1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Material

Vi strävar efter att erbjuda våra kunder ett attraktivt sortiment, med säkra produkter av hög kvalitet och med lång livslängd, som designats och tillverkats på ett så hållbart sätt som möjligt. I vårt sortiment använder vi oss av flera olika fibrer, behandlingar och material, beroende på vilken funktion, känsla och passform vi vill uppnå. Dessa val påverkar miljön på olika sätt.

Målsättningen är att öka andelen hållbart framtagna produkter i mer hållbara material.

BOMULL
Bomull är en populär naturfiber med hög komfort. Traditionell, konventionell bomullsodling är en miljöutmaning då det krävs mycket vatten, kemikalier och bekämpningsmedel. Bomullen kan vara genmodifierad. Vi arbetar för att fasa ut all konventionell bomull och endast använda mer hållbar bomull, då syftar vi på antingen ekologisk bomull eller bomull köpt genom Better Cotton initiative. Vi har som mål att samtliga egenproducerade bomullsprodukter ska vara i mer hållbar bomull till 2025.

EKOLOGISK BOMULL
Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel i varierad växtföljd och innehåller inga genmodifierade organismer (GMO) vilket gör processen, i jämförelse med traditionell bomullsodling, mer hållbar och bättre för miljön och för de som arbetar med bomullsodlingen.

BETTER COTTON INITIATIVE (BCI)
Intersport samarbetar med Better cotton Initiative (BCI) för att förbättra bomullsodlingen globalt.Bomull från Better Cotton kommer från ett massbalanssystem och är inte spårbart till slutprodukt. För mer information gällande massbalans //bettercotton.org/massbalance.

Vi har åtagit oss att köpa 100% av vår bomull från ”mer hållbara källor” till 2025. Mer hållbar bomull inkluderar Better cotton och ekologisk bomull.

Genom att köpa produkter med denna märkning från Intersport, stödjer du en mer ansvarsfull bomullsodling genom Better cotton.

Better cotton utbildar jordbrukare i mer effektiv vattenanvändning, att driva jordbruk med omtanke om jord och habitater, minska användning av bekämpningsmedel samt värna om arbetarnas rättigheter och välmående.

POLYESTER
Polyester är en syntetfiber. Det är den vanligaste fibern och utgör drygt hälften av världens textilier. Polyesterfibern är baserat på petroleum och kommer därmed från en icke-förnyelsebar källa. Framställningen är energiintensiv, helt kemisk och ger utsläpp av växthusgaser och andra emissioner till luft och vatten. Fördelen med polyester är att det är ett lättskött och tåligt material som möjliggör lång livslängd på plaggen.

ÅTERVUNNEN POLYESTER
Produkter producerade av återvunnen polyester kommer främst från PET-flaskor, 99%. Att använda återvunnen polyester innebär minskade utsläpp av koldioxid och mindre användning av vatten jämfört med nyproduktion. Vårt mål är att öka andelen produkter i återvunnen polyester.

POLYAMID
Är en slitstark syntetfiber med bra elasticitet. Den skrynklar lite och fibern är dålig på att ta upp fukt vilket gör den snabbtorkande. Utmaningarna med polyamidfibern är att den är tillverkat av olja, dvs en icke förnyelsebar råvara.

AKRYL
Är en av de vanligaste syntetiska fibrerna. Framställningen är resurskrävande och är oljebaserad. Akryl ger en mjuk känsla som liknar ull men är inte lika behaglig. Den är inte lika stark som övriga syntetiska fibrer. Akryl är känsligt för värme vid tvätt och noppbildningstendenser ökar vid blandning med andra material.

ELASTAN
Är en syntetisk fiber, som är en mycket töjbar och elastisk och som ofta används i tyger där dessa egenskaper är viktiga. Den kombineras oftast med andra material. Den skrynklar lite och torkar snabbt.

ULL
Ull är ett förnybart och naturligt material och kommer oftast från får (det finns många olika raser, tex merino), men kan även komma från get (mohair och Kashmir) och andra djur. Ullfibern har utmärkta termiska och antibakteriella egenskaper. Den binder luft och isolerar mycket bra. Den har dessutom riktigt bra fukttransporterande egenskaper och håller kroppen torr. Ull är även värmereglerande och svalkar när det är varmt. Ull krymper lätt vid tvätt och bör därför tvättas försiktigt enligt tvättråd.

Vi accepterar inte mulesing-framtagen ull och säljer inte produkter med ull som producerats med mulesing-ingrepp på lamm. Vi kräver certifikat från våra leverantörer som intygar detta.

MODAL
Är en konstfiber som är tillverkad av cellulosa. Den har liknande egenskaper som bomull.

LYOCELL
Är tillverkat av förnybara cellulosaväxter som gran eller andra träd. Lyocells tillverkningsprocess har en låg miljöpåverkan då de lösningsmedel som används för tillverkningen återanvänds gång på gång i en återställningsprocess med sluten slinga. Fibern är stark och tvättålig.

Lyocell går ofta under varunamnet Tencel. När du väljer Tencel är träråvaran som används från hållbart odlat trä.