Vandringsskor, walkingskor eller kängor?
Outdoorguider

Vandringsskor, walkingskor eller kängor?

Hitta skor som passar dina behov och är anpassade för de aktiviteter du ska ut på.

21 september 2023

Så hittar du rätt walking- och vandringsskor

Med sköna skor som är anpassade till den aktivitet du ska ta dig för, underlaget du ska ge dig ut på och dina behov får du ut så mycket mer av ditt friluftsliv. Vad skiljer walkingskor från outdoorskoor och när passar en känga bättre? Vilka skor ska du välja när? Vilken variant passar dig? Vi hjälper dig hitta rätt.

Skor för fritidsaktiviteter och friluftsliv

Det finns flera skor för den som gillar att vara ute i naturen, olika skor passar olika fötter, fritidsaktiviteter, underlag och behov. Med olika egenskaper som gör att det är bra att vara noggrann i valet så att du hittar den modell som passar just dina behov bäst. Här går vi igenom walkingskor, vandringsskor, vandringskängor och fotriktiga sandaler. Vilka skor som passar när och var och berättar om deras unika egenskaper för att du ska kunna särskilja de olika modellerna, jämföra dem efter dina behov och hitta rätt sko för just dig.

Vandringskängor

För den som vill ha en rejäl vandringssko med mycket stabilitet är en vandringskänga ett bra alternativ. Ett par kängor liknar i mångt och mycket ett par outdoor- eller vandringsskor. Det som skiljer är det högre skaftet som därmed ger dig än mer stabilitet. 

Hur rejäl känga du vill ha är givetvis en smaksak. Det finns allt från mycket kraftfulla kängor i skinn eller läder till lättare, sportigare, alternativ där ventilationen är en prioriterad egenskap.

Outdoorskor

Det som i första hand skiljer en renodlad walkingsko från en outdoorsko är stabiliteten; outdoorskon är anpassad för lite tuffare terräng eller förutsättningar än walkingskon. Hur stabil sko du behöver beror främst på hur din fot och dit steg ser ut men även på vilket underlag du ska gå och hur länge du ska vara ute. Ett ojämnare underlag kräver mer stabilitet för att ge tillräckligt stöd åt foten och ska du vara ute på en längre tur är det också viktigt med mer stabilitet.

En outdoorsko som är anpassad för mer ojämn terräng är ofta också vattentät. En sko i Gore-Tex eller annat vattentätt membran håller fötterna torra från såväl regn som väta från marken. 

Walkingskor

Här har du en skön och flexibel sko som precis som namnet avslöjar främst är anpassad för promenader på jämn mark och hårdare underlag. Här får du tillräcklig stabilitet för ett hårdare underlag på jämn mark och bra dämpning för en skonsam rörelse.

Om du inte har några större bekymmer med leder eller muskler, och vill ha lite mer fart i steget, kan du satsa på en walkingsko som ofta är lättare än en vandringssko eller känga. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka när du köper en bra promenadsko

Trailskor

För den som joggar, springer eller varierar mellan löpning och promenad på sina rundor kan en sko anpassad för löpning vara ett bra alternativ. En trailsko är en sko anpassad för löpning men framtagen för terräng och ojämnt underlag. Med en trailsko får du bra grepp undertill och en slitstark, ibland även vattentät, ovandel.

Fotriktiga sandaler för vandring

Sandaler anpassade för friluftsliv är ett luftigt och flexibelt alternativ med god ventilation. När det kommer till sandaler är för längre promenader eller vandringar är det viktigt att du väljer en fotriktig modell anpassad för ändamålet. Då får du tillräckligt bra stöd och dämpning. En annan sak som är viktig att tänka på är att välja en sandal med bra justeringsmöjligheter för att få en bra passform för just din fot.

Tips när du provar ut skor

  • Ta med den typ av strumpor eller sockor som du brukar använda till butiken och prova skorna med dem. 
  • Gärna lägga utprovningen på eftermiddag eller tidig kväll, då fötterna som regel är mer svullna än tidigare på dagen. 
  • Skon ska ha bra snörning, så att den kan sitta tajt mot foten och inte glappa någonstans.
  • Glöm inte impregnering!

Viktigt med rätt skor 

Vår kropp är relativt komplex och det hela hänger ihop och kopplas samman på flera punkter. Fötterna ses ofta som grunden och rörelserna som sker i fotvalv, häl och runt ankeln påverkar mer är du säkert tror. Med rätt skor får du en positiv påverkan för ditt rörelsemönster och kraftöverföring som ger ringar på vattnet till hela ditt rörelsemönster. 

Om du däremot inte har bra skor är risken stor för felbelastning och skaderisken är stor i både i fötterna direkt men även i dina knän, höfter och rygg som ofta kompenserar och kan i sin tur öka skaderisken även för andra kroppsdelar. Så, tänk på att välja en bra sko - det kan du ha stor nytta av på lång sikt. 

Ta hjälp av en fotanalys

För att vara säker på att hitta en sko anpassad efter din fot har vi experthjälp i våra butiker. Kom in för att få en kostnadsfri fotanalys och hjälp att hitta rätt sko för dina fötter och ditt rörelsemönster. 

Vandringskor till barnen 

När du ska välja skor till barnen är det som regel inte fråga om att hitta en modell som passar långa promenader – nej, det är snarare en stryktålig och vattentät fritidssko som är aktuell. Här är det fotriktiga skor som ger utrymme för full fart som gäller. En flexibel och stabil sko med bra dämpning som ger komfort hela dagen.

Om det är en känga med högre skaft, en luftig fritidssko med bra dämpning eller en sportig sandal som gäller är upp till vad barnet känner sig bekväm i och vad ni ska hitta på. 

Skötselråd för vandringsskor och vandringskängor?

Har du ett par vandringskängor i läder ska de inte tvättas utan endast rengöras med en borste för att få bort smuts. Även läderrengöring och impregnering rekommenderas för att hålla kängorna i gott skick. Vandringsskor eller kängor i behandlade material som gore tex eller aquatex rengörs endast med en ljummen fuktig trasa eller borste. Tänk dock på att kolla om det finns specifika skötselråd för just din sko. Här kan du läsa mer om skovård för olika material.

Smellwell doftpåsar

För att slippa att skorna står i skåpet eller i hallen och luktar efter en lång promenad eller vandring kan Smellwell doftpåsar verkligen rekommenderas. Med doftpåsar i skorna håller sig dina skor fräscha mycket längre då Smellwell absorberar fukt och eliminerar illaluktande lukter från till exempel fotsvett eller annat. 

Köp vandringsskor på Intersport

På Intersport kan du köpa fotriktiga skor och vandringsskor online och i våra butiker. Vi har erfarenheten och kunskapen sedan 1968 och är övertygade om att vi kan hjälpa dig hitta ett par riktigt sköna skor. Kom in i någon av våra butiker för att få hjälp att hitta rätt eller gå loss själv online och ta hjälp av våra digitala säljare via chatten om det skulle uppkomma några frågor. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg