Springa på löpband jämfört med löpning utomhus
Många löpare är överens: du kan inte slå känslan av att springa ute i friska luften. Men vad inte ens den mest inbitna löparen kan blunda för är att ibland så gör vädret eller andra faktorer det helt omöjligt att ge sig ut. I dessa lägen står löpbandet till förfogande men vilket alternativ är egentligen bäst? Det är upp till dig som löpare att besluta.
Fördelar med att springa utomhus
- Att spendera tid utomhus har bevisade stämningshöjande effekter. Du kan alltså känna dig gladare om du kör ett löppass ute jämfört med inne.
- Du stimulerar en mängd olika muskler och du utmanar dig själv oftast mer. Du kan dra nytta av terrängen för backträning t.ex. och förutom att bygga muskler övar du också din balans när du springer i varierande terräng.
- Vindmotståndet utomhus gör att du bränner mer kalorier åtminstone om du jämför med att springa inomhus på löpband utan motstånd.
- För den som har bacillskräck och är rädd att dra på sig en förkylning eller två är löpning utomhus att föredra. Den friska luften är betydligt renare än luften inne i ett gym.
- Om du tränar för ett lopp, som ytterst sällan hålls på löpband, kan det vara svårt att få samma känsla på loppet som du fått under din träning på motionsband.
Fördelar med att springa på löpband
Även om utomhuslöpning har många fördelar så finns det självkart skäl till att välja ett pass på löpbandet också.
- På höst och vinter är det lätt att minska antalet kilometer med löpskorna på grund av väderomställning och temperaturer som sjunker. Springer du på löpband kan vädret inte stoppa dig och en av de största ursäkterna kan strykas.
- Många upplever att det är lättare att pressa sig på löpbandet. Att ställa in kilometertiden som ska hållas och bara mata på. Med tydlig kontroll på tid och tempo kan det också upplevas enklare att lura huvudet och springa tills du t.ex. har nått en viss tid eller ex antal kilometer.
- Med hjälp av tekniken och motionsbandetsinställningar kan du ställa in valda intervaller. När bandet ökar hastigheten är det bara för dig att släppa fötterna och låta dem springa med. Intervallträning är riktigt bra för att snabbt få upp konditionen.
- Du kan välja mellan flera olika program och inställningar beroende på vad du tränar för eller hur dagsformen känns. Du kan dessutom följa dina tider och framsteg på ett enkelt sätt.
- Det har mindre inverkan på dina leder vilket för vissa gör att de kan hålla sig skadefria på längre sikt.
Tips för löpningen på löpband och utomhus
Människan har sprungit så länge vi vet och är ett naturligt sätt för oss att röra sig på. Att löpträna på rätt sätt är lättare sagt än gjort för den som är ny i spåret eller har sprungit fel sedan start. Det kan förebygga skador och göra din löpning mer effektiv. Därför har vi listat fem tips att tänka på när du springer, oavsett om du springer ute eller på löpband
5 grundläggande tips för löpning:
- Att hålla en upprätt hållning med rak rygg är att eftersträva, samt att inte luta dig fram eller bak vilket är lätt hänt när du börjar bli trött. Huvudet ska vara naturligt sträckt och blicken framåt.
- Se till att hålla axlarna avslappnade under öronen i en rak linje med din bröstkorg. Att skjuta axlarna framåt och kura ihop sig är vanligt när kroppen börjar bli allt mer ansträngd vilket påverkar din andning negativt.
- Försök hitta en naturlig rörelse med armarna, de ska gå som i en pendel fram och tillbaka från axeln.
- Dina armar och händer ska vara avslappnade när du springer. Anspända händer och armar kan orsaka stelhet och spänningar i nacke, axlar och armar. Tänk på att ibland sträcka ut armarna och ruska på dem för att hitta tillbaka till avslappningen.
- För en ovan löpare kan det vara lätt att börja springa på tår eller med mer belastning på hälen. Det kan ofta orsaka smärta och skador på sikt. För ett så mjukt och behagligt löpsteg som möjligt ska du försöka landa på hela foten rulla fram till tårna. Testa detta när du går för att enklare hitta det när du övergår till löpning.