Så väljer du rätt cykelhjälm
Cykelguider

Så väljer du rätt cykelhjälm

Ju bättre cykelhjälmen sitter på ditt huvud, desto bättre kommer den att skydda dig

Cykelhjälm - så hittar du rätt hjälm

Hur kul, praktiskt, fysiskt krävande eller utmanande det än är att cykla i finns det alltid en sak som är viktigare. Din säkerhet. Införskaffa dig i en cykelhjälm som ger skydd oavsett terräng. På Intersport har vi ett brett utbud av cykelhjälmar, här redogör vi för vad som är viktigast att tänka på när du köper cykelhjälm. 

  • Passform
  • Storlek
  • Säkerhet
  • Bekvämlighet

Hur ska cykelhjälmen sitta?

Det allra viktigaste när du letar efter en bra cykelhjälm är att den sitter perfekt. Det är alltså viktigt att tänka på att hjälmen skyddar, se till att den sitter så den täcker:

  • Pannan - när hjälmen sitter på huvudet ska den sitta långt ner över pannan utan att skymma sikten. Vid ett fall med cykeln är det vanligt att du landar med en rörelse framåt och hjälmen ska då skydda panna, framhuvud och delar av ansiktet. 
  • Bakhuvudet - Om du blir påkörd eller krockar är det oftas bakhuvudet som får ta smällen och att hjälmen då skyddar bakhuvudet ordentligt är mycket viktigt för att minska skadorna. 
  • Hjässan - hjälmen ska sitta ordentligt på huvudet och inte lämna ett luftrum mellan hjässan och hjälmen vilket ökar risken för hjärnskador vid kraftiga smällar mot huvudets ovandel. 
  • Hakremmen - hakremmen är ett extra skydd för att hjälmen ska sitta på om du trillar, tänk på att dra åt den ordentligt. Cirka två centimeters spelrum ska finnas mellan din haka och knäppet på hjälmen.

Vad gäller för barnen?

När och var barnen behöver använda cykelhjälm, vilken storlek de bör ha och vad som är viktigt att tänka på vid utprovning - några av de vanligaste frågorna, vi har svaren. Ser vår guide om vad som gäller för cykelhjälm till barn.

Cykelhjälmens storlek

Hur du hittar rätt storlek på sin cykelhjälm är en vanligt förkommande fråga. Om hjälmen sitter som den ska och är rätt i storlek skyddar den bättre, svårare än så är det inte. En hjälm som är för liten är varken skön eller skyddar tillräckligt medan en hjälm som är för stor kommer glida runt vilket är störande och riskerar att inte skydda känsliga delar av huvudet om olyckan skulle vara framme. 

Storleksjustering

Ett bra sätt för att säkerställa passformen på cykelhjälmen är att välja en cykelhjälm med justeringsratt i nacken, det har de flesta hjälmar på marknaden idag. Sätt på hjälmen justerad till för stort läge, placera hjälmen mitt på huvudeet och dra åt ratten. När spännet är åtdraget ska du kunna skaka på huvudet utan att hjälmen faller av eller glider omkring. 

Säkerhet

Det allra viktigaste med din hjälm, som egentligen samtliga punkter mer eller mindre utgår ifrån, är säkerheten. Huvudsyftet är skyddet som kan vara skillnaden mellan liv och död vid en olycka. 

Hur ofta bör hjälmen bytas ut?

Efter att en hjälm varit med vid en olycka och en kraftig smäll, ger den inte längre samma skydd och bör då bytas ut. Därför är det inte att föredra att köpa en hjälm på loppis eller second hand om du inte vet dess historia.

CE-märkning på cykelhjälm

CE är ett av EU utställt certifikat för att säkerställa tillverkningen. Om hjälmen har en CE-märkning visar det att den följer alla direktiv och säkerhetskrav som är uppsatta i EU och EES.

  • CE EN 1078 - Hjälm för vuxna och barn över 7 år.
  • CE EN 1080 - Hjälm avsedda för barn. De ska öven ha ett grönt spänne som löser ut om barnet blir hängande i hakbandet, vilket kan ske då barn ibland leker och klättrar med cykelhjälmen fortfarande på.

Cykelhjälm med MIPS

Enkelt förklarat är MIPS en extra säkerhetsfunktion i en hjälm som imiterar hjärnans eget sätt att skydda sig. En vanlig hjälm skyddar ofta mot hårda, snabba slag som kommer rakt ovanifrån eller från sidan. Själva huvudet stannas upp av hjälmen men hjärnan rör sig fortfarande i kraschriktningen. MIPS som är ett rörligt system som ger ett bättre skydd mot smällar från sidan och hjälper huvudet att röra sig i rätt riktning för att bättre skona hjärnan.

Var cyklar du mest?

Köp en hjälm som passar din cykling! Idag finns det hjälmar som är speciellt anpassade för olika användningsområden och vilken typ av cyklar som används. Kanske ska hjälmen användas på landsväg, i skogens terräng eller i stan.

Komfort 

Med en hjälm som är skön ökar chansen att den används. En hjälm som inte används gör ingen nytta över huvudtaget. 

Ventilation

En annan viktig del i hur komforten upplevs under cykelturen beror på cykelhjälmens ventilation. Det kan vara så skönt med god ventilation på din cyklhjälm att du knappt märker av att du har hjälmen på dig. Det finns även mindre eftertraktade tillstånd som kan hämmas genom god ventilation, t.ex. huvudvärk och ökad risk för vätskebrist under varma dagar.

Cykelhjälm airbaghjälm för maximal frihet och säkerhet

För den som vill cykla utan hjälmen på huvudet är en airbaghjälm ett smart alternativ. En aktiverad krage runt halsen ger den säkerhet du behöver om olyckan skulle vara framme och samtidigt maximal ventilation och frihet.

Läs mer om airbadhjälm och vad hövding är här. 

Vikt

För den som har bra koll på cykeln vet att ett par gram hit och dit kan göra stor skillnad för ditt cyklande. Tänk också på att inte välja en allt för tung cykelhjälm. Vikten är av stor relevans även för din säkerhet och spelar roll för kraften vid eventuell olycka. Varje gram av hjälmens vikt kommer motsvara betydligt större inverkan vid en kraftigare krock eller fall. 

Dessutom är en hjälm som inte väger så mycket betydligt skönare oavsett om du cykelpendlar eller jagar sekunder på landsväg. En del upplever även en utmattande känsla i bland annat nacken vid användning av en för tung hjälm.De flesta cykelhjälmar idag är gjorda av material som med god kvalitet kombinerar säkerheten med en bekväm lätt vikt.

Köp cykelhjälm online eller i butik

På Intersport kan du köpa din barnhjälm eller hjälm till dig själv både onlie och i butik. Ibland kan det vara svårt att köpa hjälm online då utbudet är stort och det är svårt att se vilken hjälm som passar bäst. Då kan du kika runt på sajten för att reservera ett par hjälmar du gillar och reservera dem. Därefter går du till din valda Intersport-butik, provar hjälmarna och väljer först där vilken du vill köpa. Detta med vår tjänst Boka & hämta! Är du istället på jakt efter en cykel, här är våra tips på hur du ska tänka när du ska välja cykel.

Andra 'Cykelguider' inlägg