Cykellampa och reflex för cykel
Cykelguider

Cykellampa och reflex för cykel

Självklart får man cyklar i mörker, så länge man har rätt cykellampor och reflexer.

Cykla i mörker

Som cyklist syns du dåligt när det är mörkt, så det är viktigt att inte slarva med lampor och reflexer. Både för din och andras skulle i trafiken. Sanningen är att det faktiskt finns vissa krav som du måste rätta dig efter när du cyklar i mörkret. Vi hjälper dig cykla säkert!

Krav på cykellampor

Det här gäller enligt lag för krav på cykellampor:

  • Lampa fram som visar ett fast vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att du kan cykla i mörkret på ett tryggt sätt. Man brukar säga att lampan tydligt ska kunna ses på ett avstånd på 300 meter.
  • Baklampa som visar rött ljus som tydligt kan ses på ett avstånd på 300 meter. Baklampan får vara blinkande.
  • Godkända reflexer (E- eller T-märkta). Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Sidoreflexerna ska vara orangegula eller vita.
  • En tillkopplad cykelkärra ska ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas. 

Belysning och reflexer krävs bara när du cyklar i mörker, alltså inte om cykeln leds av gående eller om det är ljust ute. 

Reflexer i rörelse

Forskning visar att den som kör bil och möter dig i trafiken har lättast att förutse ditt rörelsemönster och färdväg om reflexerna är i rörelse. Med reflexer på till exempel fötterna eller anklarna rör de på sig i takt med att du cyklar.

Reflexväst för cyklister

För säkerhets skulle rekommenderas även reflexväst under cykelturen, med en reflexväst syns du bra. Dock ger den inte maximal trygghet då en reflexväst inte ger den som kör bil någon vägledning i vilken riktining du cyklar. Därav tipset ovan om reflekterande detaljer där du är i rörelse.

Det finns idag även väldigt många andra typer av klädersplagg med reflex eller reflekterande detaljer. Till exempel vantar, jackor och andra accessoarer och tillbehör - här kan du få mer inspiration för att hålla dig synlig och säker

Intersport - handla online eller i din cykelaffär 

På Intersport har vi ett stort utbud med det mesta du behöver för att cykla i mörkret och att fortsätta cykla på vintern. Gå loss online eller besök någon av våra butiker för att få mer råd och hjälp att hitta rätt. Se också till att göra en cykelservicen då och då, här får du mer infomration om hur du kan serva din cykel hemma själv eller om du hellre tar dig till någon av våra cykelbutiker fär att serva cykeln där.

Andra 'Cykelguider' inlägg