Mips-hjälm, så fungerar det
Personligt

Mips-hjälm, så fungerar det

Kanske har du sett den gula cirkeln på flera hjälmar, Mips. Vad är det egentligen och hur fungerar det?

Hjälmar med Mips

Att komma upp i fart, känna adrenalinruset och den total frihetskänslan. Det är en otrolig upplevelse och riktigt roligt. Men det gäller att ha koll på säkerheten för att du ska kunna vara trygg. Oavsett om du ger dig iväg längst landsvägar eller skogsterräng på cykeln eller om du kastar dig ner för en brant på skidor i alperna eller fjällen. Säkerheten är en livsviktig investering om olyckan skulle vara framme. 

Varför ska man anvädna hjälm?

Inom flera sporter är hjälmen den viktigaste säkerhetsåtgärden. Den skyddar hjärnan och minskar risken för allvarliga hjärnskador. Att använda cykelhjälm och skidhjälm bland annat är ett enkelt och billigt sätt att skydda hjärnan från hjärnskakning, en allvarlig hjärnskada eller till och med rädda liv. När du får en smäll mot ditt huvud tar hjälmen den värsta smällen och går ofta sönder på olika sätt, mer eller mindre syndigt. Hade du inte haft hjälm hade det istället varit huvudet som fått den smällen och konsekvenserna hade i de flesta fall blivit betydligt värre. 

Utveckling av hjälmar och säkerhetsutrustning

Det forskas mycket inom säkerhet på olika plan för att uppfinna ny utrustning och göra den befintliga än bättre. Mips är ett klockrent exempel på när teknisk utveckling har gjort produkter, i det här fallet hjälmar, än bättre och säkrare. Mips är kortfattat ett rotationssystem som minskar stötens kraft mot hjärnan vid en smäll. Mips finns bland annat i skidhjälmar, cykelhjälmar, ridhjälmar och skatehjälmar och indikeras med den gula Mips-cirkeln.


 

Mipshjälm vs vanliga hjälmar

Vad som skiljer en vanlig hjälm med en hjälm med Mips är en vanligt förekommande fråga. De vanliga hjälmarna är utvecklade och designade för att skydda individen mot smällar som skapas från en linjär påverkan, alltså smällar rakt från sidan eller rakt ovanifrån. En vanlig hjälm tar alltså inte hänsyn till rotationsrörelse, när smällen kommer från sidan. Med tanke på att hjärnan är känsligare mot rotationsrörelser fanns det här en möjlighet att utveckla den traditionella hjälmen. Utveckla hjälmen så att den i större utsträckning anpassades för olyckan så som den i många fall såg ut i verkligheten. På den vägen utvecklades Mips.

Vad är Mips?

Mips är ett extra skikt i hjälmen för att skydda hjärnan vid slag och smällar från sidan. Vid en smäll roterar skiktet en aning och kraften från smällen riktas om och kan fördelas. När man ser bilder på hur en hjärna skadas vid slag mot hjärnan utan hjälm, med en vanlig hjälm eller med en hjälm med mips är svaren tydliga. En hjälm med Mips minskar skadan på hjärnan och kan i större utsträckning förhindra allvarliga hjärnskador och rädda liv.

Mips på hjälmar från Scott, Bliz, Bell mm

Mips är inte bundet till ett varumärke utan tekniken finns på bland annat hjälmar från Bliz, Scott, GIRO, Bell, Met och Salomon.


 

Patenterad säkerhetslösning efter 20 års utveckling

Mips är ett varumärke som har specialiserat sig på säkerhet och sätt att skydda hjärnan genom hjälmar. Deras lösning är patenterad och många beskriver den som revolutionerande i sitt sätt att skyddahjärnan mot rotationsrörelse. Forskning och utveckling har pågått under 20 år och har skett tillsammans med KI och KTH. Otaliga tester har gjorts för att säkerställa och ytterligare utveckla innovationen. 

Jämföra hjälmar

Flera organisationer och grupper har de senaste året tittat mer på effekterna av rotationsrörelser för att uppmärksamma och skapa medvetenhet kring skydd mot slag från sidan. En aspekt som också blir allt vanligare i tester för att jämföra olika cykelhjälmar eller skidhjälmar till exempel.  

Hjälmar med Mips på Intersport

På Intersport har vi flera hjälmar med Mips. Här kan du köpa såväl cykelhjälmar och skidhjälmar med Mips för att vara ännu säkrare på cykeln eller i skidbacken bland annat. P Intersport gör vi det vi kan för att skapa en så rolig, trygg och aktiv fritid som möjligt. När du känner dig trygg kan du slappna av, prestera bättre och därmed ha mycket roligare. Kom in till någon av våra butiker för att hitta rätt hjälm för dig där eller köp hjälmar online på intersport.se.

Andra 'Personligt' inlägg