1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Välja cykelhjälm - så ska hjälmen sitta.

Ju bättre cykelhjälmen sitter, desto bättre skyddar den. Vi redogör vad som är viktigast att tänka på när du köper cykelhjälm.

Kvinna i cykelhjälm

Cykelhjälm - så hittar du rätt hjälm

Hur kul, praktiskt, fysiskt krävande eller utmanande det än är att cykla i finns det alltid en sak som är viktigare. Din säkerhet. Införskaffa dig i en cykelhjälm som ger skydd oavsett terräng. På Intersport har vi ett brett utbud av cykelhjälmar, här redogör vi för vad som är viktigast att tänka på när du köper cykelhjälm.

Du har säkert hört talas om Mips och Hövding när du kollat cykelhjälmar, här går vi in mer på djupet vad det innebär.

Hur ska cykelhjälmen sitta?

Det allra viktigaste när du letar efter en bra cykelhjälm är att den sitter perfekt. Det är alltså viktigt att tänka på att hjälmen skyddar, se till att den sitter så den täcker:

Vad gäller för barnen?

När och var barnen behöver använda cykelhjälm, vilken storlek de bör ha och vad som är viktigt att tänka på vid utprovning - några av de vanligaste frågorna, vi har svaren. Ser vår guide om vad som gäller för cykelhjälm till barn.

Cykelhjälmens storlek

Hur du hittar rätt storlek på sin cykelhjälm är en vanligt förkommande fråga. Om hjälmen sitter som den ska och är rätt i storlek skyddar den bättre, svårare än så är det inte. En hjälm som är för liten är varken skön eller skyddar tillräckligt medan en hjälm som är för stor kommer glida runt vilket är störande och riskerar att inte skydda känsliga delar av huvudet om olyckan skulle vara framme.

Storleksjustering

Ett bra sätt för att säkerställa passformen på cykelhjälmen är att välja en cykelhjälm med justeringsratt i nacken, det har de flesta hjälmar på marknaden idag. Sätt på hjälmen justerad till för stort läge, placera hjälmen mitt på huvudet och dra åt ratten. När spännet är åtdraget ska du kunna skaka på huvudet utan att hjälmen faller av eller glider omkring.

Säkerhet

Det allra viktigaste med din hjälm, som egentligen samtliga punkter mer eller mindre utgår ifrån, är säkerheten. Huvudsyftet är skyddet som kan vara skillnaden mellan liv och död vid en olycka.

Hur ofta bör hjälmen bytas ut?

Efter att en hjälm varit med vid en olycka och en kraftig smäll, ger den inte längre samma skydd och bör då bytas ut. Därför är det inte att föredra att köpa en hjälm på loppis eller second hand om du inte vet dess historia.

CE-märkning på cykelhjälm

CE är ett av EU utställt certifikat för att säkerställa tillverkningen. Om hjälmen har en CE-märkning visar det att den följer alla direktiv och säkerhetskrav som är uppsatta i EU och EES.

Var cyklar du mest?

Köp en hjälm som passar din cykling! Idag finns det hjälmar som är speciellt anpassade för olika användningsområden och vilken typ av cyklar som används. Kanske ska hjälmen användas på landsväg, i skogens terräng eller i stan.

Komfort

Med en hjälm som är skön ökar chansen att den används. En hjälm som inte används gör ingen nytta över huvudtaget. När du känner dig bekväm och trygg kan du slappna av, prestera bättre och därmed ha mycket roligare. Kom

Ventilation

En annan viktig del i hur komforten upplevs under cykelturen beror på cykelhjälmens ventilation. Det kan vara så skönt med god ventilation på din cyklhjälm att du knappt märker av att du har hjälmen på dig. Det finns även mindre eftertraktade tillstånd som kan hämmas genom god ventilation, t.ex. huvudvärk och ökad risk för vätskebrist under varma dagar.

Vikt

För den som har bra koll på cykeln vet att ett par gram hit och dit kan göra stor skillnad för ditt cyklande. Tänk också på att inte välja en allt för tung cykelhjälm. Vikten är av stor relevans även för din säkerhet och spelar roll för kraften vid eventuell olycka. Varje gram av hjälmens vikt kommer motsvara betydligt större inverkan vid en kraftigare krock eller fall.

Dessutom är en hjälm som inte väger så mycket betydligt skönare oavsett om du cykelpendlar eller jagar sekunder på landsväg. En del upplever även en utmattande känsla i bland annat nacken vid användning av en för tung hjälm.De flesta cykelhjälmar idag är gjorda av material som med god kvalitet kombinerar säkerheten med en bekväm lätt vikt.

Cykelhjälm med Mips

Vad som skiljer en vanlig hjälm med en hjälm med Mips är en vanligt förekommande fråga. Mips är kortfattat ett rotationssystem som minskar stötens kraft mot hjärnan vid en smäll, ett extra skikt i hjälmen för att skydda hjärnan vid slag och smällar från sidan.

Vad är Mips?

Mips är en extra säkerhetsfunktion som imiterar hjärnans eget sätt att skydda sig. En vanlig hjälm skyddar mot hårda, snabba slag som kommer rakt ovanifrån eller från sidan. Själva huvudet stannas upp av hjälmen men hjärnan rör sig fortfarande i kraschriktningen. Mips är ett rörligt system hjälper huvudet att röra sig i rätt riktning för att bättre skona hjärnan.Vid en smäll roterar MIPS-skiktet en aning och kraften från smällen riktas om och kan fördelas vilket ger ett bättre skydd mot smällar från sidan. En hjälm med Mips minskar skadan på hjärnan och kan i större utsträckning förhindra allvarliga hjärnskador och rädda liv.

