Hitta rätt funktioner på jackan
Outdoorguider

Hitta rätt funktioner på jackan

För att göra det lite enklare har vi sammanställt åtta funktioner för att det ska bli enklare för dig.

7 september 2018

Vinterjackor med olika funktioner

Att veta vilken av alla jackor man ska köpa är som bekant allt annat än enkelt. Det finns ett enormt utbud av jackor som har flera olika funktioner. För att göra det lite enklare har vi sammanställt åtta funktioner som vi har på flera av våra jackor. Allt för att det ska bli enklare att förstå och enklare att välja rätt jacka för just dig.

Andas

När ett material andas betyder det att textilen transporterar små svettpartiklar från huden genom textilen utan att släppa igenom till exempel regn vars droppar är större och därmed inte kommer igenom. En jacka med funktioner som andas gör att att du inte blir blöt och därmed kyls ner. 

Vattentät

Att något är vattentätt betyder att ingen fukt tar sig igenom materialet trots stor påfrestning under
en längre period. En stor skillnad från andra jackor som inte är vattentäta är att sömmarna på vattentäta jackor oftast är limmade vid axel- och nackpartierna. 

Snösäker

Snösäker innebär att det finns smarta snölås som gör att det inte kommer in snö genom ärm- eller benslut som kyler eller blöter ner. Med genomtänkta detaljer och smarta funktioner är detta en bra symbol att leta efter om du bor längre norrut där snön är oftare förekommen, i skidbacken och nästan ett krav för den som gillar att åka offpist. 

Värme

Detta plagg tål kyla väldigt väl och håller dig varm hela vintern – plagget behöver inte innehålla foder av dun utan kan även vara syntetiskt. Med en jacka som är märkt med symbolen värme vet du att den kan användas, och hålla dig varm, även när det är flera minusgrader ute.

Synlig

Jackor med partier i reflex eller reflekterande detaljer för att synas bättre i mörker. Med reflex syns du av till exempel en bil från upp till 125 meter vilket kan jämföras med endast 20-30 meter för den utan reflex. Att synas i mörkret är en billig livförsäkring både för dig och andra.

Vindtät

Är du ofta ute på ställen där vinden gör sig påmind är det symbolen om en vindtät jacka du ska leta efter.  Vindtäta plagg har ett material av väldigt tätt liggande trådar som hindrar att luft trycks igenom textilen och gör intrång på kroppsvärmen. Att förhindra vinden att komma åt gör stor skillnad för din temperatur. 

Dun

I förhållande till vikten ger dunet den överlägset bästa värmen och är materialet för dig som ska vistas i väldigt stark kyla. Det finns allt från riktigt stora dunjackor och parkas till tunnare dunjackor och riktigt fluffiga kortare dunjackor som är en stor trend.  

Lättvikt

Lättviktsjackan är ett fördelaktigt plagg som både är lätt, varmt och kan funka som ytterplagg eller som extra isolering under en annan jacka. Jackan som oftast är i dun har blivit allt mer populär de senaste åren och utvecklingen har kommit i samma takt.  

Vinterjackor på Intersport

Vi har ett brett utbud av vinterjackor på Intersport. Här kan du läsa mer om hur du hittar rätt vinterjackor för dan och herr. Leta efter symbolerna i butik och be om råd från våra säljare om du vill ha mer information om jackan och dess funktioner. Du kan också ta hjälp av denna guide för att köpa rätt vinterjacka online.  

Andra 'Outdoorguider' inlägg