Fyra galna ultramaraton
Löparguider

Fyra galna ultramaraton

Ultramaraton blir alltmer populära och är det ultimata testet på uthållighet. Här är några av de galnaste och tuffaste loppen världen över.

Ultramaraton är en utmaning

Att springa ett 42 km långt maratonlopp är en enorm prestation och kräver en oerhörd disciplin. Ändå finns det dem som utmanar sig själva ännu mer än så och det i extrema temperaturer, enorma höjdskillnader och i oförglömlig terräng – ibland i flera dagar.

Hur långt är ett ultramaraton?

Det finns inget exakt svar på hur långt ett ultramaraton är. Det som definierar loppen är att det är över 42 195 meter, 42,2 km - alltså längre än ett maraton. 

Längdlopp och tidslopp

Ofta delar man in dessa lopp i två olika kategorier där en utgår ifrån längd eller tid, längdlopp eller tidslopp. I Ett längdlopp ligger fokuset på längden och de vanligaste längderna är 50 km, 100 km, 50 miles och 100 miles även om det finns väldigt många andra alternativ också. 

Om det istället handlar om ett tidslopp är det tiden som är i fokus, alltså att du ska springa så långt som möjligt under en specifikt utsatt tid, till exempel är det vanligt att man springer i sex timmar, 12 timmar, ett-två dygn eller upp till sex dygn. 

Hur många lyckas med ett ultramaraton?

Väldigt få. För av cirka 800 personer har bara 15 fullföljt den här minst sagt galna utmaningen. 


 

Fyra lopp världen över

Ultramaraton är det ultimata uthållighetstestet – psykiskt och fysiskt. Oavsett vad du tycker om det – inspirerande eller spritt språngande galet – så får du här chansen att upptäcka några av de lopp som extremlöpare världen över anmäler sig till.

Marathon des Sables

Detta lopp är känt som ett av världens tuffaste ultramaraton. På sex dagar måste deltagarna ta sig igenom den 254km långa sträckan genom Saharas heta öken och sandstormar. Varje år deltar omkring 1000 personer i loppet.

Hardrock 100 Endurance Run

Detta ultramaraton arrangeras i södra Colorado och består av en sträcka på drygt 161 km på mycket hög höjd och i extrem terräng. Deltagarna har 48 timmar på sig att ta sig runt och några av de utmaningar de får tackla längs sträckan är bland annat höjdsjuka, minusgrader och snabbt växlande väder.

Spartathlon

Spartahlon går mellan de grekiska städerna Aten och Sparta, en sträcka på ”nätta” 246 kilometer. Här gäller det att vara snabb för även om du har 36 timmar på dig så gäller det att hinna till de många kontrollerna längst vägen inom en viss tid, annars är du diskad.

The Barkley Marathon

Att säga att detta lopp är ”galet” är en underdrift. Terrängloppet arrangeras i Frozen Head State Park i Tennessee, USA och har inspirerats av en historisk rymning från ett fängelse. Målet är att ta sig runt den 32km omarkerade (!) sträckan -  fem gånger på totalt 60 timmar. Terrängen är hård och höjdskillnaderna stora, så stora att det motsvarar att bestiga Mount Everest två gånger. Som om inte detta vore nog så finns det några minst sagt speciella regler knutna till loppet. Deltagarna måste t.ex. hitta böcker längst vägen och slita ut det sidnummer som motsvarar deras deltagarnummer för att bevisa att de har varit där. 

Andra 'Löparguider' inlägg