10 fördelar med att hoppa studsmatta
Livsstilsguider

10 fördelar med att hoppa studsmatta

Balans och muskler varvas med konditionsträning! Dessutom bra för den psykiska hälsan och samarbetsförmågan.

29 februari 2024

Studsmattans många fördelar 

Med en studsmatta i trädgården har barnen alltid något kul att hitta på. Och inte nog med att det är något av det roligaste som finns, fördelarna för barnen hälsa är många. Balans, rytmik, benstyrka och magmuskler varvas med konditionsträning i en skonsam och allsidig träningsform som dessutom är riktigt bra för den psykiska hälsan och samarbetsförmågan. 

10 fördelar med att hoppa studsmatta

  1. Mer tid utomhus
  2. Koordination och rytm
  3. Gemenskap och samarbetsförmåga 
  4. Kondition och motion
  5. Träning med låg belastning
  6. Starka muskler och skelett
  7. Coreträning
  8. Psykisk hälsa
  9. Variation i träningen
  10. Tränar utan att märka det

Frisk luft

Med en studsmatta utomhus får den som hoppar en massa frisk luft vilket är väldigt viktigt och nyttigt för alla. Och att aktivera sig ute är dessutom bra för stresståligheten, du kan uppleva att du blir piggare, få bättre sömn genom att du tar del av dagsljuset i hög grad och får mycket frisk luft. 

Balans, motorik och kroppskontroll

Balans är en färskvara och att träna upp balansen är viktigt oavsett ålder. Genom att hoppa på en studsmatta kan du träna upp balansen genom att träna på ett ojämnt underlag och hela tiden i nya positioner. Om ett barn som precis lärt sig gå får testa på at gå på en studsmatta har tester visat att den fysiska utvecklingen och balansförmågan kan förbättras. Dessutom är studsmattan utmärkt för att träna upp motorik och koordination för både barn och vuxna vilket kan gynna dig både i vardagen och i andra sporter. 

Samarbete och gemenskap 

När man hoppar studsmatta fler än en gäller det att samarbeta. För att få så bra flyt som möjligt, särskilt om de som hoppar är av olika ålder, vikt och erfarenhet på studsmattan, gäller det att läsa av varandra och ha respekt för de andra. En bra övning och kul gemenskap. 

Motion- och konditionsträning

Efter bara en kort stund får den som hoppar studsmatta upp pulsen och känner sig andfådd. Forskning från NASA visade att 5 minuter på studsmattan motsvarade ungefär 16 minuter löpning och de menar att hoppa studsmatta är den ”mest effektiva motionsform som människan hittills kommit på”. 

Skonsam träning

Även om det ofta blir väldigt livligt och intensivt på en studsmatta är det faktiskt en mycket skonsam form av rörelse. Du får en låg belastning på kroppen då trampolinen tar upp 80% av stöten från hoppet vilket minskar risken för förslitning. 

Styrketräning för muskler och skelett

Att hoppa studsmatta kan göra dig stark, du kan träna upp dina muskler och få starkt skelett. Dessutom kan du minska risken för flera skador som benskörhet, frakturer och osteoporos. Genom upprepad lättare påfrestning kan du stärka skelett och muskler och skapa en styrkeutveckling hos barn som vissa menar är svår att överträffa på annat håll.

Träna mage, rygg och få bättre hållning

När du hoppar studsmatta är din core och övriga hållningsmuskler aktiva i princip hela tiden för att stabilisera och behålla din kroppsposition. Med aktiverade stabiliseringsmuskler kan du stärka mage och ländrygg samt få en bättre hållning.

Hälsa, endorfiner och välmående

Fysisk aktivitet av olika karaktär får dig att utsöndra endorfiner vilket är ett hormon som frigörs i hjärnan under träning och rörelse. Endorfinerna kan hjälpa dig stressa ner och slappna av, prestera bättre, känna mer lycka och dessutom lindra viss depression, ångest, sömnsvårigheter och smärta. 

Varierad träning

Om man jämför med att till exempel springa eller cykla är det mångsidigt och varierande att hoppa studsmatta. Du kan variera vad du gör och vad du får ut och uppleva allt från total rörelseglädje till ett hårt intervallpass beroende på ålder, dagsform och målsättning. 

Kul att hoppa studsmatta

Att röra på sig och träna utan att man märker det kan vara den bästa träningen, som också är väldigt lätt att få gjord. Att hoppa studsmatta är definitivt så roligt och man sällan har en tanke alls på att man faktiskt tränar och får med alla de positiva hälsofördelar som kommer på köpet. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg