
Elcyklar för svenskt klimat
I Varberg finns cykeltillverkning med lång tradition. Här planeras och konstrueras bland annat Crescents elcyklar – för att säkerställa att de fungerar i vårt nordiska klimat. Vi tog ett sna...
Elcykel i vått och torrt
I Varberg finns cykeltillverkning med lång tradition. