1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Stand up paddle

Roligaste sporten i sommar - SUP, Stand up paddleboard, som blivit omåttligt populär det senaste. Har du inte testat? Gör det!

Två personer som suppar på en stand up paddle board

Stand up paddle board - Som surfing, fast på en SUP-bräda

Sporten på allas läppar - SUP, som står för Stand up paddleboard, har blivit omåttligt populär de senaste åren. Har du inte testat? Gör det!

Fördelarna med sporten, där du står på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel, är många. Du får bra träning, du kan suppa nästan överallt där det finns vatten och dessutom är det en av de enklare vattensporterna vilket ger en omedelbar känsla av prestation och glädje. Dessutom en kul aktivitet för kompisgäng eller familjer då det går relativt långsamt och ger utrymme för gemenskap. 

SUP

Skillnaden på surfing och SUP

Vad som skiljer stand up paddle och surfing åt är det många som undrar. Inte en helt omotiverad fråga då sporterna liknar varandra till stor del. Stand up paddleboard uppkom, precis som surfingen, på Hawaii och härstammar från den vanliga surfingen.

När du utövar vanlig surfing sitter eller ligger du ner på surfbrädan till en våg kommer. Som namnet berättar handlar det på en SUP-bräda om att stå upp. I vanlig surfing kan du med hjälp av händer, armar, fötter och ben ta dig fram på vattenytan. För att föra dig framåt med en SUP-bräda har du därför en paddel för att driva dig fram vilket är den andra del som skiljer SUP från surfing.

SUP-bräda, en lång stabil surfingbräda

För den som inte har ett tränat öga är skillnaderna mellan en surfingbräda och en SUP-bräda svår att märka. SUP-brädan är något längre och bredare vilket gör den mer stabil på vattnet. Den får mer kontakt med vattenytan och ger merflytkraft än surfingbrädan. Det finns olika typer av paddleboard, i olika material och som ger olika mycket kontakt med vattenytan och därmed olika mycket stabilitet för paddlaren.

Stand up paddle har blivit en populär träningsform

Sporten har blivit omåttligt populär i Sverige de senaste åren och på surftäta stränder är SUP-brädorna allt mer vanliga att se. Varför sporten har blivit så populär finns det många svar på. En anledning är med största säkerhet att den upplevs som relativt enkeli jämförelse med andra vattensporter. Den som har testat på att surfa vet att det kan ta både en och två dagar (om inte fler) för att fånga en våg. Blend dem som testar SUP för största gång är en vanlig beskrivning just att det var mycket enklare än man trott det skulle vara. Man får därmed tidigt en känsla av prestation vilket gör att många uppskattar sporten och vill testa igen.

Se mer av vårt utbud inom bad och vattensport.

Paddla som träning eller upplevelse

Att suppa passar de allra flesta och kan anpassas efter vana och mål med aktiviteten. En del skapar ett riktigt tufft träningspass med sin SUP-bräda, andra ser det som en härlig familjeaktivitet.

SUP – perfekt för träning på sommaren

Att suppa är ett perfekt sätt att få till träningen på sommaren. Det är en fantastiskt bra balansträning att stå upp på en sup-bräda under en längre tid även om det är vindstilla. Är det dessutom lite vind eller kanske till och med en blåsig dag har du balansträning att räkna med. Utöver balansen tränar du även både styrka och uthållighet.

Styrketräning och yoga på SUP-bräda

De flesta sporter som uppkommer tas ofta olika vinklar på för att utforska än mer. Detta har gjort även med SUP-brädan som idag är grunden för träningsformer som bland annat SUP yoga eller styrketräning. Kanske hör du på namnet vad det innebär, det handlar helt enkelt om att utföra olika typer av yogapositioner, fast på din SUP-bräda. Perfekt sätt att ta yogan till en ny nivå! Du kan även lägga till olika typer av styrkeövningar på din SUP-bräda, du spänner helt nya muskler för att hålla balansen i övningarna och får träningsvärk på ställen du inte trodde var möjliga.

Vattensport som upplevelse i naturen

För den som får sin träning på annat sätt eller helt enkelt inte är så mycket för träning behöver absolut inte tacka nej till en stund på SUP-brädan. På flera ställen i Sverige kan du hyra SUP-brädor och ta med dig familjen eller kompisgänget ut på en häftig sommaraktivitet.

Att suppa är dessutom väldigt härligt för den som på ett nytt sätt vill utforska naturen från vattenytan. Ta med dig brädan till i stort sett vilken sjö, flod eller fjord som helst och njut av vackra vyer och miljöer. Du har vatten 360 grader runt dig och hör bara ljudet av brädan som far genom vattenytan.

Kläder när man suppar

Vad man har för kläder på sig på SUP-brädan beror givetvis på årstid och väder men även vad du ska göra på brädan. Är det högsommarvärme och du ska aktivera dig från stranden räcker ett par badshorts, en bikini eller shorts och t-shirt. Är det kallare ute har ofta stående paddlare olika våtdräkter på sig och om det är dags för träning av olika slag är det inte svårare än att ta på sig träningskläder.

Upplevelser för familjen eller som egentid

Vart det än finns vatten, finns en möjlighet att paddla. Ta med familjen eller kompisgänget på en runda ni sent kommer glömma och som ni definitivt vill göra igen!

Eller se din stund på SUP-brädan som underbar egentid. Utveckla din träning för för styrka och balans eller stressa ner genom att ljudlöst sväva fram på vattenytan. Hur du än vill paddla på SUP-brädan kommer du få en fantastisk upplevelse.