Så väljer du bästa padelskor
Racketsportguider

Så väljer du bästa padelskor

Att tänka på när du väljer skor till den populära racketsporten.

Varför padelskor och vilka är bäst för mig? 

När du spelat padel ett tag och de vanliga träningsskorna inte hänger med i tempo eller ger dig den stabilitet du eftersöker är det dags att ta nästa steg och införskaffa ett par riktiga padelskor. Hur ska en då tänka? Vad är viktigt vid val av padelsko? Vi har pratat med Jakob Andersson på Tretorn/adidas för att få koll på grunderna för att hitta rätt skor till din padeltennis

Skor anpassade efter den snabba sporten

Padel är en snabb sport med många plötsliga start och stopp och hög fart. Padelskorna är anpassade för att möta de krav som sporten ställer och framtagna efter ditt rörelsemönster på banan. Stabilitet i steget och bra grepp på underlaget är a och o när du köper skor framtagna för padel.

Skillnaden på padelskor och vanliga träningsskor?

Och det är just på stabiliteten i skon och greppet undertill som är den som i största drag skiljer en padelsko från en träningssko. Det är mest troligt här du kommer märka störst skillnad från dina vanliga indoorskor du kanske spelat i förut.

Se våra tips för att bli bättre på padel.

Prova ut padelskor

Du ska välja en sko som sitter skönt på foten, prova gärna några olika par och rör dig lite i skon när du provar. Utgå från din personliga känsla när du provar men välj inte en sko som är för rymlig då det kan hämma stabiliteten som sporten kräver. En något tightare sko som håller fast foten ger dig bättre förutsättningar att spela bra men också att hålla dig skadefri. 

Olika typer av padelskor

Det finns många olika padelskor som alla har specifika egenskaper som passar olika spelare. För att lättare kunna hitta just vilken modell som passar ju dig har Adidas delat upp sin kollektion i två kategorier av där huvudegenskapen i de olika kategorierna är stabilitet eller snabbhet.

Stabila padelskor

En stabilare padelsko vänder sig till spelare som söker en tryggare sko som klarar de stora krafterna som kan uppstå i de snabba förflyttningar. Bra för spelare som är lite tyngre där krafterna blir större och därför behöver extra support för foten, mer stabilitet och bättre dämpning.

Snabba, lätta padelskor

Skor med huvudfokus på fart som möjliggör ett snabbare rörelsemönster. Perfekt för  lättare, kvickare spelare som värdesätter fart och flexibilitet.  

Bra grepp med rätt sula

Greppet på dina padelskor är viktigt för att uppleva maximal kontroll på padelbanan, det får du genom att hålla koll på underlaget du spelar på och sulmönstret på skon. Att här välja en allroundsula är ett säkert kort, den här typen av sula fungerar nämligen på de flesta padelbanor och är också den vanligaste i vårt sortiment.  Det finns även skor med claysula som passar banor med mer sand på, dessa skor ger dig bättre grepp men kan nästan ge ett för bra grepp på den nya generationens padelbanor.

Det finns även en personlig uppfattning baserat på spelstil vid val av sula på skon. När du spelat ett tag lär du ofta känna ditt rörelsemönster. Om du vill ha ett effektivt och abrupt grepp eller om du i större utsträckning vill kunna glida en aning på underlaget. 

Dags för nytt padelracket, se vår köpguide här!

Skillnaden mellan padelsko och tennissko?

Även om racketsporterna padel och tennis har många likheter är underlaget på en tennisbana och en padelbana inte densamma, heller inte det karaktäristiska rörelsemönstret. Padel är en snabbare sport med högra belastning på foten vid de många tvära tempoväxlingarna, mer snabba löpningar och fler hopp. 

Skor anpassade för padel är mer dämpad än tennisskon och har också mindre förstärkning runt om vilket ofta också gör den smidigare och lättare. Ofta är skor anpassade för padel på lite högre nivå även mer upphöjda vid hälen om du jämför med en tennissko, även detta på grund av snabbheten i spelet där du med den upphöjda hälen enklare kan starta och stanna dina rörelser.  

Vad skiljer en dyr från en billigare padelsko?

Den största skillnaden när det kommer till priset på en padelsko är materialet, både på ovandelen och sulan. Utgå här ifrån hur mycket du ska spela, spelar du regelbundet är det ofta en smartare investering på längre sikt att gå på en lite dyrare skor som håller längre. Sporten är utmanande för skorna och en billig sko slits snabbt. 

Vad kostar padelskor?

För en kvalitetssko för dam och herr får du räkna med att betala någonstans mellan 1000–1500 kr. Det finns även skor för mer och mindre summor som då är anpassade för en högre nivå eller är för de spelare som spelar relativt sällan. Padelskor till barn brukar ligga strax under tusenlappen.

Minska risken för padelskador med rätt skor

I takt med att intresset för att testa padel ökar är det allt fler personer med olika erfarenhet som syns på padelbanorna runt om i Sverige. Tyvärr har även skadorna relaterat till padel ökat och en orsak till detta är skovalet. Att spela padel i löparskor eller skor anpassade för andra inomhussporter är en stor skaderisk och något som bör undvikas. I en löparsko får du varken stabiliteten eller greppet du behöver på banan och med ett par inomhusskor finns mer stabilitet men inte tillräckligt bra grepp. Så, har du siktet inställt på att spela padel som motions- och träningsform är skor framtagna för padel att rekommendera för att minska risken för skador i bland annat fotlederna som utsätts hårt. 

Köp padelskor online eller i butik

Vill du köpa dina padelskor hos oss på Intersport har du många möjligheter. Vet du inte vilka skor som passar dig är det en god idé att besöka någon av våra butiker för att prova ut rätt sko för dig. Du kan också ta kontakt med våra digitala säljare för att få råd och tips i att hitta den bästa padelskon för dig utifrån din erfarenhet och ambition. Förutom mängder av skor har vi också schyssta padelkläder och flera olika padelracket från marknadens största varumärken. 

Andra 'Racketsportguider' inlägg