
Ski touring – skidåkning du måste prova
Har du tröttnat på pisten, vill komma åt adrenalinet, mixen av längdskidor och alpint eller få ett riktigt svettigt träningspass.
Senaste trenden i skidvärlden stavas Ski touring
För dig som tröttnat på de vanliga pistade nedfarterna, vill höja pulsen och adrenalinet riktigt ordentligt eller bara vill få en utmaning utanför skidsystemet. Men även för dig som vill ha mixen av längdskidåkning och alpint, få ett riktigt svettigt träningspass eller komma bort från skidorternas fullproppade liftköer och folkmyller.
För dig finns ski touring. En relativt ny form av skidåkning för våghalsen eller den som vill testa något nytt. Låt inte svårare och något tyngre vägval hindra dig från naturens under och livets kanske bästa åk.
Vad är touring?
När vi pratar om ski touring handlar det om att med egen kraft ta sig till nya höjder och kasta sig ut för nya helt otroliga nedfarter. Orörda branter, inte en människa i sikte och du och naturen är ett. Ski touring är inte för alla, verkligen inte. Du bör vara relativt van i de pistade backarna, ha en del erfarenhet på skidorna och verkligen ha modet med dig. Om du funderar på att testa – testa. Det är en otrolig upplevelse som du sent kommer glömma, oavsett om du gör det igen eller om det både blir första och sista gången.
Vad ska man ha för skidor?
Här används speciella skidor med andra typer av bindningar som har funktionen att de kan öppnas i hälen för att lättare kunna bestiga branten. När du sedan ska ner igen fungerar bindningarna precis som vanliga bindningar för alpin skidåkning. Själva skidan är i stora drag likt en vanlig alpin skida, du sätter dock speciella skinnhudar undertill. De ger motstånd för att undvika att glida ner i backen och istället använda motståndet för att ta sig upp.
En bra träningsform
Ski touring är för den som vill ta off pisten till en ny nivå och hitta pudersnö som annars inte går att hitta. Ski touring är kanske inte helt förvånande riktigt jobbigt och svettigt och ger extremt bra träning, både styrketräning och konditionsträning. Alla kan vi komma ihåg de gånger vi har varit tvungna att kämpa oss ett par meter i fel riktning på grund av en vante som ramlar av, ett barn som trillat eller en stav som plötsligt inte hänger med. Det är riktigt jobbigt, kanske det jobbigaste du gjort. Men, frihetskänslan och det ordentliga adrenalinruset är värt allt slit.
Hitta lugnet och upplev naturen
För den som besökt våra svenska fjäll eller de mest populära skidorterna i alperna vet att lugn och ro inte är anledningen att ge sig iväg. Än mindre de veckor som skolorna har lov i Sverige eller övriga Europa. Fullsmockat med folk när det ska hyras skidor, fula knep för att ta sig fram i liftköerna och ständig risk för krock i det knökade pisterna. För att hitta lugnet på skidsemestern är det utanför pisterna du ska befinna dig. Här är det inte längre du som har makten, deet är bergen som fullständigt har makten över dig och din skidåkning. En svindlande tanke som får det att pirra till lite extra i magen. Det pirret tillsammans med stillheten, lugnet och de otroliga naturvyerna finner du utanför piskartor och liftsystem.
Bra motion på skidor
Ski touring kan ses som en mix av vandring, längdskidåkning, extremsport och bergsklättring. Sporten har flest utövare som vill nå extremsportens adrenalin och jakten på kickar i Sverige och runt om i världen. På senare år har dock fler tagit in elementen av längdskidåkningen och vandring och ser ski touring som en motionsform. Det är endast du, dina ben och dina skidor som är färdmedlet på ett sätt som många upplever ger ro och en ordentlig dos frihet. Och kanske är det så att åken blir ännu lite goare när du har kämpat lite extra för att ta dig till toppen.
Lokalsinne och navigering
Och att du är just utanför skidsystem och pistkartor sätter en hel del krav på din navigering och ditt lokalsinne. Här finns inga genvägar och inga hjälpmedel, ta dig inte vatten över huvudet de första turerna utan nöj dig med stigningar du känner dig bekväm. Desto mer erfarenhet kan du ge dig iväg på fler än ett åk och kanske heldagsturer. Var gärna fler än en när ni ger er iväg, se till att ha möjlighet att kommunicera med eventuell hjälp om olyckan skulle vara framme och sätt alltid säkerheten i första rummet.
Säkerhet i skidbacken
Säkerheten kan inte understrykas nog när det kommer till skidåkning offpiste och kanske än mer när det kommer till ski touring. Att hålla koll på lavinrisk, ha kunskapen om tidiga tecken på laviner och dessutom veta hur man ska agera om det skulle inträffa en lavin. Här gäller det att inte vara dumdristig, är du osäker på dagens väderförhållanden eller andra eventuella risker är det alltid bättre att strunta i att ge sig upp på de högsta topparna utanför skidsystemen. Ytterligare att tänka på är de vanliga skyddsåtgärderna som är precis desamma som i de pistade backarna, glöm inte skidhjälm, ryggskydd och skidglasögon.
Skidkläder i backen
Vad du ska ha på dig i skidbacken är ofta en svår nöt att knäcka, oavsett om du åker lift eller klättrar upp för branterna. Att ha bra skidkläder som tål vind och vatten är alltid en bra start. När det kommer till ski touring gäller det att ha underställ och eventuellt även ett andra lager som har riktigt bra andningsförmåga. Du blir nämligen ordentligt svettig när du tar dig uppför och vill att det ska torka snabbt så du inte riskerar att bli kall på vägen ner.
Mer inspiration!
Sporter som friåkning, wakeboard och skateboard har länge dominerats av manliga utövare, och många gånger präglats av ett prestationsfokus. Den svenska communityn InspireUs arbetar för en mer jämställd actionsport och vill fungera som en inspirationskälla för tjejer inom dessa sporter.
Tjejer i actionsport
Att försöka komma först nedför offpisten eller göra de snyggaste skateboardtricken kan andra få syssla med. För Rebecka Eriksson, Caroline Strömberg och Anna Karlström som tillsammans startat communityn InspireUs är det gemenskap, glädje och att träffa andra likasinnade som är det viktiga.
– Vi kände att det saknades ett community där kvinnor fick ta plats. Tjejer kom i skymundan, och det sporterna präglades många gånger av tävlande – något som lätt kan göra att glädjen försvinner, säger Rebecka Eriksson.
Offpist, skateboard, kitesurfing, wakeboard och klättring
Enligt Rebecka finns det en del som inte ens vill prova på sporter som offpist, skateboard, kitesurfing, wakeboard och klättring eftersom de tror att det handlar om att prestera så bra som möjligt – inte att njuta av sporten.
– Vi startade InspireUs för sex år sedan i form av en blogg och uppmanade vänner att dela med sig av sina aktiviteter. Vi underströk att det inte handlade om att visa ”det värsta”, utan att visa hur kul man kunde ha det.
Girls Day Out, camp för skid- och snowboardåkare
De märkte snabbt att det fanns ett stort intresse och arrangerade året därpå ett camp för skid- och snowboardåkare, Girls Day Out. Det blev ett återkommande evenemang och nu har de dessutom bland annat haft ett flertal cykelcamp och surfresor
Skidor och tillbehör på Intersport
Oavsett om du ska testa på ski touring eller åka lift upp och skidor i pistad backe ner finns det du behöver på Intersport. Vi har allt från skidkläder, underställ och skidor till skidhjälmar, ryggskydd och skidglasögon.