Välj rätt ryggskydd till skidbacken
Vintersportguider

Välj rätt ryggskydd till skidbacken

Att tänka på när du väljer ryggskydd till barn och vuxen

Ryggskydd i skidbacken

Förutom hjälmen börjar ryggskyddet mer och mer ses som en självklarhet i utrustningsväg. Att både vuxna och barn använder ryggskydd mer frekvent är en stor fördel. Ryggskyddet skyddar ryggen mot smällar och är ett bra skydd om du eller barnen skulle ramla. Inledningsvis var det endast de riktigt snabba och utmanande åkarna som använda ryggskydd, allt eftersom har det skapats en större förståelse för att det kan ske allvarliga olyckor även i lugnare åkning, om du krickar och landar på en stenm någons skidspets eller om du bli påkörd.

Hitta rätt ryggskydd

Det finns olika typer av ryggskydd och vilket som passar bäst är egentligen enbart en smaksak. Utvecklingen går snabbt för att göra ryggskydden så smidiga och sköna som möjligt för att det inte ska finnas någon anledning att inte välja att bära ett. 

Som om inte skyddet vore anledning nog har ryggskyddet dessutom värmande egenskaper och kan användas som ett extra värmande lager när skidkläderna planeras

Ryggskydd-väst

I dag ser vi allt fler ryggskydd som ser ut som en väst du dra på dig och stänger med dragkedja fram. Skydden är relativt mjuka och som snabbt stelnar till och skyddar när det utsätts för ett hårt slag eller en smäll. Dessa upplevs ofta som mer komfortabla då de känns mer som en väst som formas efter din kropp och har en mer värmande förmåga om du jämför med skalskyddet. 

Ryggskydd-skal

Den andra modellen som finns är det hårdare skalet som knäpps med remmar och band som kan justeras efter kroppens storlek. Detta ryggskydd upplever en del som smidigare då det inte stramar åt på samma sätt i ärmhålen och runt magen. Detta kan också vara något enklare att växa med då det är lättare att justera. 

Hur ska ryggskyddet sitta?

Ryggskyddet ska ge en trygghet och en ökad säkerhetskänsla i backen så du kan du ut svängarna än mer. Det viktigaste när du provar ut ett ryggskydd är att det inte är för stort, det ska inte täcka hela ryggen. Hellre för litet än för stort även om lagom såklart är allra bäst. Du ska inte känna av skyddet i nacken, inte bara för att det är obekvämt utan också för att det när du ramlar eller krockar kan vara direkt farligt. 

Testa ryggskyddet ordentligt

För att prova om ryggskyddet är rärtt i storlek och passar dig finns det ett enkelt men ack så viktigt test, gör så här: Ta på skyddet och böj nacken bakåt, om skyddet tar i nacken det minsta är det för stort.

Du bör även prova skyddet med de kläderna du brukar ha i skidbacken så det känns bekvämt och inte i vägen. Rör på dig, både fram och bak och i sidled, som du gör i skidbacken!

Ryggskydd för barn

Barn är ofta riktiga våghalsar och ibland kan det ifrågasättas om det finns något konsekvenstänk alls. Låt de ha roligt och utvecklas på sitt sätt, med ett ryggskydd är säkerheten större om olyckan är framme. 

Mer säkerhetshjälp i butik och online

Det kan vara lite klurigt att hitta rätt prylar, vi hjälper dig! Kom in till någon av våra butiker och prata med någon av våra experter i butik, de ger dig råd och hjälper dig plocka fram rätt storlekar och modeller för dina behov. Vill du handla online och kommer på någon fråga kan du alltid ta hjälp av vår Kundservice, i vår chatt får du snabbt och smidigt svar på dina frågor.

Andra 'Vintersportguider' inlägg