Cykelhjälm till barn
Cykelguider

Cykelhjälm till barn

Detta är vad som gäller och så väljer du rätt hjälm till barnen

CYKELHJÄLM PÅ BARN - DETTA GÄLLER

Stoltheten att ta de första tramptagen utan stödhjul eller frihetskänslan att själv börja ta sig till träningar eller kompisar på cykeln. Och visst ger cykeln en ordentlig dos självständighet och är ett smidigt sätt att transportera sig. När det kommer till cykelhjälmar och vad som gäller finns det dock en hel del frågor. Här svarar vi på några av dem gällande hjälmkrav, regler och ger dessutom ett och annat tips.

LAG OM CYKELHJÄLM

För alla barn och ungdomar under 15 år ska cykelhjälmen vara på när man cyklar. Hjälmlagen trädde i kraft i januari 2005 och gäller för godkända cykelhjälmar och hjälmar med jämförbara skyddsegenskaper så håll ögonen öppna för CE-märkningen. Se även efter så att hjälmen är märkt med EN 1078 vilket innebär att det är en säker cykelhjälm som uppfyller europanormen.

För de barn och ungdomar som inte använder hjälm, trots lagen, kan de bli stoppade av polisen, dock kan den under 15 år inte bötfällas. Hjälmlagen gäller även för den som cyklar inom inhägnat område.

HUR SKA CYKELHJÄLM SITTA PÅ BARN?

Till dina barn är det viktigt att köpa en hjälm i rätt storlek. Köp aldrig en hjälm som de kan växa i, då tappar hjälmen stora delar av sin funktion och förlorar delar av skyddet vid en eventuell olycka. Hjälmen ska inte kunna hamna snett, ramla av eller skjutas bakåt så pannan blir fri.Ju bättre hjälmen sitter på barnet desto bättre kommer den att skydda, precis som för oss vuxna. Att hitta rätt storlek och rätt passform görs på samma sätt till barnen som till en vuxen person.

SÅ VET DU ATT BARNENS CYKELHJÄLM SITTER RÄTT:

Vid fall framåt får pannan ofta ta smällen, för den som blir påkörd är det ofta bakhuvudet och vid kraftiga smällar ovanifrån är det hjässan. Du måste med andra ord se till att cykelhjälmen sitter som den ska vid samtliga delar av huvudet.

  • Hakremmen ska spännas åt ordentligt, endast två fingrar ska få plats mellan haka och rem, för att se till att hjälmen verkligen sitter på.
  • Pannan ska vara väl täckt utan att begränsa sikten.
  • Bakhuvudet ska vara skyddat ordentligt.
  • Hjässan skyddas genom att hjälmen sitter ordentligt och får inte lämna någon luft mellan hjässa och hjälm.

VILKEN STORLEK PÅ HJÄLM TILL BARN?

Det enklaste för att lista ut vilken storlek på hjälm ditt barn ska ha är att plocka fram måttbandet och mäta. Mät barnets huvud där det är som tjockast och utgå från våra storleksguider. Många hjälmar idag har justeringsmöjlighet så att barnen kan få optimal individuellt anpassad passform och kan använda samma hjälm några säsonger. Har hjälmen ingen justeringsratt baktill kan du använda de ofta medföljande skumgummikuddarna och fästa i. Med justeringsmöjlighet kan barnen även få plats med en tunnare mössa under hjälmen på vintern.

CYKELHJÄLM MED GRÖNT SPÄNNE REKOMMENDERAS

Till de minsta barnen ska du gärna välja en småbarnshjälm, en cykelhjälm med grönt spänne. De rekommenderas för cyklande barn (och barn i för barn i cykelsits) upp till sju års ålder. Det gröna spännet är en extra säkerhet som gör att det knäpps upp om det behövs, t.ex. om de fastnar. Hjälmens spänne kan inte lösa ut om barnet faller eller om en olycka inträffar, det gröna spännet löser ut först vid 90 newton som motsvarar ett barns vikt.

