tajt. Ändå ska det vara rätt slimmade kläder, så det är helt klart en utmaning, säger hon. 

Det är alltså många delar som man som konsument ofta tar för givet när man står i butiken och ska köpa en jacka. 

Produkt- och färgprover

Jackorna sys av noggrant utvalda leverantörer, och designerteamet får olika provjackor innan produktionen drar igång för fullt. 

– Det är viktigt att kontrollera att alla detaljer sitter vi har tänkt och att jackan fungerar på kroppen. Här tittar vi till exempel närmre på huvan, och undersöker hur lätt det är att dra den över skidhjälmen.

Från leverantören kommer det färgprover på olika varianter av de 
kulörer som designern har valt ut.

– Vi granskar dem i ett speciellt ljusskåp, dels för att se vad som ser bra ut i dagsljus men också
för att kontrollera att färgen inte ser annorlunda i när jackan hänger i butik jämfört med när man använder den.  

Marie tipsar! 

Nu blir det allt vanligare att man har en och samma jacka på vintern, oavsett om man är i skidbacken eller går till jobbet. Fundera över hur du ska använda jackan, till exempel hur mycket du åker och under vilken period, kanske går det att kombinera skidjackan med vardagsjackan? Be butikspersonalen om råd för att hitta en modell som passar dig!

Marie berättar också att vi numera klär oss mer säsongslöst och varierar värmen med flera olika lager. Det kan bero på klimatförändringarna, vintrarna blir allt mildare och det regnar mer:

– Det är intressant att se att den klassiska regnrocken kommer tillbaka och nästan alla modemärken har lanserat sin egen. Intersports variant är gjord i ett vattenavvisande, funktionellt material som andas, mycket mer behagligt än klassisk galon. Regnrocken bärs till exempel ovanpå en lättviktsdunjacka när det är kallt, men kan också fungera ovanpå kavajen eller t-shirten när det är varmt.

Jackor med hållbarhet i åtanke

Miljömedvetenheten märks även i designen. Produkterna ska kunna leva länge och materialvalen görs med hänsyn till miljön.

– Kunderna är allt mer medvetna, så både miljö och det sociala perspektivet har fått större fokus. Vi arbetar till exempel med vattenavvisande beläggningar som är fluorkarbonfria och vi försöker arbeta mer med återvunna material, bland annat till vår basfleece där vi använder återvunnen polyester. Ekologisk bomull har också ökat mycket, miljön är absolut en aspekt som vi tar hänsyn till när vi designar.

Accessoarerna sätter sista touchen

  • Reflexer är riktigt trendigt just nu, dels i hela plagg men framför allt som detaljer eller i accessoarer. Istället för att komma ihåg att sätta fast en lös reflex så är det ju praktiskt om det redan finns ett tryck på plagget eller som ett par handskar som löser problemet direkt.
  • Höstens damjackor går i klassiska höstfärger som vinrött, olivgrön och mörkblått. Då kan de behöva lättas upp med lite ljusare färg som en vintervit eller puderrosa mössa eller vante.
  • Mössan med stor tofs, antingen i garn eller i fuskpäls, är fortfarande rätt. eller den stora trenden; mössan med brett uppvik. Antingen sotarmössa eller en mer vanlig beanie, gärna med en badge på uppviket. Tips! Melerade garner ger liv åt stickningen.
  • Matcha gärna mössa och vantar i samma färg. Det ser fint ut och ger en bra helhet ihop med en matchande halsduk eller scarf. Sätt inte svart till svart utan våga addera en färg.
  • Istället för att välja en färg på ytterplagget kan du satsa på ett par kängor eller sneakers i färg. De kan förstärka en sportig stil i en i övrigt mer dressad outfit – helt rätt i athleisure-trenden som dominerar just nu.

Jackor på Intersport

På Intersport har vi ett stort urval av jackor i flera färger, modeller och varumärken. Allt från vinterjackor ocg skidjackor till regnjackor, skaljackor eller lättviktsjackor Förutom våra egna märken hittar du bland annat Peak Performance, Haglöfs, Didriksson och 8848. Välkommen in till någon av våra butiker eller köp din jacka online på intersport.se.

Andra 'Personligt' inlägg