Mips på hjälmar från flera varumärken

Det forskas mycket inom säkerhet på olika plan för att uppfinna ny utrustning och göra den befintliga än bättre. Mips är ett klockrent exempel på när teknisk utveckling gjort produkter, i det här fallet hjälmar, än bättre och säkrare. Effekterna av rotationsrörelser har varit mer i fokus de senaste åren för att jämföra olika hjälmar. Detta för att uppmärksamma och skapa medvetenhet kring skydd mot slag från sidan.

Mips är ett varumärke som har specialiserat sig på säkerhet, deras lösning är patenterad och många beskriver den som revolutionerande i sitt sätt att skydda hjärnan mot rotationsrörelse. Forskning och utveckling har pågått under 20 år och har skett tillsammans med KI och KTH. Otaliga tester har gjorts för att säkerställa och ytterligare utveckla innovationen. Mips är inte bundet till ett varumärke utan tekniken finns på hjälmar från flera varumärken. På Intersport har vi flera hjälmar med Mips, kom in till någon av våra butiker så berättar vi mer eller se våra hjälmar online.

Hövding cykelhjälm

För den som vill cykla utan hjälmen på huvudet är en airbaghjälm ett smart alternativ. En aktiverad krage runt halsen ger den säkerhet du behöver om olyckan skulle vara framme och samtidigt maximal ventilation och frihet.

En hjälm motsvarande bilens airbag som först vid en eventuell olycka expanderar och skyddar cyklistens huvud. Hövding föddes ur en idé om en cykelhjälm som cyklister med glädje skulle vilja använda. En diskret cykelhjälm som låter bäraren känna vinden i håret och samtidigt vara säker.

Idag säljs Hövding hos över 700 återförsäljare runt om i världen, bland annat hos oss på Intersport. Hos oss kan du både köpa Hövding online eller i någon av våra butiker.

Då Konsumentverket beslutat om tillfälligt försäljningsstopp av cykelhjälmen Hövding är den just nu inte tillgänglig på Intersport.

Hur fungerar hövding?

Efter sju års utveckling förvandlades idén till verklighet genom världens första airbag för cyklister. Genom avancerade sensorer känner Hövding av cyklistens rörelsemönster och reagerar så fort olyckan är framme. På endast 0,1 sekunder. Den unika airbagen blåser då upp till en huva som fixerar nacken och skyddar huvudet från skador. Se effekten och hur hövding fungerar i filmen nedan.

Hur används Hövding?

Ta på hövding runt nacken och halsen och dra upp dragkedjan hela vägen (du kan inte aktivera hövding om inte dragkedjan är ordentligt uppdragen). Aktivera airbagen först när cykelturen börjar, den kan nämligen reagera och aktiveras om du gör häftiga rörelser även när du inte cyklar. När du är på cykeln, aktivera Hövding med knappen på dragkedjan och börja cykla, säkert. När du hoppar av cykeln inaktiverar du hövding på samma sätt som den aktiverades.

Hur laddar jag Hövding?

På kragen finns lysdioder som indikerar både på om hjälmen är aktiv eller inte samt om den behöver laddas. Låg batterinivå indikeras även med ljud. Hövdingens batteri håller för cirka 9 timmars cykling när det är fulladdat. Du laddar hövdingens batteri i en USB-laddare med medföljande kabel.

Finns skal till Hövding?

Runt airbaggen finns en krage i tyg för att skydda. Skalet går att tvätta och det omslutande tyget är vattentåligt och slitstarkt för att skydda airbaggen mot svett, smuts och slitage. Om du vill piffa upp din Hövding är det genom skalet möjligt att göra detta. Du kan enkelt ta av skalet och byta det mot det idag relativt breda utbudet av skal i olika mönster, färger och motiv. Perfekt för att matcha din personlighet och dagsform eller pigga upp en annars grå dag.

Hur säker är Hövding?

Mycket forskning från företaget visar på att säkerheten i jämförelse med traditionella cykelhjälmar är hög:

Varför ska man använda hjälm?

Inom flera sporter är hjälmen den viktigaste säkerhetsåtgärden. Den skyddar hjärnan och minskar risken för allvarliga hjärnskador. Att använda cykelhjälm är ett enkelt och billigt sätt att skydda hjärnan från hjärnskakning, en allvarlig hjärnskada eller till och med rädda liv. När du får en smäll mot ditt huvud tar hjälmen den värsta smällen och går ofta sönder på olika sätt, mer eller mindre syndigt. Hade du inte haft hjälm hade det istället varit huvudet som fått den smällen och konsekvenserna hade i de flesta fall blivit betydligt värre. 

Köp cykelhjälm online eller i butik

Att komma upp i fart, känna adrenalinruset och den total frihetskänslan. Det är en otrolig upplevelse och riktigt roligt. Men det gäller att ha koll på säkerheten för att du ska kunna vara trygg. Oavsett om du ger dig iväg längst landsvägar eller skogsterräng på cykeln eller om du kastar dig ner för en brant på skidor i alperna eller fjällen. Säkerheten är en livsviktig investering om olyckan skulle vara framme. 

Att ta cykeln till jobbet, in till stan eller hem från vänner innebär mycket frihet. Så länge du har cykelhjälm eller en Hövding.

På Intersport kan du köpa din barnhjälm eller hjälm till dig själv både onlie och i butik. Ibland kan det vara svårt att köpa hjälm online då utbudet är stort och det är svårt att se vilken hjälm som passar bäst. Då kan du kika runt på sajten för att reservera ett par hjälmar du gillar och reservera dem. Därefter går du till din valda Intersport-butik, provar hjälmarna och väljer först där vilken du vill köpa. Detta med vår tjänst Boka & hämta! Är du istället på jakt efter en cykel, här är våra tips på hur du ska tänka när du ska välja cykel.