Elcykelns batteri
Cykelguider

Elcykelns batteri

Allt du behöver veta om kapacitet, laddning, räckvidd förvaring och hur länge det räcker

Allt du behöver veta om elcykelbatteriet

Inför ditt köp av elcykel är det ofta många frågetecken, det som främst särskiljer elcykeln fråne vanlig cykel är batteriet. Därför ger vi dig här mängder av matnyttig informaiton om just elcykelns batteri, allt du behöver veta om kapacitet, laddning, räckvidd förvaring och hur länge det räcker.

Ladda elcykelns batteri

Ett elcykelbatteri laddas i ett vanligt vägguttag. Använd endast den laddare som kommer med din cykel eller köp en ny som är anpassad för just din modell. Smidigast är att plocka bort batteriet från cykeln även om det också går att ladda batteriet när det fortfarande sitter kvar på cykeln. Batteriet ska helst laddas i rumstemperatur då dess kapacitet kan påverkas negativt vid för höga eller låga temperaturer (under – 10°C och över +40°C).

Vad påverkar elcykelns räckvidd

Hur många mil ett batteri kan assistera dig definieras som räckvidd när vi pratar om elcyklar. Vad påverkar då räckvidden, hur långt du kommer på en laddning?

  • Valt assistansläge, tar du mindre hjälp räcker batteriet längre.
  • Låga temperaturer, under -10C, kan ge en kortare batteritid.
  • Cykelvägen, ojämnt underlag och stadskörning med många start och stop kan komma att förkorta batteritiden.
  • Batteriets kapacitet, antalet Wh och eventuellt reducerade laddningstillstånd.
  • Cyklistens vikt och eventuell packning på cykeln, lättare vikt ger längre batteritid.

Hur lång tid tar det att ladda en elcykel?

Det är onödigt att ha i laddaren längre än nödvändigt, både på grund av brandrisken men även då batteriets kapacitet kommer att minska mycket fortare. För batteriets skull är det alltså bättre att till exempel ladda det cirka 4 timmar än 8 timmar. Experterna rekommenderar dock att batteriets första laddningen ska ske under cirka 24 timmar och att det därefter kan göras längre laddningar några gånger per år därefter.

Hur länge håller batteri till elcykel?

Batteriets hållbarhet kan variera en del, oavsett kommer batteriets kapacitet på elcykeln gradvis minska. Dock kan du räkna med att en direkt märkbar kapacitetsreducering inte kommer ske förrän efter 500–1000 laddcykler vilket du sällan kommer upp i förrän efter åtminstone tre år. De flesta tillverkare brukar garantera att batteriets kapacitet inte går under 80% av den totala kapaciteten innan den överstigit 500 laddcykler, ofta betydligt mer. Efter dessa laddcykler kommer det fortfarande gå att använda batteriet utan problem, men man kommer gradvis komma kortare sträcka på en laddning.

Laddcykel

När experterna pratar om hur man laddar elcykeln utgår de från termen laddcykel, alltså en laddning från att batteriet har 0% kapacitet och upp till 100%. En laddning från 50–100% är således en halv laddcykel. 

Vad kostar batteri till elcykel?

Vad ett nytt batteri kostar är en vanlig fråga, tyvärr finns det inget solklart svar eftersom det varierar. Beroende på modell, kapacitet och varumärke mm ligger priset på batterier till elcykel någonstans från 2000 kr upp till närmare 10 000 kr.

Tänk på att köpa ett batteri anpassat för din cykel, att köpa ett billigt batteri till elcykeln utan att kolla att det fungerar är ingen bra idé som dessutom kan få förödande konsekvenser.  

Maximera hållbarheten på batteriet

När vi pratar om hållbarheten på batteriet är det livslängden vi pratar om. Men hur länge håller ett batteri till elcykel egentligen? För att behålla batteriets kapacitet är det tre delar du kan påverka i stor grad, batteriets laddningsläge, vilken temperatur du utsätter det för och hur du förvarar det. 

Optimalt laddningsläge

Batteriet håller som längst om det används regelbundet och hålla laddningsnivån på någonstans mellan 20–80%. Används cykeln dagligen är det dock inga problem att ladda den upp till 100%. Det du ska hålla koll på som skadar batteriet mest är när batteriet helt laddas ur, både under förvaring och användning.

Håll koll på temperaturen

Även temperatur kan komma att påverka elcykelns batteri och vara en viktig del att ha med i beaktande för att maximera batteriets hållbarhet. Du bör inte utsätta batteriet för extremt höga och extremt låga temperaturer varken vid användning eller förvaring.

Förvara batteriet

För att batteriets kapacitet inte ska minskar när cykeln inte används är det bra att tänka på:

  • Se till att batteriet aldrig laddas ur helt, risken finns att ett batteri som varit urladdat för länge försämras ordentligt alternativt inte går att väcka till liv alls igen.
  • Låt heller inte batteriet stå med fulladdat batteri, laddningsstatus på mellan 50-80% är att föredra under långtidsförvaring, t.ex. under vintersäsongen om du inte cyklar då.
  • Kontrollera regelbundet cykelns laddningsstatus och ladda batteriet en stund med jämna mellanrum, cirka varannan månad.
  • Förvara batteriet torrt och i jämn temperatur, optimal temperatur är cirka 10-20°C.
  • Efter längre tids förvaring rekommenderas att batteriet laddas upp fullt i 24 timmar de innan det används igen, längre laddningar bör göras återkommande några gånger per år även under reglebunden användning.  

Köp elcykel på Intersport

Välkommen in i någon av våra butiker för att köpa din elcykel eller köp din cykel online bland vårt stora utbud elcyklar. Skulle något krångla med din befintliga cykel eller om du behöver hjälp och råd kan du alltid komma in till våra cykelbutiker som samtliga erbjuder cykelservice av hög kvalitet. På Intersport har vi erfarenhet av cyklar sedan 1968 och gör allt vi kan för att skapa en så bra cykelupplevelse som möjligt för dig.

Andra 'Cykelguider' inlägg