Packlista för skidresan
Vintersportguider

Packlista för skidresan

Få koll på vad du ska packa med dig till skidsemester

Hur packar jag till skidsemestern?

Att stå framför ett gäng tomma väskor bara dagarna förre avresa är inte jättekul. Kanske är det er första skidresa och du vet varken vad du ska ha på dig eller med dig. Eller så ska du packa till hela familjen och vet vilka förödande konsekvenser det kan få om något är glömt. Vi har tagit fram en packlista som gör packningen till skidresan lite enklare. 

Anpassa givetvis listan efter dig, familjen, vart ni ska resa, hur ni ska bo och om du eller ni har speciella behov. 

Packlista skidsemester

 • Underställ
 • Värmande lager
 • Skidkläder
 • Hjälm och goggles
 • Ryggskydd
 • Stavar och skidor
 • Pjäxor
 • Skidsockar
 • Ryggsäck
 • Handskar och tumvantar
 • Mössor
 • Vinterkängor
 • Picknick

Underställ i ull eller syntet

Ett fukttransporterande underställ i ull eller syntet är en bra start när du ska klä på dig för en dag i skidbacken. Vilket material du väljer beror på hur frusen du är och hur hög aktivitet du förväntas ha i backen. Ullunderstället håller dig varm och skön, även när du börjar bli fuktig eller svettig. Ett underställ i polyester är bättre om du förväntas träna högintensivt och inte vill hålla dig så varm. Att ett par långkalsonger eller ett helt underställ dessutom är riktigt mysigt att ha hemma i stugan är bara en bonus. Nu finns underställen även i massa roliga färger, mönster och modeller som gör dem än roligare att matcha för att få ihop en outfit som även är riktigt schysst till after skin.  Här kan du få mer hjälp för att hitta rätt underställ

Fleecetröja, väst eller tunn dunjacka

Om det är en lite kallare dag eller om du inte har en väldigt tjock skidjacka är det som lager två (utifrån lager på lager principen som enligt oss är den mest optimala principen att klä sig efter i skidbacken) väldigt skönt med något som håller värmen. Det kan vara en tjockare underställströja, en fleecetröja eller en väst som håller dig varm om överkroppen. Om det är riktigt kallt ute eller om du åker skidor i en skaljacka till exempel kan en lättviktsjacka vara skön att ha som andra lager. 

Skidjacka och skidbyxor

Som skyddande ytterlager är det bra skidkläder som gäller. Vad du prioriterar vid ditt köp av skidkläder är givetvis upp till dig; komfort, värme, design eller smarta funktioner. Kanske hittar du skidkläder som har samtliga funktioner? Viktigt att tänka på är att ett vattentätt yttertyg är att föredra för att slippa bli blöt, kall och tung om det skulle börja snöa. Det finns oändligt många val när det kommer till färger och mönster, vilken färg du väljer är både en fråga om stil och säkerhet för att synas i backen. Här kan du se vår guide om att hitta rätt funktioner på jackor.

Skidhjälm och skidglasögon

Hjälmen är det kanske viktigaste att packa ner inför skidresan. Med hjälm på huvudet är du inte bara mer rustad om olyckan skulle vara framme. Känner man sig säker i backen är det dessutom lättare att slappna av och med den tryggheten fås mer potential i backen. Att dessutom ha ett par skidglasögon är guld värt och även det en säkerhetsaspekt för att kunna fortsätta åka bra om det skulle vara soligt eller sämre sikt.  En lins med kontrasthöjande egenskaper, t.ex. en orange eller gul lins är bra vid snö eller dimma.

Ryggskydd

Ryggskyddet har inte varit en given del av packlistan så himla länge, men idag är det en självklarhet för väldigt många. Idag har både flera vuxna och barn ryggskydd vilket är väldigt bra. Inte nog med att det, precis som hjälmen, skyddar om du skulle trilla och skapar en trygghet i backen. Du får dessutom ett ytterligare värmande lager. Ryggskyddet är  en viktig säkerhetsåtgärd för om du skulle ramla eller skada dig, även om du skulle bli påkörd av någon annan i backen är ryggskyddet en väldigt god idé. 

