Hur väljer jag rätt slalomskidor?
Vintersportguider

Hur väljer jag rätt slalomskidor?

Vi hjälper dig hitta rätt slalomskidor för din åkning och erfarenhet.

Hitta rätt skidor

Oavsett hur och var du åker är en dag på skidor oftast en väldigt bra dag. Så länge du har rätt skidor. En skida som inte är gjord för din längd, tyngd eller åkstil kan innebära förödande konsekvenser för åkningen och till och med vara farligt. Se till att hitta rätt skidor till barnen och till dig själv inför skidresan. Då blir det roligare, lättare och utvecklingspotentialen är så mycket högre. 

Skidor för nybörjare, medel eller avancerad

Det som skiljer en skida för en nybörjare mot en skida för en mer van skidåkare är till stor del hur styv skidan är. Utgå dels från din erfarenhet i backen samt hur tung du är, hur hårt du åker och hur snabbt du åker. En tyngre person med snabb och skicklig åkstil behöver en hårdare skida till skillnad från en nybörjare eller lätt person som behöver en mjukare skida. En mjukare skida är ofta mer lättåkt då du inte behöver lika mycket kraft för varje sväng, samtidigt tappar du stabilitet i hög fart där den hårdare skidan är mer pålitlig.  

"Testa på riktigt"-garanti

Vi på Intersport har erfarenheten, kunskapen och utbudet att hjälpa dig hitta rätt skidor. Allt för att ge dig förutsättningarna att hitta de slalomskidor som passar just dig, oavsett om du åker i eller utanför pisten. Vi vet såklart att de testas bäst när du åker. Därför har du möjlighet att testa skidorna på riktigt, precis var du vill. Känns de inte rätt kan du byta dem t.o.m. t.o.m. 31 mars 2024. Det är vår "Testa på riktigt"-garanti.

Hur långa skidor ska jag ha?

Det finns inga direkta riktlinjer för hur långa dina skidor ska vara. Är du nybörjare är det bättre att gå på en kortare skida framför en som riskerar att vara för lång, precis som när du ska välja rätt längdskidor. En längre skida kräver nämligen mer erfarenhet i jämförelse mot en kortare som är mer lättåkt. 

Barnskidor, längd

Ett par barnskidor till mindre barn som håller på att lära sig åka skidor rekommenderas vara cirka 20 cm kortare än barnets längd. När barnet får mer erfarenhet räcker det om en barnskida är 10 cm kortare än barnet. 

Skidor till vuxen, längd

För ett par carvingskidor eller pistskidor är rekommendationen att de är mellan 0-10 cm kortare än skidåkaren. För åkning offpist eller allmountain rekommenderas skidorna  vara ungefär som din egen längd. Parkskidan är den svåraste att uppskatta längden på, här är åkstilen och känslan avgörande, för en twintip är din egen kroppslängd bra att utgå ifrån. 


 

Åker du skidor i park, i pist eller off pist?

Att ta hänsyn till vart du ska åka skidor är en avgörande faktor för att hitta rätt. Tycker du en nypistad nedfart är något av det vackraste i världen, är pudersnö upp till knäna det bästa du vet eller får du den maxade upplevelsen i parken? 

Pistskidor

Riktigt snabba svängar i den vackert räfflade snön är något speciellt. Även om fler varianter av skidåkning blir allt mer vedertagna är det vanligaste fortfarande att spendera skiddagen i de pistade backarna. Då är det en pistskida eller carvingskida som gäller.

Skidan är kortare och med djupare skärning vilket ger kort svängradie och möjliggör snabba svängar. Den är relativt styv och hårt uppbyggd för att vara som bäst och mest stabil för hög fart på packat underlag. 

Carvingskidor som är bredare

Ett bra tips när du ska köpa en carvingskida är att välja en modell som är något bredare än vad du kanske tänkt. Anledningen är att de bredare alternativen ofta ger en jämnare och bättre skidåkning under hela dagen. Tyvärr håller ju inte de räfflade mönstren och hårt packade pisterna hela dagen utan blir ofta mjukare och mer uppåkt under eftermiddagen. 

All mountain skidor

Många åker inte enbart i pisten, utanför pisten eller i parken utan varierar lite från dag till dag. Även om det skulle vara bra att ha ett par skidor för varje åkstil är det för de flesta inte möjligt varken ekonomiskt eller praktiskt (dessutom ingen höjdare för miljön). Kör då på ett säkert kort, en all mountainskida. Du får inte den optimala skidan för respektive område men du får en skida som är tillräckligt bra för samtliga områden.  

Utgå ifrån vart du hänger mest, i eller utanför pisten, och välj bredd på skidan därefter.  Den bredare skidan är bättre i lössnö och den smalare ger bättre skär i pisten. 

Freestyleskidor

För dig som är mer i luften än i snön i skidbacken och gör tricks, railar och hoppar är det en parkskida med twin tip du ska satsa på. En twin tip innebär att skidans ändar, både fram och bak, är upphöjda. Detta är för att du ska kunna åka både baklänges och framlänges och inte begränsa dina möjligheter till nya hopp och tricks. En parkskida är helt symmetrisk och skidans uppbyggnad är identisk på båda sidor om bindningen.  

För dig som i stort sett endast åker i park ska bindningarna vara placerade helt centralt, alltså mitt på skidan, för att få samma förutsättningar när du åker baklänges som när du åker frammåt. För dig som även åker i pist får du en jämnare åkning med bindningarna placerade mer traditionellt, alltså något längre bak.

Skidorna ska vara tillåtande

Oavsett om du är nybörjare i parken eller om du utmanar dig själv med nya tricks på en mer avancerad nivå är det tacksamt med en relativt mjuk skida. En mjukare skida är mer tillåtande när du landar vid olika tricks och ger med sig om landningen inte skulle vara hundraprocentig. 

Freerideskidor

De snabba svängarna i pudersnön med ett s-format mönster som enda spår i snön följt av en inbromsning som får lössnön att yra långa vägar. Spenderar du helst skiddagen utanför pisten är det mot offpistskidorna, eller freerideskidorna, du vänder blicken. Med dessa skidor är du redo för orörda nedfarter, ny terräng och riktigt mycket snö. Här är det breda och långa skidor som gäller.

Skidorna är framtagna med maxad längd och bredd för att hålla dig som skidåkare över den lösa snön. Med en smalare skida sjunker du lättare ner i snön och får inte alls samma flyt i offpisten.  

Breda skidor i pudersnön

Med dagens teknik är snabba svängar inga problem trots skidans bredd. För att än smidigare kunna göra snabba svängar, till exempel i tät terräng, är en twintip-skida med den nya tekniken rocker, att skidans ändar flexar uppåt, ett bra val även i offpisten. 

Ski Touring

För den som vill utmana sig ytterligare bortom offpisten är ski touring det riktigt heta inom skidvärlden. En relativt ny form av skidåkning för våghalsen eller den som vill testa något nytt. Låt inte svårare och något tyngre vägval hindra dig från naturens under och livets kanske bästa åk. När vi pratar om ski touring handlar det om att med egen kraft ta sig till nya höjder och kasta sig ut för nya helt otroliga nedfarter. Orörda branter, inte en människa i sikte och du och naturen är ett. Ski touring är inte för alla, verkligen inte. Du bör vara relativt van i de pistade backarna, ha en del erfarenhet på skidorna och verkligen ha modet med dig. Om du funderar på att testa – testa. Det är en otrolig upplevelse som du sent kommer glömma, oavsett om du gör det igen eller om det både blir första och sista gången. 

Vad ska man ha för skidor?

Här används speciella skidor med andra typer av bindningar som har funktionen att de kan öppnas i hälen för att lättare kunna bestiga branten. När du sedan ska ner igen fungerar bindningarna precis som vanliga bindningar för alpin skidåkning. Själva skidan är i stora drag likt en vanlig alpin skida, du sätter dock speciella skinnhudar undertill. De ger motstånd för att undvika att glida ner i backen och istället använda motståndet för att ta sig upp. 

Ställa in bidningarna på skidorna

Innan du kan ge dig ut med dina vrålåk är det viktigt att ställa in bindningarna på ett korrekt sätt, detta gäller både för vuxen och barn. Lika viktigt som det är att skidorna inte löses ut för lätt får de inte sitta för hårt då det kan riskera knäskador mm om du ramlar. 

I våra butiker hjälper vi dig ställa in dina nya skidor så att du kan ge dig ut i slalombacken i princip samma dag. För att vår personal enklare ska kunna ställa in skidorna rätt från början är det ett gott råd att ta med dina pjäxor till butik.

Serva dina skidor

Du behöver kanske inte köpa nya skidor? Kanske klarar sig dina gamla godingar en säsong till!? Om du vill fräscha upp dem en aning är du varmt välkommen till någon av våra alpinbutiker som erbjuder alpinservice. Här kan du få hjälp med allt från vallning till slipning av slalomskidorna. Perfekt för att rusta upp skidorna inför skidresan.

Skidhyra Intersport Sälen

Vill du istället hyra skidor till barnen eller dig? I vår Intersportbutik i Sälen har vi skidhyra för hela familjen. Mycket prisvärt, proffsigt och smidigt! 

Slalomskidor online och i butik

Det är inte mycket som går upp mot en dag i skidbacken. Adrenalinet, pulsen, farten och suget i benen i de skarpa svängarna. Eller så åker du med familjen och får ta del av stor utveckling, glädje och ibland även andra känslor i barnbacken. Att köpa nya skidor till dig eller barnen är inte lika härligt alla gånger och uppgiften kan känns som en omöjlighet. Hur långa ska de vara, hur styva och hur breda? Vi vet att det kan vara klurigt att hitta rätt skidor och vill därför ge dig ett gäng goda råd att ta med dig på vägen. Även om det är lite bekymmersamt inledningsvis, innan du hittat rätt, är det väl värt att lägga ner lite tid för att hitta rätt alpinskidor. 

Välkommen in till någon av våra butiker eller köp skidor online på intersport.se. Förutom alpinskidor till barn och vuxna har vi dessutom ett stort utbud av skydd så som skidhjälmar, ryggskydd och skidglasögon - läs vår guide Välj rätt skydd till backen för att få stenkoll på vad ni behöver. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg