Välj rätt skydd till backen
Vintersportguider

Välj rätt skydd till backen

Hjälmen är huvudsaken. Men ryggskydd och goggles/skidglasögon är också viktig skyddsutrustning i backen.

3 november 2019

Ryggskydd, skidglasögon och hjälm i skidbacken

Äntligen är det dags för skidåkning! En skidresa till alperna som ni längtat efter länge, älskade sportlovet i fjällen eller en mysig dag i närmsta backe. På vilken nivå du eller din familj än tar er an skidåkningen är det härligt med en dag i backen. För att det ska bli än härligare finns det ett par saker att tänka på.

  • Skidhjälm är utan tvekan backens viktigaste skydd och en billig livförsäkring om olyckan är framme. 
  • Ryggskydd börjar ses som en självklarhet i skidbacken och ger förutom ett ovärdeligt skydd om du ramlar även en värmande känsla. 
  • Skidglasögon gör mycket mer nytta än att vad många tror. Även om dina googles är snygga är de så mycket mer. 

Glöm inte ryggskyddet, hjälmen och glasögonen

Tillsammans med skidor, pjäxor och skidkläder är skydden i skidbacken det viktigaste att tänka på. Hjälmen är huvudsaken. Men ryggskydd och skidglasögon är också bra och viktig skyddsutrustning när det är dags för stora som små att testa sina färdigheter i skidbacken. När säkerheten är på plats är det så mycket roligare att åka. Och med tryggheten både barnen och de vuxna för med ryggskydd, hjälm och glasögon växer självsäkerheten och åkningen går många gånger enklare. Vad ska man då tänka på när man köper ryggskydd, hjälm och googles?

Skidhjälm är viktigast

Att hitta rätt hjälm för just ditt huvud är livsviktigt. Om hjälmen inte passar så finns risk att den inte ger ett fullgott skydd om olyckan skulle vara framme. Om hjälmen är märkt med Mips finns vissa fördelar. Mips är ett rotationsskydd som gör eventuella smällar snällare mot huvudet, en bra investering för den den aggresivare åkaren eller våghalsen i backen. 

  • Mips ger ökat skydd för hjärnan mot skador från rotationsacceleration.
  • Bättre säkerhet med revolutionerande teknik i skidhjälmar märkta med Mips.
  • Reducerar nedslagskraften med upp till 40% jämfört med hjälm utan Mips.

Att köpa en ny skidhjälm är en bra investering. Då hjälmen är en förbrukningsvara är det bra att ha en egen hjälm, och inte använda hyrhjälmar, så du vet vad den varit utsatt för.

Hur ska skidhjälmen sitta?

Testa skidhjälmen ordentligt innan det är dags att knäppa på den för att ge sig ut i backen. Ett bra tips för att veta hur hårt eller löst hjälmen ska sitta är att först ta på dig hjälmen och knäpp den. Försök sedan nå tinningen med två fingrar. Når du inte tinningen tack vare att hjälmen spänner åt har du rätt storlek. Det är även bra att prova hjälmen med dina skidglasögon på så att även de sitter bra. 

- Hjälmen ska sitta bekvämt och ordentligt för att skydda på bästa sätt. Dessutom skyddas huvudet av väder och vind om hjälmen sitter rätt. Om den däremot glappar så är skyddet mycket sämre och det finns risk att du börjar frysa, säger Anders Aspholm, säkerhetschef på Skistar och sammankallande i SLAO:s säkerhets- och sjukvårdsgrupp.

Ryggskydd för barn och vuxna

Förutom hjälmen börjar ryggskyddet mer och mer ses som en självklarhet i utrustningsväg. Att både vuxna och barn använder ryggskydd mer frekvent är en stor fördel. Ryggskyddet skyddar ryggen mot smällar och är ett bra skydd om du eller barnen skulle ramla. Som om inte skyddet vore anledning nog har ryggskyddet dessutom värmande egenskaper och kan användas som ett extra värmande lager när skidkläderna planeras.

Hitta rätt ryggskydd för alpint

  • Testa ryggskyddet ordentligt. Det får inte vara för stort!
    Gör så här: Ta på skyddet och böj nacken bakåt. Tar skyddet i nacken är det för stort.
  • Välj mellan ett vanligt ryggskydd eller ett som är mer som en väst. Det gör att du kan röra dig lite smidigare i backen.

 

Skidglasögon är snygga och så mycket mer

Inte nog med att de är en riktigt statusmarkör och kan lyfta vilken skidhjälm och skidoutfit som helst har skidglasögonen även skyddande egenskaper. För att minska risken för olyckor är det viktigt att du ser bra i backen. Välj därför goggles med en lins som passar det aktuella vädret.

Skidglasögonen när det snöar

När det är snöfall i backen finns både för och nackdelar. Pudersnön och de goa svängarna är ju ljuvliga. Den försämrade sikten kan dock vara en nackdel, vid dåliga ljusförhållanden bör du därför välj en kontrasthöjande lins som framhäver konturer i snön. 

Glasögon vid solsken

När solen skiner i backen är det inte bara just solen som reflekterar ljus som sticker i ögonen. Även solen ljus mot den vita snön skapar extra reflektion och det är en skön känsla att dra ner glasögonen över hjälmkanten. När solen skiner är rekommendationen att välj en mörk lins som släpper in så lite ljus som möjligt. 

Goggles vid växlande molnighet

Är du ute i backen en dag när vädret ändras mycket under samma dag är en neutral lins att föredra. Be om råd i din närmsta Intersportbutik där säljarna har kunskapen som krävs för att hitta rätt skidglasögon.  

Andra 'Vintersportguider' inlägg