Gå ner i vikt med löpning
Löparguider

Gå ner i vikt med löpning

Det krävs mycket energi för att löpträna vilket gör löpningen till en effektiv träningsform för den som vill gå ner i vikt.

Viktminskning och viktnedgång som löpare

Många som vill komma igång med träningen och löpträningen har ofta en sak i åtanke; att gå ner i vikt. Detta är på ett sätt lite synd då träningen har så många andra positiva fördelar, samtidigt är en anledning och målsättning med att börja träna alltid väldigt bra. Och löpningen är ett väldigt bra sätt för just det, att effektivisera fettförbränningen och gå ner i vikt. 

Här kan du se 10 anledningar att börja löpträna för att få ytterligare inspiration.

Löpning, hur ofta för att bränna?

Det krävs mycket energi för att löpträna vilket gör löpningen till en effektiv träningsform för den som vill gå ner i vikt. Hur mycket man går ner i vikt på en löprunda är väldigt varrierande, både på hur du och din kropp ser ut och svarar på motionen. Viktnedgången beror dessutom på hur löprundan ser ut, hur snabbt du springer, hur långt du springer och hur länge du springer med mera.

Vad går jag ner på en löprunda?

Gör att visualisera effekten av din träning kan man utgå ifrån en generell beräkning. Om du väger 70 kg och tar en löprunda om 30 minuter med ett ungefärligt tempo om 6 minuter per kilometer förbränner du cirka 350 - 400 kalorier. För att gå ner 0,5 kilo räknar man med att man bör förbränna runt 3500 kcal. När man ser rent krasst på siffrorna kan de flesta räkna ut att man måste springa på rätt länge innan man går ner i vikt. Glöm då inte att du har ökad förbränning även efter löprundan och fler väldigt positiva effekter av din löpning. 

Förbränning efter löpning

För att räkna på den faktiska förbränningen av ett löppass bör du räkna med den efterföljande ökade kaloriförbrukningen. Kroppen bibehåller en hög förbränning efter avslutat träningspass vilket gör viktnedgången mer effektiv än exemplet ovan.  

Efterförbränningen sker då kroppen fortsätter med flera bränslekrävande processer som kräver energi. T.ex. ska kroppen kylas ner, ämnesomsättningen ska skötas, blodcirkulationen ska stabiliseras och restprodukter ska avlägsnas.

Många fördelar med löpning

Redan efter en eller ett par rundor känner de allra flesta fler fördelar som är positiva för hälsan som inte är direkt kopplat till din viktnedgång. Att du t.ex. sover bättre, kan hantera stress på ett bättre sätt och har en bättre självkänsla. När du dessutom på lite längre sikt märker av dina resultat, att du bli snabbare och lättare, går löpningen oftast bättre vilket gör att du blir motiverad att springa mer och därmed är inne i en positiv spiral för en hållbar löpfilosofi. 

Missa in vår lista med de 10 prylar som gör löpturen roligare

Mat för att gå ner i vikt

Att förbränna mer kcal än man äter är en ekvation som är mycket enkel i teorin men tyvärr svårare i praktiken. För att gå ner i vikt hänger ungefär 70 procent på din kost och endast 30 procent på din träning. Så för att gå ner i vikt är löpning i kombination med en korrigerad ofta det koncept som är mest effektivt i längden. 

Bra baskost

För den vanliga motionären är det främsta rådet att hålla en bra baskost. Många vill ha något mer avancerat, de vill ”gå på” en viss diet, för då känns det som att de anstränger sig lite extra. Men utan en bra bas är alla former av finlir helt meningslösa. 

Med vilken typ av löpning bränner du mest fett?

För den som har fettförbränning som ett mål i sig kan detta vara av värde att ta till sig.

En studie som publicerats i Journal of Experimental Biology naglar fast följande möjliga sanningar: om du löptränar på ett mjukare och ojämnare underlag än exempelvis asfalt tvingas din kropp att förbruka mer energi för varje steg. Det sker för att både muskler och leder måste arbeta mer för att hålla igång kroppen. 

Kör du till exempel högintensiv intervallträning, alltså högre intensitet under en längre sträcka, och ute i terrängen, ja då är du på rätt väg om du vill bränna fett - men framför allt tränar du ju hjärtat och hela kroppen på ett synnerligen bra sätt! 

Kläder för din löpträning

Tänk på att sätta upp rimliga målsättningar och vara snäll mot dig själv i början. Det är en bra förutsättning för att fortsätta löpträna. Knyt på dig dina löparskor och ge löpningen ett par rundor. Det kan dessutom vara väldigt motiverande att köpa nya löparkläder, det hittar du hos oss på Intersport. 

Andra 'Löparguider' inlägg