Välj rätt skidglasögon
Vintersportguider

Välj rätt skidglasögon

Goggles för stora och små, vad ska en tänka på för att välja rätt?

Skidglasögon

Inte nog med att de är en riktigt statusmarkör och kan lyfta vilken skidhjälm och skidoutfit som helst har skidglasögonen även skyddande egenskaper både för dina ögon och för att undvika grenar och lössnö i ansiktet. 

För att minska risken för olyckor, både för dig själv och andra, är det viktigt att du ser bra i backen.

Storlek på goggle

Att veta vilken glasögonstorlek du bör ha i skidbacken faller sig ofta ganska naturligt när du provar dem. Ett par för små skidglasögon ger inte det skydd du behöver medan ett par för stora glasögon både riskerar att dra in snö och väta och heller inte passa din hjälms storlek.

OTG - Skidglasögon över vanliga glasögon

För den som använder vanliga glasögon även i skidbacken kan ibland uppleva det svårare att hitta skidglasögon. Idag finns det väldigt många alternativ som är anpassade just för detta, OGT - over the glasses. När du ser den förkortningen vet du att de passar över dina vanliga glasögon (om de inte är väldigt stora...).

Olika typer av skidglasögon

Dina goggles skyddar mot UV-ljus och gör att du ser mer i backen, men hur bra du ser beror på ljuset och vilken lins det är på dina glasögon. Olika linser är mer anpassade för att öka kontrasten i olika ljus och väder och ge rätt förutsättningar för dina ögon att se. Vilket ljus och väder är det idag? Välj goggles med en lins som passar det aktuella vädret just idag.

Skidglasögonen när det snöar

När det är snöfall i backen finns både för- och nackdelar. Pudersnön och de goa svängarna är ju ljuvliga. Den försämrade sikten kan dock vara en nackdel, vid dåliga ljusförhållanden bör du därför välj en kontrasthöjande lins som framhäver konturer i snön. Här är ett par skidglasögon utan spegling att föredra. 

Glasögon vid solsken

När solen skiner i backen är det inte bara just solen som reflekterar ljus som sticker i ögonen. Även solen ljus mot den vita snön skapar extra reflektion och det är en skön känsla att dra ner glasögonen över hjälmkanten. När solen skiner är rekommendationen att välj en mörk lins som släpper in så lite ljus som möjligt. Även en lins med spegelglas är en rekommendation. 

Goggles vid växlande molnighet

Är du ute i backen en dag när vädret ändras mycket under samma dag är en neutral lins att föredra. Dessa linser är främst anpassade för solen, då det är den som ställer högst krav, men fungerar även bra vid moln. Be om råd i din närmsta Intersportbutik där säljarna har kunskapen som krävs för att hitta rätt skidglasögon. Om du bara ska köpa ett par så är det denna modell du ska satsa på, en mer allround-goggle helt enkelt. 

Goggles med utbytbar lins

Idag finns det även många skidglasögonen med utbytbar lins, perfekt att på ett smidigt och enkelt sätt kunna byta ut linsen beroende på om det är strålande sol eller kraftigare snöfall. 

Färg på glasögonlinsen

  • Orange: den mest mångsidiga linsfärgen som passar bra för de flesta väderförhållanden och ljus. 
  • Gul: när det är dåligt ljus och lite dis i skidbacken är en gul lins att föredra då färgen förstärker kontraster på ett bra sätt. 
  • Rosa: även den rosa linsen förstärker kontraster och passar vid dis eller molnighet. 
  • Grå: en mörkare, grå lins har lägre ljusinsläpp och är ett bra alternativ i solsken, tänk dock på att få ett bra skydd mot UV-ljus. 
  • Brun: precis som den grå linsen är den bruna linsen ett bra alternativ i solsken då den ofta är mörkare och inte släpper in så mycket ljus. 

Formen på linsen

Det är inte bara färg och kontrast som skiljer olika skidglasögon åt, även linsens form. Här är det antingen sfärisk eller cylindrisk form som gäller. De fungerar på ganska exakt samma sätt men ser olika ut. 

Cylindrisk: denna linsform är böjd över en axel vilket gör att utseendet på skidglasögonen blir mer platta.  Med denna form på linsen får du bättre sikt i periferin och kan också ge optisk förvrängning då linsen är något smalare. 

Sfärisk: till skillnad från den cylindriska formen är den sfäriska linsen böjd över två axlar och ger ett bättre synfält då linsens form i större utsträckning liknad ögats utseende. 

Goggles med eller utan ram

En stor trend de senaste åren har varit skidglasögon utan ram. Inte nog med att de är coola så ger det dig dessutom ett än bredare synfält i backen då du slipper ramen som i vissa fall kan vara lite i vägen. Dessa linser fästs antingen framför den befintliga ramen eller så finns det en väldigt tunn ram som knappt syns alls. 

Så får du skidglasögonen att inte imma

För de som har ett par äldre skidglasögon är det vanligt att det som skulle ge bra sikt istället immas igen. Inte längre! De flesta skidglasögonen som tas fram idag har såväl dubbel lins som en beläggning som motverkar imma på linsen.

Denna beläggning är dock väldigt skör och om du i för stor utsträckning är på insidan av linsen och pillar kan denna beläggning succesivt försvinna. 

Skidglasögon till barn

När du ska köpa skidglasögon till barn är det i princip samma sak som gäller som när du handlar för vuxen.

Vilken storlek på skidglasögon för barn?

Precis som för oss vuxna gäller det att hitta rätt storlek på barnens skidglasögon. Här gäller det även att ha bra justeringsmöjlighet på remmen runt för att de ska kunna anpassas efter barnets huvudstorlek, alltså hjälmstorlek. Ett smart tips är även att se efter silikonband på remmens insida, då hålls glasögonen lättare på plats mot hjälmen som ibland kan vara lite glass.

Hjälm med visir

För de mindre barnen eller om de helt enkelt tycker att skidglasögonen är mer i vägen än vad de hjälper till är skidhjälm med visir ett bra alternativ. Här får du hjälm och skydd för snö, solljus och annat bös i ett. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg