Fläckborttagning, tvättråd & skötselråd
Outdoorguider

Fläckborttagning, tvättråd & skötselråd

Sköt dina kläder på rätt sätt och de håller längre

Sköt dina kläder så håller de längre

Vid korrekt skötsel av dina kläder ökar du livslängen på dem. Generellt tvättar vi våra plagg för ofta. Även moderna skonsamma tvättmaskiner sliter på våra plagg och det kan i många fall räcka med att hänga ut och vädra plaggen. Behöver du tvättråd för jackor kan du få mer information om det här.

Måste du tvätta kläderna?

Ibland kan man tänka en extra vända om man egentligen behöver tvätta plagget man stoppar ner i tvättkorgen. Kanske åker det i korgen av bara farten fastän det egentligen inte behövs? Plagget kanske klarar sig en gång till utan en svängom i tvättmaskinen?Bara att ställa frågan gör säkert att antalet tvättar per vecka blir betydligt färre. 

Häng upp och vädra

Hänger du upp dina träningskläder direkt efter användning behöver du tvätta dem mer sällan. Då hinner de torka torka innan de åker ner i tvättkorgen. Är kläderna blöta, svettiga och tight packade i korgen trivs bakterierna som bäst. Kanske har den dåliga lukten försvunnit eller så kan de hänga framme tills de ska användas och svettas ner igen. 

Fläckar som ska bort

Vid mindre fläckar tvättas oftast hela plagget i onödan. Det går lika bra att behandla fläcken med fettlösande medel eller ljummet vatten och gnida, inte gnugga, mot plagget med en matchande handduk som inte fäller av sig. Att strunta i ett par tvättar i maskin ökar livslängen på plagget. Har du fläckar på skor eller behöver mer information om skovård kan du läsa om det här.

Laga kläder istället för att köpa nytt

Om du fått ett hål i din jacka behöver du inte alls slänga den och köpa en ny. De flesta hål, om de inte är allt för stora, går alldeles utmärkt att laga själv. Ett tips är att laga hålet med reparationstejp avsett för textiler. Du börjar med att rengöra tyget där jackan gått söder med till exempel rengöringssprit för att få tejpen att fästa bättre. Därefter tar du en tejpbit som är en bit större än hålet och placerar den över revan. Tryck åt tejpen ordentligt och låt det fastna ett par timmar. Nästa knep är bra för mindre hål och är riktigt effektivt. Då applicerar du ett tunt lager lim, vattentätt lim som inte påverkas av fukt eller kyla, på tyget och hålets trådar binds ihop. Hålet försluts och går inte sönder ytterligare. Att laga kläder istället för att köpa nytt är perfekt både för plånboken och miljön.

Tvättmedel och sköljmedel

Tänk på att inte använda samma tvättmedel till all tvätt. Det är viktigt att ha ett tvättmedel för ljus tvätt som håller textilierna ljusa och fräscha samt ett för mörka textilier som inte bleker bort färgen. Främst på träningskläder men även till många andra plagg är det en fördel att undvika sköljmedlet. Sköljmedel gör att träningskläderna tappar sin andningsförmåga genom att täppa till dess fibrer och därmed även absorbera fukt sämre.

Tvättmedel för träningskläder

Det finns även tvättmedel som är anpassat för träningskläder och andra material. Ett bra tips om du är extra mån om dina kläder. Tvättmedel för träningskläder tar bort eventuella dofter från dina kläder och fungerar på både organiska och syntetmaterial. Träningströjor, tights, löparjackor, underställ osv. 

Tvättmedelsdosering

Dosera tvättmedlet rätt när du ska tvätta! Följ instruktionerna för respektive tvättmedel med doseringsmängd, använda gärna ett mått vid dosering, det gör inget om man minskar doseringen ytterligare. Tvätten blir inte renare bara för att mängden tvättmedel ökar. Genom att använda en minskad mängd tvättmedel ökar både livslängen på dina plagg och din tvättmaskin samt att du värnar om vår miljö. Risken vid för stor tvättmedelskonsumtion är att tvättmedlet inte avlägsnas ordentligt från plagget utan kan orsaka irritation på huden och allergi.

Tvättemperatur och tvättråd

Det blir vanligare att lägre temperaturer anges för att öka energibesparingen. Tänk på detta och följ tillverkarens rekommendationer när det gäller temperaturen på plagget. Nästan alltid räcker det att tvätta träningskläderna i 40 grader, vilket ofta är det som står angivet på plaggen om de inte innehåller bomull. Om du följer tvättråden kan du räkna med att plaggen håller såväl form och färg längre.

Stryka kläder

Att stryka kläderna kan vara en god idé, men man bör alltid ställa sig frågan: behöver jag det? Gör det inte bara av gammal vana. Ett tips för att minska mängden skrynklor på plaggen är att hänga plaggen så fort tvättprogrammet är avslutat, och inte låta tvätten ligga kvar i tvättmaskinen.

Frågor om fläckar och tvätt

Har du ytterligare frågor om hur specifika plagg ska tvättas är du alltid välkommen till våra butiker. Där finns gott om kunskap och erfarenhet av olika typer av kläder och hur de sköts på bästa sätt. Vi gör alltid vårt bästa för att hjälpa dig och svara på dina frågor.

Andra 'Outdoorguider' inlägg