Välj rätt cykel
Cykelguider

Välj rätt cykel

Vi hjälper dig välja rätt cykel utifrån hur du ska använda den och vilka behov du har.

Hitta rätt cykel för dig

Ska du börja cykelpendla till jobbet? Vill du köpa en ny cykel som kan användas mer i terrängen? Eller ska du köpa en cykel i present till ett barn? Oavsett vilken cykel du är ute efter hityar du de flesta på Intersport. Se till att hitta rätt cykel för dig och din cykling. 

Cykel för vardag i stan

En bra vardagscykel är tålig och kravlös klassisk cykel. Den tål att stå ute i alla väder och ställer inga krav på cyklistens klädsel. Den bör också ha plats för lättare bagage. Standardcyklar har oftast navväxel med tre, fyra, fem, sju eller åtta växlar. En fotbroms som verkar på bakhjulet och en handbroms som verkar på framhjulet. De flesta standardcyklar är komplett utrustade med pakethållare, stänkskärmar, kedjeskydd och godkänd belysning. 

Cyklar för pendling & motion

En hybridcykel har platt styre som gör att man sitter lätt framåtlutad vilket sänker luftmotståndet och ger en vilsam kroppsställning även under längre sträckor. De kraftiga däcken rullar lätt på asfalt, minskar risken för punkteringar och ger bra grepp även på ojämna underlag. Många utväxlingar gör det lätt att ta sig fram även i backig terräng. De flesta hybridcyklar kan utrustas med skärmar och pakethållare, många levereras med sådan utrustning som standard.

Långa sträckor eller dålig kondition

Om du har längre att pendla eller kanske håller på att jobba upp motionen kan en elcykel var för dig. Då har du en motor som hjälper till att ge lite kraft så du slipper trampa lika mycket och med samma kraft som på en vanlig cykel. Hur länge batteriet på elcykeln räcker beror på vilken cykelmodell du väljer och hur mycket hjälp du vill få av motorn. Läs mer om elcykelns batteri och se vårt test för att hitta den bästa elcykeln för dig och dina behov. 

Cykel för skog & terräng

En mountainbike eller terrängcykel, har utanpåliggande växlar och kraftiga dobbade 26-tumsdäck (fälgbädden mäter 559 mm i diameter). Normalt har en MTB 21, 24 eller 27 växlar med ett stort gap mellan lägsta och högsta utväxling. Cykeln kommer bäst till sin rätt på skogsvägar där de grova och mönstrade däcken ger bra grepp och fjädringen ger en mjuk gång även om vägen är ojämn.

Välj rätt cyklar för barn & junior

En barncykel ska tåla tuffa tag och oförsiktig behandling. Den bör vara kraftig och robust, gärna av stål eller kraftigt aluminium. Cykeln ska helst ha fotbroms eller pålitliga fälgbromsar. Om cykeln har handbroms är det viktigt att barnet har kraft nog i fingrarna för att orka bromsa. Juniorcyklar finns oväxlade och med många utanpå­liggande växlar. Vilken man ska välja beror på hur cykeln ska användas och barnets motorik och erfarenhet av cykling. Cykeln bör inte vara större än att barnet sittande på sadeln når marken med båda fötterna. Det är bättre att välja en lagom cykel att växa med, än en för stor. Vi har även flera cyklar med stödhjul, trehjulingar och balanscyklar för de mindre barnen.

Cykelservice

Det är så mycket smidigare och går så mycket snabbare och enklare att cykla på en cykel bra skick och som är helt rätt inställd. Kanske har du en ny cykel för säsongen eller så har du en äldre cykel som fungerar relativt bra. Oavsett vilken cykel du har kan det ibland behövas en genomgång. I alla våra cykelbutiker erbjuder vi också cykelservice för att din cykel ska vara i så bra skick som möjligt. Välkommen in till oss!

Köp cykel online

Visste du att du på Intersport både kan köpa cykel online och i våra butiker? Även online har vi ett stort utbud av ovanstående cyklar och du kan få en bra överblick i vår e-handel. När du köpt din cykel online får du den skickad färdigmonterad och allt du behöver göra är att montera pedaler och ställa in styret. Så enkelt och så smidigt.

Andra 'Cykelguider' inlägg