Checklista för nybörjaren på längdskidor
Vintersportguider

Checklista för nybörjaren på längdskidor

Hitta rätt utrustning för längdspåret

30 november 2020

 

Längdutrustning för nybörjare

Dags att köpa längdutrustning? Det är lätt att känna sig vilsen i utrustningsdjungeln i början. Hur väljer man mellan alla olika modeller, vad skiljer dem åt och vilket är egentligen det bästa valet? Sen tillkommer alla tillbehör som pjäxor och stavar - vad är bäst där? Vad ska du ha på dig och vilken valla är bäst? Frågorna är många när längdsäsongen kickar igång igen och du vill ge dig ut i skidspåret.

Här är våra tips på vad du bör tänka på för att hitta rätt utrustning för dina behov. Har du fler frågor är du alltid välkommen in i någon av våra butiker eller chatta med våra digitala säljare

Utrustning för skidspåret

Fundera på vilka ambitioner du har innan du investerar i ett längdpaket. Satsar du på att bli riktigt bra, motionerar du efter jobbet ett par gånger i veckan eller är du en del i barnfamiljen som åker till fjällen visa skollov? Utgå från ditt eget behov. 

Besök vår inspirationssida för mer info och motivation. 

Längdpjäxor - tänk på detta

Lägg stort fokus på längdpjäxorna och våga testa de vassare modellerna. Det är viktigt med bra komfort som passar din fot och att pjäxan är tillräckligt stabil. Går du upp i prisklass blir pjäxan dessutom lättare och stabilare. Det finns pjäxor i olika modeller och olika material för att hitta en pjäxa som passar din fot och åkstil. Prova och se till att hitta en som är bekväm och passar din fot och åkstil så kan du ha dem i flera år.

Att tänka på vid köp av längdskidor

Satsa på ett par bättre och lite mer rejäl längdskidor. Vårdar du dem rätt håller skidorna i många år, se det som en investering. En bättre skida är lättare och du får ett bättre belag som drar åt sig vallan bättre och gör skidåkningen enklare. Utgå från vilken typ av skidåkare du är och hur du vill använda dina nya längdskidor och se till att du köper skidor med rätt längd och spann, hårdhet.

Läs mer i vår guide: Välj rätt längdskidor.

Välj rätt längdstavar

För längdstavar rekommenderas att de är cirka 30 cm kortare än din längd. Stavarna ska alltså vara i ungefärlig höjd med din axel vilket ofta är längre än man tror. En bättre längdstav är lättare samtidigt som den är hårdare när du skjuter ifrån vilket gör pendeln avsevärt bättre. En billigare stav är ofta för vek för den som åker mer regelbundet, den blir som en ”pilbåge” när du trycker staven i snön. Tänk också på att de remmar som finns på stavarna är framtagna av en anledning. De hjälper dig att få mer kraft i stavtagen utan att behöva greppa staven med hela handen. Dessutom hjälper remmarna dig att kontrollera stavens rörelse såväl stavtag som när du drar upp staven igen. 

Att välja valla

Glöm inte att köpa en grunduppsättning med valla, glidvalla och fästvalla. Även om du tänkte slippa all tankeverksamhet kring valla och köra på vallningsfria skidor kan även dem mår bra av lite glidvalla. Be gärna om råd i din butik för hur du vallar bäst, lämna in dina längdskidor på service och få dem vallade eller läs våra 7 tips för din valla.

Kläder för längdskidåkning

Bra längdskidkläder är olika beroende på vem du är som åkare. Hur snabbt du åker, var du åker och vad du tycker är mest bekvämt. Men lager på lager principen funkar alltid. För motionären eller den som vill ut på tur är ofta ett par fodrade tights eller längdbyxor skönt, med eller utan underställsbyxor under. När det kommer till överkroppen är ett underställ, en fleece och en längdskidjacka en god idé och skippa lager två eller lägga till ett ytterligare lager beroende på temperatur. De som ser längdskidåkningen mer som träning föredrar ofta svalare träningskläderlöpartights, funktionströja och en ventilerande vindjacka eller väst eller endast underställ i syntet som svalkar när temperaturen höjs i spåret. 

Läs även: 10 prylarna som gör det roligare i längdspåret. 

Längdskidpaket till barn

Om ni som föräldrar åker längdskidor eller om barnen sett längdskidor på tv vill de självklart testa själva också. De första gångerna räcker det ofta att stå på längdskidorna för att känna känslan och försöka hitta balansen. 

För att barnen ska få så bra flyt som möjligt i åkningen och därmed ofta tycka att det är roligare är att ge dem bra förutsättningar med bra utrustning. Ett bra tips när du köper längdskidor till barn är att välja ett par vallningsfria skidor, gärna kortare än barnet själv och i en bred och insvängd modell. Ofta finns bra erbjudanden på längdskidor-paket som är en riktigt bra start.

Utrustning för längdspåret på Intersport

Oavsett vilken typ av skidåkare du är har vi längdutrustningen och längdtillbehören du behöver. Välkommen in till någon av våra butiker för att få råd och hjälp att hitta rätt grejer. Vet du vad du ska ha kan du dessutom köpa utrustningen online på intersport.se. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg