Valla skinskidor för bättre glid
Vintersportguider

Valla skinskidor för bättre glid

Även om vallningsfria skidor inte kräver alls lika mycket tankeverksamhet och arbete som vanliga skidor är de inte helt underhållsfria.

Snabbvalla vallningsfria skidor

För den som vill ge sig ut snabbt och spendera mer tid i skidspåret än i vallaboden, eller hemma med vallaburkarna i källaren, rekommenderas vallningsfria skidor. Även om de, som man hör på namnet, inte behöver vallas finns fördelar med att ge dem lite extra kärlek. 

Valla vallningsfria skidor

Att skidan är helt vallningsfri är en sanning med modifikation. Alla funderingar kring valla och allt arbete som de vanliga längdskidorna kräver slipper du till stor del, men helt underhållsfria är inte de vallningsfria skidorna. Fästvallan, som oftast är den svåra nöten att knäcka, behöver du däremot inte tänka mer på då hudarna gör jobbet med fäste. När det kommer till att få bra glid på skidorna är det dock en god idé att använda glidvalla. 

Glidvalla till skinskidor

Utvecklingen går ständigt framåt och experterna analyserar och forskar i hur de bästa produkterna tas fram. Idag finns det många väldigt enkla lösningar på glidvalla, så kallad snabbvalla. Det enda du behöver tänka på är i princip hur många grader det är ute och välja valla därefter. På Intersport har vi valla från de ledande leverantörerna på marknaden, så som Swix, Skigo, Start och Vauhti.  

Hur vallar jag längdskidor?

Vallabehållarna har smarta funktioner för att göra det så enkelt som möjligt för dig som skidåkare att valla. De är bland annat försedda med en svamp som munstycke för att enkelt kunna applicera ett jämt lager. 

Många som köper vallningsfria skidor är nybörjare, då är frågan hur man vallar ett par skidor helt befogad. Du lägger ett rejält lager valla på skidans glidyta och fördelar vallan jämt över glidytan. Vänta därefter tills vallan torkat, borsta de vallade partierna med en nylonborste och ge dig ut i spåret. Tänk dock på att läsa bruksanvisningarna för just din valla innan du börjar. 

Ett bra tips om du vet att du ska ut i skidspåret dagen efter är att valla med glidvalla redan kvällen innan. Då härdar vallan bättre och håller längre.   


 

Rengöra och behandla skinsskidor

Experter och leverantörer i branschen menar att skinhudarna klarar ungefär 100 mil i skidspåret. Detta beror på hur mycket du åker och vart du åker. I vissa välanvända spår fastnar mycket smuts och rester från andra skidåkares valla och klister som fångas upp i dina hudar. För att hudarna ska hålla så länge som möjligt och ge så bra effekt som möjligt behöver de rengöras och behandlas. 

Produkter för att rengöra och behandla skinhudar

För att göra rent hudarna finns flera bra produkter på marknaden. Viktigt att tänka på är dock att använda en rengöringsprodukt som är specifikt anpassade för vallningsfria skidor och inte vanlig vallarengöring för t.ex. klistervalla. Det är även en god idé att impregnera hudarna för att slippa ifrysning samt för att göra glidet bättre främst i nysnö när fästet annars kan vara svårt. 

Skinskidor vs vanliga längdskidor

Till utseendet är det inte mycket som skiljer ett par vallningsfria skidor mot ett par klassiska längdskidor. Undertill däremot, det är där skillnad är. För istället för plats för fästvalla sitter skinhudar som fäster mot spåret. Du behöver alltså inte valla skidorna inför varje tur då hudarna ger fäste utan valla oavsett före. Med vallningsfria skidor kan du snabbare och enklare ge dig ut i spåret och njuta av längdskidåkningen utan särskilda förberedelser.  

Köp valla på Intersport

När du har kommit in i rytmen, benen och armarna flyter på och det känns som du kan åka hur långt som helst. En tur på fjället, en tur på längdskidor en tur i lugn och ro. Eller är du mer för när pulsen rusar, andningen är häftig, svetten lackar och snoret rinner? Inom längdskidåkningen finns något för alla. Lika många utövar och åkstilar det finns i spåren, lika många olika typer av valla känns det som att det finns. På Intersport hittar du både vallningsfira skidor och produkterna som kan vara bra att köpa till. Här finns allt du behöver från valla och borstar till rengöringsprodukter och impregnering. Du är varmt välkommen in i någon av våra butiker för att få hjälp med ditt köp av valla. Vi har experter i butik som du kan ställa frågor och få goda råd. Vet du vilka varor du ska inhandla kan du köpa valla, rengöring och impregnering online på intersport.se.

Andra 'Vintersportguider' inlägg