ÄRVA CYKELHJÄLM ELLER BYTA UT DEN?

Du kan låta barnen ärva cykelhjälm från äldre syskon eller släktingar. Den ärvda hjälmen måste dock kontrolleras noga innan. Har cykelhjälmen djupare repor kan dess skyddsegenskaper vara förlorade eller reducerade. En allt för sliten hjälm kan dock vara en god idé att byta ut. En cykelhjälm av EPS/frigolit som fått en ordentlig smäll ger nämligen inte längre fullgott skydd. Detsamma gäller inte för en cykelhjälm gjord av EPU, på denna hjälm ser du dock på materialet om den behöver bytas ut, synliga sprickor eller ljusare strimmor är två tydliga tecken.

Det är av dessa anledningar du ska vara något reserverad till hjälmar från andrahandsmarknaden. Du vet aldrig en hjälms historia och hur den använts tidigare.

BEKVÄMLIGHETER ATT HÅLLA UTKIK EFTER:

Barnen är ofta mer kräsna gällande passformen och ratar snabbt en cykelhjälm som är i vägen eller inte sitter skönt på huvudet. För att skapa större komfort är nedan punkter en bra start att hålla koll på, välj en hjälm som:

  1. Är lätt att ta på och av och som knäpps på och justeras enkelt, utan att den riskerar att knäppas upp givetvis.
  2. Av låg vikt, har ventileringsmöjligheter och är skönt att ha på sig.
  3. Barnet känner sig snygg och cool i.

HJÄLM PÅ SPARKCYKEL ELLER TREHJULING

Vad är det då som gäller för barn som cyklar på en sparkcykel eller en trehjuling? Här finns det här inget krav på hjälm även om det en stark rekommendation och en mycket viktig säkerhetsåtgärd om olyckan skulle vara framme. Sparkcykeln och trehjulingen går inte under kategorin cykel utan lekfordon, enligt lagen (2011: 579), och anses därmed som en leksak.

KLISTERMÄRKEN PÅ HJÄLMEN

En viktig sak att tänka på är att inte låta barnen sätta dekaler eller klistermärken på cykelhjälmen. Att det försämrar hjälmens skyddsegenskaper är något som många inte vet. Välj istället en snygg cykelhjälm som inte behöver pimpas ytterligare.

CYKELHJÄLM FÖR VUXEN

För barn är det som sagt lag på att använda cykelhjälm. Vad gäller då gällande cykelhjälm för vuxna? Här finns det ingen lagstiftning som talar om att bör använda hjälm. Dock bör du cykla med förnuft, och förnuftet säger till dig att använda hjälm. Få mer information om hur du som vuxen väljer rätt cykelhjälm.

HJÄLMEN KAN VARA SKILLNAD MELLAN LIV OCH DÖD

Även om du själv tycker att du är varsam i trafiken är inte alla andra det. Risken att en annan cyklist kör på dig, att du tvingas tvärbromsa på grund av en bil som inte stannar eller att du tvingas väja för en gående som går rakt ut i vägen. Detta är bara tre exempel på scenarion du själv sällan kan påverka och som kan innebära en stor skaderisk. Använd hjälm, det finns ingen anledning att inte göra det. Och skulle olyckan vara framme kan hjälmen vara skillnaden på liv och död, med det i åtanke är valet om att använda hjälm lätt.

KÖP CYKELHJÄLM TILL BARN

Diskussionen om att använda hjälm har de flesta föräldrar haft med sina barn, allt oftare ju äldre de blir. Ett bra tips är att ta med barnen till butiken och låta de välja cykelhjälm eller låta dem välja vilken de vill ha online. Med en snygg cykelhjälm är det ofta lättare att få dem att använda hjälmen. Hos Intersport finns ett brett utbud av cykelhjälmar för både barn och vuxna. Du kan köpa hjälmen online eller få mer råd och hjälp i någon av våra butiker.

Andra 'Cykelguider' inlägg