10 fördelar med att hoppa studsmatta
Livsstilsguider

10 fördelar med att hoppa studsmatta

Balans och muskler varvas med konditionsträning! Dessutom bra för den psykiska hälsan och samarbetsförmågan.

Studsmatta - både leksak och träningsmaskin 

Med en studsmatta i trädgården har kanske framförallt barnen, men även de vuxna, alltid något kul att hitta på. Och inte nog med att det är något av det roligaste som finns, fördelarna för din och barnen hälsa är många. Balans, rytmik, benstyrka och magmuskler varvas med konditionsträning i en skonsam och allsidig träningsform som dessutom är riktigt bra för den psykiska hälsan och samarbetsförmågan. 

10 fördelar med att hoppa studsmatta

  1. Mer tid utomhus
  2. Gemenskap och samarbetsförmåga 
  3. Koordination och rytm
  4. Kondition och motion
  5. Träning med låg belastning
  6. Starka muskler och skelett
  7. Coreträning
  8. Psykisk hälsa
  9. Variation i träningen
  10. Tränar utan att märka det

Frisk luft

Med en studsmatta utomhus får den som hoppar en massa frisk luft vilket är väldigt viktigt och nyttigt för alla. Och att aktivera sig ute är dessutom bra för stresståligheten, du kan uppleva att du blir piggare, få bättre sömn genom att du tar del av dagsljuset i hög grad och får mycket frisk luft. 

Samarbete och gemenskap 

När man hoppar studsmatta fler än en gäller det att samarbeta. För att få så bra flyt som möjligt, särskilt om de som hoppar är av olika ålder, vikt och erfarenhet på studsmattan, gäller det att läsa av varandra och ha respekt för de andra. En bra övning och kul gemenskap. 

Balans, motorik och kroppskontroll

Balans är en färskvara och att träna upp balansen är viktigt oavsett ålder. Genom att hoppa på en studsmatta kan du träna upp balansen genom att träna på ett ojämnt underlag och hela tiden i nya positioner. Om ett barn som precis lärt sig gå får testa på at gå på en studsmatta har tester visat att den fysiska utvecklingen och balansförmågan kan förbättras. Dessutom är studsmattan utmärkt för att träna upp motorik och koordination för både barn och vuxna vilket kan gynna dig både i vardagen och i andra sporter. 

Motion- och konditionsträning

Efter bara en kort stund får den som hoppar studsmatta upp pulsen och känner sig andfådd. Forskning från NASA visade att 5 minuter på studsmattan motsvarade ungefär 16 minuter löpning och de menar att hoppa studsmatta är den ”mest effektiva motionsform som människan hittills kommit på”. 

Skonsam träning

Även om det ofta blir väldigt livligt och intensivt på en studsmatta är det faktiskt en mycket skonsam form av rörelse. Du får en låg belastning på kroppen då trampolinen tar upp 80% av stöten från hoppet vilket minskar risken för förslitning. 

Styrketräning för muskler och skelett

Att hoppa studsmatta kan göra dig stark, du kan träna upp dina muskler och få starkt skelett. Dessutom kan du minska risken för flera skador som benskörhet, frakturer och osteoporos. Genom upprepad lättare påfrestning kan du stärka skelett och muskler och skapa en styrkeutveckling hos barn som vissa menar är svår att överträffa på annat håll.

Träna mage, rygg och få bättre hållning

När du hoppar studsmatta är din core och övriga hållningsmuskler aktiva i princip hela tiden för att stabilisera och behålla din kroppsposition. Med aktiverade stabiliseringsmuskler kan du stärka mage och ländrygg samt få en bättre hållning.

Hälsa, endorfiner och välmående

Fysisk aktivitet av olika karaktär får dig att utsöndra endorfiner vilket är ett hormon som frigörs i hjärnan under träning och rörelse. Endorfinerna kan hjälpa dig stressa ner och slappna av, prestera bättre, känna mer lycka och dessutom lindra viss depression, ångest, sömnsvårigheter och smärta. 

Varierad träning

Om man jämför med att till exempel springa eller cykla är det mångsidigt och varierande att hoppa studsmatta. Du kan variera vad du gör och vad du får ut och uppleva allt från total rörelseglädje till ett hårt intervallpass beroende på ålder, dagsform och målsättning. 

Kul att hoppa studsmatta

Att röra på sig och träna utan att man märker det kan vara den bästa träningen, som också är väldigt lätt att få gjord. Att hoppa studsmatta är definitivt så roligt och man sällan har en tanke alls på att man faktiskt tränar och får med alla de positiva hälsofördelar som kommer på köpet. 


 

Säkerhet på studsmattan 

Oavsett hur många fördelar och positiva effekter det finns med livet på studsmattan är det dock viktigt att alltid ha säkerheten i åtanke. Att hoppa studsmatta innebär en viss risk och det kan vara bra att sätta upp lite regler för studsandet. Till exempel att inte hoppa för många samtidigt, att inte hoppa när mattan är blöt, att de större barnen anpassar sig efter de mindre barnen och att alltid ta det försiktigt när man ska av och på studsmattan.

Säkerhetsnät, kantskydd och skyddsnät till studsmattan

Tänk också på att använda det skyddsnät och kantskydd som ingår eller köps till studsmattan. Ett skyddsnät är en viktig säkerhetsåtgärd för att inte trilla ner från studsmattan. Med den tryggheten kan barnen, eller de vuxna, dessutom ofta få mer självförtroende och testa nya trick, hopp och konster. Ett kantskydd har man på studsmattans nederkant och undviker att någon kryper under när någon annan studsar.


 

Aktivera barnen mera!

En mer omfattande fördel med en studsmatta i trädgården är möjligheten att minska barnen stillasittande. Barn och unga rör sig idag allt mindre och majoriteten har idag en aktivitetsnivå som kan vara direkt skadligt för hälsan. Läs mer om varför det är viktigt för barn att röra på sig

Mer fysiska aktivitet

Unga sitter idag stilla i genomsnitt 9 timmar per dag. Det råder alltså inga tvivel om att den fysiska aktiviteten hos de yngre behöver ökas, i många fall ganska ordentligt. Läkarkårens rekommendationer visar att en timme aktivitet om dagen och tre timmar mer ansträngande träning per vecka är ett rimligt mål. Det finns mycket att göra för att siffrorna kring barns aktivitet ska bli bättre, både genom åtgärder i skolan och i föreningar men även på fritiden. Att hoppa studsmatta med syskon, kompisar, grannar och familj är riktigt bra för att aktivera sig, komma ut och dessutom ha riktigt roligt. 

Köp studsmatta på intersport

På Intersport kan du köpa studsmatta i flera modeller, allt från stora studsmattor att ha utomhus till en liten studsmatta att ha inomhus. Våra studsmattor tål samtliga årstider och håller sig oavsett väder och vind. Perfekt både för den som vill hoppa året om och den som inte vill montera upp och ner studsmattan. Win-win!

Andra 'Livsstilsguider' inlägg