Cykelhjälm till barn
Cykelguider

Cykelhjälm till barn

Detta är vad som gäller och så väljer du rätt hjälm till barnen

 

Cykelhjälm på barn - detta gäller

Stoltheten att ta de första tramptagen utan stödhjul eller frihetskänslan att själv börja ta sig till träningar eller kompisar på cykeln. Och visst ger cykeln en ordentlig dos självständighet och är ett smidigt sätt att transportera sig, både för barn och vuxna. När det kommer till cykelhjälmar och vad som gäller finns det dock en hel del frågor. Här svarar vi på några av dem gällande hjälmkrav, regler och ger dessutom ett och annat tips. 

Lag om cykelhjälm

För alla barn och ungdomar under 15 år ska cykelhjälmen vara på när man cyklar. Hjälmlagen trädde i kraft i januari 2005 och gäller för godkända cykelhjälmar och hjälmar med jämförbara skyddsegenskaper.

För de barn och ungdomar som inte använder hjälm, trots lagen, kan de bli stoppade av polisen, dock kan den under 15 år inte bötfällas. Hjälmlagen gäller även för den som cyklar inom inhägnat område.

Köp cykelhjälm till barn

Diskussionen om att använda hjälm har de flesta föräldrar haft med sina barn, allt oftare ju äldre de blir. Ett bra tips är att ta med barnen till butiken och låta de välja cykelhjälm eller låta dem välja vilken de vill ha online. Med en snygg cykelhjälm är det ofta lättare att få dem att använda hjälmen.  

Hur ska cykelhjälm sitta på barn?

Till dina barn är det viktigt att köpa en hjälm i rätt storlek. Köp aldrig en hjälm som de kan växa i, då tappar hjälmen stora delar av sin funktion och förlor delar av skyddet vid en eventuell olycka. Ju bättre hjälmen sitter på barnet desto bättre kommer den att skydda, precis som för oss vuxna. Att hitta rätt storlek och rätt passform görs på samma sätt till barnen som till en vuxen person. Barnen är ofta mer kräsna gällande passformen och ratar snabbt en cykel som är i vägen eller inte sitter skönt på huvudet. 

Vilken storlek på hjälm till barn?

Det enklaste för att lista ut vilken storlek på hjälm ditt barn ska ha är att plocka fram måttbandet och mäta. Mät barnets (eller ditt eget om du letar hjälmstorlek till dig själv) huvud där det är som tjockast och utgå från våra storleksguider. Till de minsta barnen ska du också tänka på att välja en cykelhjälm med grönt spänne som knäpps upp om det behövs.

Hjälm när man skjutsas

För de cyklar som är byggda för fler än en passagerare är det okej att skjutsa. Personer över 15 år får lov att en person som är under 10 år. Är cykeln byggd för två passagerare få två barn under sex år skjutsas om den som cyklar är över 18 år. Dock är det krav på hjälm på de passagerare som är under 15 år. Har de som blir skjutsade ingen hjälm kan den som skjutsar bli stannade av polisen och bötfällas.

Hjälm på sparkcykel eller trehjuling

Vad är det då som gäller för barn som cyklar på en sparkcykel eller en trehjuling? Här finns det här inget krav på hjälm även om det en stark rekommendation och en mycket viktig säkerhetsåtgärd om olyckan skulle vara framme. Sparkcykeln och trehjulingen går inte under kategorin cykel utan lekfordon, enligt lagen (2011: 579), och anses därmed som en leksak. 

Klistermärken på hjälmen

En viktig sak att tänka på är att inte låta barnen sätta dekaler eller klistermärken på cykelhjälmen. Att det försämrar hjälmens skyddsegenskaper är något som många inte vet. Välj istället en snygg cykelhjälm som inte behöver pimpas ytterligare. 

Cykelhjälm för vuxen

För barn är det som sagt lag på att använda cykelhjälm. Vad gäller då gällande cykelhjälm för vuxna? Här finns det ingen lagstiftning som talar om att bör använda hjälm. Dock bör du cykla med förnuft, och förnuftet säger till dig att använda hjälm. Få mer information om hur du som vuxen väljer rätt cykelhjälm.

Hjälmen kan vara skillnad mellan liv och död

Även om du själv tycker att du är varsam i trafiken är inte alla andra det. Risken att en annan cyklist kör på dig, att du tvingas tvärbromsa på grund av en bil som inte stannar eller att du tvingas väja för en gående som går rakt ut i vägen. Detta är bara tre exempel på scenarion du själv sällan kan påverka och som kan innebära en stor skaderisk. Använd hjälm, det finns ingen anledning att inte göra det. Och skulle olyckan vara framme kan hjälmen vara skillnaden på liv och död, med det i åtanke är valet om att använda hjälm lätt. 

Köp cykelhjälm för barn och vuxen

Hos Intersport finns ett brett utbud av cykelhjälmar för både barn och vuxna. Du kan köpa hjälmen online eller få mer råd och hjälp i någon av våra butiker. Här finns hjälmar i olika färger, från varumärken som Bell, Met, K2 Sports och Hövding samt såväl dyra som billiga cykelhjälmar. Här finns något för alla. 

Andra 'Cykelguider' inlägg