Så arbetar designerna på Intersport
Personligt

Så arbetar designerna på Intersport

Ta en titt på hur arbetet går till när designerteamet på Intersports huvudkontor tar fram nästa kollektion.

1 november 2018

Bakom kulisserna i jackverkstaden 

På huvudkontoret i Göteborg finns Intersports eget designerteam. Här utvecklas in i minsta detalj de olika plagg som du i slutändan hittar i sortimentet på Intersport. Här finns ett stort utbud av skidjackor och andra vinterjackor för både dam, herr och barn. I en mängd olika färger, material, modeller och priser.   

Trendanalys och skiss på ny kollektion

Det första steget mot en ny skidjacka är att designerteamet gör en trendanalys. Att spåna och undersöka vad som kommer starkt för nästa säsong. Det kan vara allt från materialval, färger och print till  specifika detaljer eller modeller som spås bli stora. 

– Utifrån den skapar vi bland annat olika collage för att visualisera idéerna, berättar Marie Millgård, designer på Intersport. 

Därefter tar skissarbetet vid i datorn och de färdiga skisserna skickas så småningom ut till några av de leverantörer som Intersport har valt att samarbeta med. 

Designers på Intersport

Marie Millgård har jobbat på Intersport i tio år, och utöver henne består teamet av ytterligare två designers samt en designassistent. Deras arbete med en ny kollektion inleds ungefär ett år innan plaggen kommer ut i butikerna. 

– Den här säsongen kommer det att vara mycket quiltade skidjackor i sortimentet. För herrar blir det en hel del petrolblått i kombination med senapsgult. För damer har vi valt vinrött och rosa, berättar hon. 

Utvalda leverantörer

Skidjackorna sys av noggrant utvalda leverantörer i Asien, och designerteamet får olika provjackor innan produktionen drar igång för fullt. 

– Det är viktigt att kontrollera att alla detaljer sitter vi har tänkt och att jackan fungerar på kroppen. Här tittar vi till exempel närmre på huvan, och undersöker hur lätt det är att dra den över skidhjälmen.

Viktiga detaljer för att möta kraven

Gunilla Holmström arbetar också som designer på Intersport och arbetar under vårt besök med att finslipa några detaljer på en jackmodells ärm. Marie Millgård berättar att det är en kritisk del på en skidjacka, hur ärmen är fäst.

– Det är extra viktigt att det finns en rörelsefrihet när man är ute i skidbacken, det får inte kännas knöligt eller tajt. Ändå ska det vara rätt slimmade kläder, så det är helt klart en utmaning, säger hon. 

Det är alltså många delar som man som konsument ofta tar för givet när man står i butiken och ska köpa en jacka. 

Färgprover

Från leverantören kommer det färgprover på olika varianter av de 
kulörer som designern har valt ut.

– Vi granskar dem i ett speciellt ljusskåp, dels för att se vad som ser bra ut i dagsljus men också
för att kontrollera att färgen inte ser annorlunda i när jackan hänger i butik jämfört med när man använder den i backen.  

Designteamet på Intersport 

På Intersport arbetar med de interna varumärkena: McKinley, ProTouch, Etirel, Energetix och Firefly. Skidjackorna från Intersports tillhör McKinley-sortimentet. 

De skidjackor som Intersport producerar är vattenavvisande, något som tidigare har krävt en behandling med så kallade perfluorerade ämnen (PFC). Dessa ämnen är vatten-, smuts- och oljeavvisande och används i bland annat skor och textil. Men de är svåra att bryta ner och kan vara giftiga. Intersport arbetar aktivt med att fasa ut PFC i sina produkter.  

Marie tipsar! 

Nu blir det allt vanligare att man har en och samma jacka på vintern, oavsett om man är i skidbacken eller går till jobbet. Fundera över hur du ska använda jackan, till exempel hur mycket du åker och under vilken period. Be butikspersonalen om råd för att hitta en modell som passar dig!

Jackor på Intersport

På Intersport har vi ett stort urval av jackor i flera färger, modeller och varumärken. Förutom våra egna märken hittar du bland annat Peak Performance, Haglöfs, Didriksson och 8848. Välkommen in till någon av våra butiker eller köp din jacka online på intersport.se.

Andra 'Personligt' inlägg