Skidor & stavar

Att hyra skidor på plats är i de flesta skidbyar och skidsystem enkelt och väldigt smidigt. Du får hjälp med vilka skidor som passar för din längd, vikt och åkstil. När barnen växer eller om ni bara åker på skidsemester någon gång då och då kan det vara en god idé att hyra skidor med tillhörande stavar. Om ni däremot åker oftare, åker bättre på de skidorna ni är vana vid eller har höga krav på skidorna är det bra att ha dina egna skidor. Glöm då inte att packa takboxen smart eller att beställa extra bagage om ni ska flyga. 

Pjäxor

Oavsett om ni hyr eller har egna skidor är det ofta väldigt skönt att ha sina egna pjäxor. Pjäxan är inte de skönaste man kan ha på fötterna och att hyra ett par du inte är van vid kan göra upplevelsen än oskönare. Dina egna pjäxor brukar däremot vara betydligt skönare och snällare mot just dina fötter. Har du dessutom formgjutit innanmätet av pjäxan är den anpassad efter din fot och formar sig där den bör för att undvika skav och onödiga spänningar.  

Skidstrumpor

Att ha ett par riktiga sköna skidstumpor i pjäxorna kan verkligen göra underverk för din komfort och temperatur i backen. En skidstrumpa i värmande funktionsmaterial håller foten varm och transporterar även bort fukt och svett för att förhindra att fötterna blir blöta och kalla. Vill du ha ett varmare alternativ är det en skidstrumpa i ull du ska gå på, naturligt antibaktriel utan att klia alls. Kanske har du också sett att strumporna har element i olika färger och tjocklek, detta är för att ge extra värme, hållbarhet och stå emot tryck där pjäxan kan spänna som mest.

Ryggsäck

En ryggsäck är perfekt att ha med sig på skidsemestern. En bra möjlighet att kunna ta med ett ombyte, ett extra lager eller en chokladbit om energin skulle tryta. Tänk på att välja en smidig ryggsäck som dessutom har bra funktioner och som kan spännas fast ordentligt. Du vill ju inte att ryggsäcken ska vara i vägen eller hämma åkningen. 

Vantar

Glöm inte vantarna, oavsett om du är nybörjare och trillar då och då eller om du är en mer skicklig skidåkare. Det kan vara skönt att ha med sig två vantar för att kunna byta ut en kall, blöt och tung handske mot en varm mjuk och fluffig till eftermiddagen. Ett bra tips är att ha tunnare fingervantar under dina handskar eller tumvantar. Perfekt om du ska spänna åt ett pjäxspänne, äta lunch ute eller undersöka pistkartan. 

Mössa

Även om den inte används under själva åkningen, om du inte har en tunnare mössa under hjälmen, är mössan en självklar punkt på packlistan för skidresan. En riktigt skön och varm mössa är perfekt när man ska gå ut och hyra skidor, handla frukost eller att ha med sig i ryggsäcken och plocka fram till lunchen utomhus eller när det är dags för after ski.

Vinterkängor

Känslan att ta på sig ett par mjuka och varma vinterkängor efter en heldag med pjäxor är rätt skönt. Bor ni så att ni har så kallad ski in ski out och knappt behöver gå är kängorna inte lika nödvändiga, men har man en liten bit i bil eller buss till skidsystemet är en känga välbehövligt. Du behöver dessutom kängorna om ni ska ut och äta på restaurang, vill ta en promenad eller ska ut och leka i snön på eftermiddagen.

Bli skidbackens hjälte

Visst är det inte den del av packlistan du inte kommer klara dig utan men om du packar ner det som behövs för en picknick ut i backen kommer du vara resans hjälte. Hur mysigt är det inte att plocka fram sittunderlag, kåsor och en termos kaffe. Att ha med sig picknickmat eller några smörgåsar ut i backen är dessutom ett väldigt bra sätt att komma billigt undan för att slippa äta på lunchrestaurang varje dag. Sen är det ju väldigt mysigt också.  

Kom in till oss före avresa

På Intersport hittar ni det mesta som behövs förutom sällskapsspel, solskyddsfaktor och kamera. Kom in till någon av våra butiker för att prova och få svar på dina frågor från våra experter. Vet du vad du ska köpa kan du även köpa skidkläder, pjäxor och skidor online på intersport.se. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg