Checklista för nybörjaren på längdskidor
Vintersportguider

Checklista för nybörjaren på längdskidor

Hitta rätt utrustning för längdspåret

Längdutrustning för nybörjare

Dags att testa på längdskidåkning och köpa längdutrustning? Det är vanligt att känna sig lite vilsen bland all utrustning. Hur ska du tänka när du väljer skidor? Vad skiljer modellerna åt och vilka är bäst? Sen tillkommer alla tillbehör som pjäxor och stavar - vad är bäst där? Vad ska du ha på dig och vilken valla är bäst? Frågorna är många när längdsäsongen kickar igång igen och du vill ge dig ut i skidspåret. Vi hjälper dig, i våra guider får du tips och råd för att enklare hitta rätt.

Här är våra tips på vad du bör tänka på för att hitta rätt utrustning för dina behov. Har du fler frågor är du alltid välkommen in i någon av våra butiker eller chatta med våra digitala säljare

Utrustning för skidspåret

Fundera på vilka ambitioner du har innan du investerar i ett längdpaket. Satsar du på att bli riktigt bra, motionerar du efter jobbet ett par gånger i veckan eller är du en del i barnfamiljen som åker till fjällen visa skollov? Utgå från ditt eget behov. 

Besök vår inspirationssida för mer info och motivation. 

Längdpjäxor - tänk på detta

Lägg stort fokus på längdpjäxorna och våga testa de vassare modellerna. Det är viktigt med bra komfort som passar din fot och att pjäxan är tillräckligt stabil. Går du upp i prisklass blir pjäxan dessutom lättare, stabilare och ofta mer ventilerande och inte lika varm. Det finns pjäxor i olika modeller och olika material för att hitta en pjäxa som passar din fot och åkstil. Prova och se till att hitta en som är bekväm och passar just dig så kan du ha dem i flera år.

Välj rätt längdstavar

När du väljer längdstavar ska de vara i ungefärlig höjd med din axel vilket ofta är längre än man tror. "exakt" längd beror på åkstil, stavar vid klassisk åkning ska vara ungefär 25-30 cm kortare än din kroppslängd och cirka 20 cm kortare vid skate.

En bättre längdstav är lättare samtidigt som den är hårdare när du skjuter ifrån vilket gör pendeln avsevärt bättre. En billigare stav är ofta för vek för den som åker mer regelbundet, den blir som en ”pilbåge” när du trycker staven i snön. Tänk också på att de remmar som finns på stavarna är framtagna av en anledning. De hjälper dig att få mer kraft i stavtagen utan att behöva greppa staven med hela handen. Dessutom hjälper remmarna dig att kontrollera stavens rörelse såväl stavtag som när du drar upp staven igen. Det finns också olika material och utseende på trugan och handtaget, prova dig fram och se vad du gillar bäst.

Att tänka på vid köp av längdskidor

Den vanligaste skidan på marknaden idag är skinsskidan. Genom undersidans hudar får du fäste och kan skippa fästvallan. Bara på med lite glidvalla och ge dig ut. Den vanligaste frågan när det kommer till längdskidor är hur långa skidor ska vara. Det avgörs på två saker; din kroppslängd men framför allt din vikt. En skida anpassad efter din vikt är cirka 20-30 cm längre är din kropp. 

Vårdar du dem rätt håller skidorna i många år, se det som en investering. Det kan fastna smuts, valla och klister från spåret i dina hudar och de behöver därför rengöras mellan varven, använd då en rengöringsprodukt anpassad för stighudar. 

Läs mer i vår guide: Välj rätt längdskidor.

Att välja valla

Glöm inte att köpa en grunduppsättning med valla, glidvalla och fästvalla. Även om du tänkte slippa all tankeverksamhet kring valla och köra på vallningsfria skidor kan även dem mår bra av lite glidvalla. Be gärna om råd i din butik för hur du vallar bäst, lämna in dina längdskidor på service och få dem vallade eller läs våra 7 tips för din valla.

Kläder för längdskidåkning

Bra längdskidkläder är olika beroende på vem du är som åkare. Hur snabbt du åker, var du åker och vad du tycker är mest bekvämt. Men lager på lager principen funkar alltid. För motionären eller den som vill ut på tur är ofta ett par fodrade tights eller längdbyxor skönt, med eller utan underställsbyxor under. När det kommer till överkroppen är ett underställ, en fleece och en längdskidjacka en god idé och skippa lager två eller lägga till ett ytterligare lager beroende på temperatur. De som ser längdskidåkningen mer som träning föredrar ofta svalare träningskläderlöpartights, funktionströja och en ventilerande vindjacka eller väst eller endast underställ i syntet som svalkar när temperaturen höjs i spåret. 

Läs även: 10 prylarna som gör det roligare i längdspåret. 

Längdskidpaket till barn

Om ni som föräldrar åker längdskidor eller om barnen sett längdskidor på tv vill de självklart testa själva också. De första gångerna räcker det ofta att stå på längdskidorna för att känna känslan och försöka hitta balansen. 

För att barnen ska få så bra flyt som möjligt i åkningen och därmed ofta tycka att det är roligare är att ge dem bra förutsättningar med bra utrustning. Ett bra tips när du köper längdskidor till barn är att välja ett par vallningsfria skidor, gärna kortare än barnet själv och i en bred och insvängd modell. Ofta finns bra erbjudanden på längdskidor-paket som är en riktigt bra start.

Utrustning för längdspåret på Intersport

Oavsett vilken typ av skidåkare du är har vi längdutrustningen och längdtillbehören du behöver. Välkommen in till någon av våra butiker för att få råd och hjälp att hitta rätt grejer. Vet du vad du ska ha kan du dessutom köpa utrustningen online på intersport.se. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg