1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Hemmagym, bästa maskinerna för hemmaträning

5 träningsmaskiner för dig som vill träna hemma. Här är fem riktigt bra träningsmaskiner som i olika grad ger såväl konditionsträning som styrketräning.

Kvinna på maskin i hemmagymmet

Hemmagym med maskiner

När tiden känns som mest knapp finns det alltid ett par minuter över för något som alltid gör gott. Träningen. När man har som minst tid är det som att träningen gör som mest nytta. Rensa huvudet, få ny energi och bara vara en stund. Att komma iväg till gymmet kan vara tidskrävande, kräver barnvakt och kan ta emot. Det är då du ska träna hemma och ha med dig mottot att all träning är bättre än ingen. Kom upp i puls, få hjärtat att pumpa och blodet att cirkulera och du har gjort tillräckligt.

Beroende på hur mycket plats du har kan du ha mer eller mindre utrustning i dit hem. För dig som har trångt kan du läsa mer och fem redskap för hemmapasset där vi listar redskap och övningar som får plats i städskåpet. Här riktar vi oss mot dig som har lite mer plats, för nu ska vi bygga ett hemmagym.

5 bästa träningsmaskinerna

Nedan har vi listat fem riktigt bra träningsmaskiner som i olika grad ger såväl konditionsträning som styrketräning. Välj en och kör stenhårt på den eller kombinera en av maskinerna med olika övningar med vikter, kettle bells eller kroppsvikt.

Motionscykel

Motionscykeln kanske är den mest klassiska träningsmaskinen att ha hemma. Kanske har du redan en som fungerar mer som ett klädställ idag, plocka då bort kläderna och börja trampa istället. Här är det styrketräning för benen som gäller samtidigt som du får bra motion och konditionsträning. Du kan dessutom kombinera cyklandet med att kolla på nyheterna eller en bra serie – då kan tiden lätt springa iväg och du har när programmet är slut fått dig ett ordentligt träningspass utan att du knappt märkt det.

Träning med ont knä

Har du till exempel ont i knän, fötter eller benhinnor kan cykling vara ett alternativ som ändå funkar bra för dig. Cykling, är tillskillnad från löpning eller träning med mycket hopp och snabba rörelser en skonsam träningsform för dina leder. Så letar du efter en lindrig träningsform som samtidigt ger effektiva resultat är cykel för dig. Kanske blir du så taggad på cykling att du börjar cykelpendla till jobbet, då får du vardagsmotionen som extra vardagsmotion!

Motionscyklar

Löpband

Löpbandet är en av de träningsmaskiner många känner en kombinerad känsla av hat och kärlek till. Alla har vi någon gång stått där på det förbannade bandet och tittat på tidtagaren som aldrig gått långsammare. Vi har som tur är även stått på samma löpband med svetten rinnande, hjärtat pumpande och så mycket endorfiner i kroppen att det känns som att vi hade kunnat springa lika långt igen. Hitta den känslan hemma eller gå in i en nya vana med 15 minuters löpning innan duschen på morgonen.

Intervaller, maxpuls eller konditionsträning

En av de bästa sakerna med löpbandet är att variationsmöjligheterna är enorma. Du kan springa allt vad du kan på maxfart en kortare stund, köra lågintensivt under en lång tid eller utmana dig själv med intervaller. Med ett löpband kan du utmana dig själv i stor utsträckning och ställa in bandet på den hastighet du vill ligga på, därefter är det bara att springa så länge du orkar. På ett löpband är det bara fantasin och din kondition som sätter stop.

Löpband

Roddmaskin

Att roddmaskinen är en av de mest effektiva träningsmaskinerna är det inte så många som vet. Anledningen är att roddmaskinen i stort sett tränar alla kroppens muskler samtidigt. Visst får benen sig en ordentlig törn i varje frånskjut men med rätt teknik tränas i princip hela kroppen. Och även om du inte känner det när du väl håller på kommer du känna det dagen efter när träningsvärk både här och där smyger sig på. Du kan köra intervaller eller mer lågintensiv träning beroende på träningsupplägg och dagsform.

Håll koll på tekniken

Även om roddmaskinen kategoriseras som en skonsam träningsform bör du ändå hålla koll på tekniken innan du sätter igång. Både för att få ut så mycket som möjligt av träningen och för att minska risken för eventuella skador.

Roddmaskiner

Crosstrainer

Crosstrainern är en skonsam träningsmaskin som ger effektiv träning utan att slita för mycket på knän och leder. Du får Bra träning både i armar och ben och kan alternera vart du lägger vikten för att få mer träning i den muskelgrupp du önskar. Du kan till exempel höja motståndet och trycka ifrån med benen eller låta benen stå och dra din kroppsvikt med armarna. Som bonus får du dessutom bra rörlighetsträning och över upp såväl balans som motorik.

Rörlighetsträning till uthållighetsträning

Du kan alltså alternera träningen på maskinen på många sätt. Allt från rörelse- och balansträning till uthållighetsträning, konditionsträning eller styrketräning. För att maxa ytterligare kan du kombinera högintensivt utövande på crosstrainern med styrkeövningar vid sidan om. 2 minuter maxhastighet på crosstrainern i kombination med 20 armhävningar får du garanterat riktigt bra träning av, och då behöver du bara träna i 15 minuter. Har du här en pulsklocka kommer den visa riktigt höga pulssiffror.

Crosstrainer

Boxningssäck

Boxningssäcken är nog det träningsredskap av dessa tar minst plats. Den kan du alltså ha undangömd i lägenheten eller varför inte låta den hänga framme som schysst inredningsdetalj? Du kan här välja att gå på kraft, teknik eller högintensiv konditionsträning. Här kan du mata på och kommer garanterat få träningsvärk i muskler du knappt visste fanns.

Bota en dålig dag

Att plocka fram boxningssäcken och boxningshandskarna är inte bara en riktigt bra träningsform. Att slå på säcken ett par minuter är dessutom rena dunderkuren för en dålig dag eller aggressioner i kroppen. Ge någon du är irriterad på en lätt kick, eller slå sönder dina problem och du känner dig som en helt ny människa efteråt.

Ge träningen tid

Att få tiden att räcka till är som de flesta av oss vet en svår nöt att knäcka. Det finns många förväntningar på oss idag, pressen är stor och helst ska man hinna med allt. Vissa saker gör man för att man måste och andra för att man faktiskt mår bra av det. I den mån det går är det givetvis det allra bästa att prioritera de aktiviteter man faktiskt känner att man mår bra av och som är värdefulla för en. På Intersport hittar du samtliga träningsmaskiner ovan samt träningskläderträningsskor och löparskor som krävs för din träning. Med ett hemmagym är undanflykterna till att träna ett minne blott.

Träningsredskap

Om du inte vill lägga så mycket pengar eller plats i hemmet på en större maskin kan en låda med ett gäng träningsredskap göra susen för att snabbt riva av ett effektivt träningspass. Träningsband, yogamatta och en lagom stor uppsättning vikter och du är hemma - i dubbel bemärkelse.