Vallningsfria skidor gör det enkelt
Vintersportguider

Vallningsfria skidor gör det enkelt

Slipp funderingarna om du ska välja klistervalla, burkvalla eller valla med tejp?

25 oktober 2023

 

Skinskidor för att slippa valla

Det innebär en speciell känsla att knäppa på sig längdskidorna och ta de första tagen i den knastrande snön. Den härliga naturen, kanske gemenskapen med någon man tycker om den härliga motionen som man får på köpet. Har du inte varit ute i spåren på länge, kanske är det rent av årets första tur, kan det kännas väldigt trögt. Kan det bero på att du är för dåligt tränad eller har du helt enkelt vallat fel?

Köp vallningsfria skidor

Det finns dock en relativt ny uppfinning som är rena rama mirakelmedicinen för vallningsbekymren i spåret. Nämligen att köra på vallningsfria skidor. Tanken på att aldrig mer behöver stå med funderingarna kring vilken vallaburk som ska fram idag får det att lite lätt pirra till i magen. Men hur funkar det egentligen med vallningsfriaskidor?

Skinsskidor i längdspåret

De vallningsfria skidorna kan i teorin och praktiken diskuteras i oändlighet, i stora drag gör vi det enkelt. För att du ska få likvärdig skidåkning med vallningsfria skidor som med vanliga längdskidor har de vallningsfria skidorna olika lösningar av skinhudar undertill.

Skin är samlingsnamnet på uppfinningen som börjar bli allt mer populärt i skidvärlden. En skida med stighudar i belaget ger naturligt fäste utan valla. De två största fördelarna med skidan är den underhållsfria fästzonen och att samma skida passar i så många fören.

För vem passar den vallningsfria skidan?

Det finns egentligen inte någon som den vallningsfria skidan inte passar för. Det är helt en personlig fråga utifrån tycke och smak. Det finns ingenting som säger att en motionär bör eller inte bör ha vallningsfritt på samma sätt som det inte finns några rekommendationer att de inte ska användas av eliten eller långloppsåkaren. 

Skidan kan upplevas ge lite mer motstånd i höghastighetsglid, framför allt om man har en lite för mjuk skida. Ge det ett par gånger så kommer du in i den nya tekniken. 

Valla eller inte valla?

Vissa personer gillar att kolla väderleken och termometern ordentligt innan det är dags att ge sig ut. Analysera eventuellt väderomslag och hur temperaturen förväntas höjas eller sänkas under dagen. Att välja och vraka bland olika valla för att hitta den som känns bäst just för dagen. För den som inte tycker detta är lika kul är de vallningsfriaskidorna oslagbara. Det sänker ofta tröskeln till att ta sig ut i spåret överhuvudtaget, skidåkningen kanske inte hade blivit av alls på grund av oförmågan att valla inför turen.  

Valla vallningsfria skidor?

Bara för att skidans namn är just vallningsfria betyder det inte att skidan inte kan vallas. Att glidvalla skidan är till och med en rekommendation för att ge skidan så bra glid som möjligt och göra din längdskidåkning till en så härlig upplevelse som möjligt.

Läs mer om hur du ska valla skinskidor.

Byt ut skinhudarna

Vi har dessutom flera produkter som på olika sätt hjälper skinhuden att bibehålla sin funktion, hållbarhet och dessutom minska risken för isbildning. Hur bra du än vårdar skinhudarna slits de med tiden de används och behöver då och då bytas ut. Du kan byta ut hudarna själv och allt eftersom leverantörerna produktutvecklar blir det allt enklare. 

Här kan du hitta hela vårt sortiment inom längdåkning


 

Klistervalla, burkvalla eller valla med tejp?

Att veta hur ett par längdskidor ska vallas är inte lätt. Om det är svårt till och med för landslagets vallningsexperter är det inte konstigt att det kan ge huvudbry även för motionären. Att ha rätt eller fel valla för underlag och temperatur kan för såväl elit som för motionär vara skillnaden på succé och katastrof. Det har forskats, testats och analyserats mycket inom området för att hitta den optimala produkten för att ge bästa glid. Ska man ha klistervalla, burkvalla eller valla med tejp? Inte konstigt att de vallningsfria skidorna blivit så populära! 

Köp valla online eller i butik

För den som ännu inte gett sig på de vallningsfria alternativen i skidvärlden har vi en uppsjö av olika typer av valla i vårt sortiment. Har du koll på dina favoriter kan du köpa valla online hos oss, behöver du mer råd och stöttning för din längdskidåkning rekommenderas du att besöka någon av våra butiker. Där får du hjälp att hitta rätt i djungeln av olika skidvalla och hitta den bästa vallan för dig, dina skidor och din skidåkning. Inspireras och få kunskapen från experterna i vår guide Valla som landslaget

Längdskidor på Intersport

Är du på jakt efter att köpa ett par nya längdskidor eller ett helt längdskidor-paket som inkluderar stavar och pjäxor är det till oss på Intersport du ska komma. Vi har kunskapen, vi har erfarenheten och vi har skidorna. Som om inte detta vore nog har vi dessutom de tillbehör och den utrustningen du behöver för en tur på skidorna. Här finns allt från längdstavar och ländpjäxor till handskarmössortights och längdskidåkningskläder. Beställ längdskidor, stavar, längdskidorpaket och kläder online på intersport.se eller besök någon av våra butiker. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg