Fotbollsskornas evolution
Fotbollsguider

Fotbollsskornas evolution

Det är snart 500 år sedan de första fotbollsskorna tillverkades.

Fotbollsskor - hur såg de ut förr?

Det är ungefär 500 år sedan de första fotbollsskorna tillverkades. Länge var de inriktade på att skydda foten, och det var först för omkring 50 år sedan som den första lågt skurna fotbollsskon dök upp på marknaden.

Att säga att evolutionen har gått framåt sedan dess är en stark underdrift. I dag finns en uppsjö av modeller och varumärken så det kan vara tricksigt att välja rätt.

Fler börjar spela fotboll

Den engelske kungen Henry VIII var fotbollsintresserad till den grad att han lät beställa ett par speciella fotbollsskor av sin personliga skomakare. Året var 1526 och de läderskor kungen fick hade en ansenlig vikt.

På 1800-talet började allt fler spela fotboll på fritiden, med lag som representerade antingen spelarnas hembyar eller de fabriker som de jobbade på. Nu spelade de i tunga, hårda arbetsskor med en tåhätta och spikförsedd sula.

Fotbollen utvecklades snabbt vid denna tid, och skorna förfinades gradvis. Tåhättan försvann och de fick rundade dobbar. Det var fortfarande rejäla skodon som gick ovanför ankeln. De var gjorda av tjockt läder och vägde ett halvt kilo styck – och dubbelt så mycket om det var blött på planen.

Företag specialiserade på fotbollsskor

I början av 1900-talet började det komma företag som specialiserade sig på fotbollsskor. 1924 började de tyska bröderna Dassler tillverka fotbollsskor, vilket så småningom utvecklades till varsitt företag för bröderna: Adidas respektive Puma. Nu kom en helt ny funktion i skorna: utbytbara dobbar, så att spelarna själva kunde välja längd beroende på underlaget.

Efter andra världskriget började det komma lättare skor som var anpassade för att man skulle kunna kontrollera bollen och skjuta bättre, istället för att i första hand skydda fötter och vrister. I takt med att det blev billigare att flyga arrangerades det fler internationella möten, vilket också gjorde att det passade bra med lätt utrustning.

Adidas fotbollsskor i VM

Adidas stora genombrott kom i VM 1954, när Tyskland skulle möta Ungern i finalen. Tyskland sågs som en klar underdog och utgången ansågs given. Matchen spelades på en mycket vattensjuk plan, men med sina moderna fotbollsskor kunde tyskarna spela på som vanligt medan de ungerska spelarna hade stora problem. Tyskland tog hem segern med 3–2.

Ett stort steg i designen togs i början av 60-talet, när den första lågt skurna fotbollsskon såg dagens ljus. Plötsligt kunde spelarna röra sig mycket lättare. På 70-talet började spelare sponsras och skriva avtal med enskilda tillverkare. Skorna blev allt lättare och mer färgglada – vid den här tiden dyker den första vita fotbollsskon upp.

Fotbollsskor för löpning och skott

Den största innovationen under de senare decennierna utvecklades på 80-talet av den forne storspelaren Craig Johnston: Predator, som började tillverkas av Adidas på 90-talet. Den här modellen innebar bättre kontroll vid både löpning och skott. Den var designad så att en större yta än tidigare kom i kontakt med bollen vid skottet, och hade dessutom speciella ”kraft-” och ”skruvzoner” så att man kunde få maximal effekt.

På 90-talet utvecklades inte minst sulorna, så att spelaren kunde få ytterligare förbättrad rörlighet. 1998 kom Nike in på fotbollsskoarenan med sin Mercurial-modell. Den 200 gram tunga (lätta) skon blev genast mäkta populär.

På Intersport har vi flera 100 fotbollssskor för barn, dam och herr.

 

Andra 'Fotbollsguider' inlägg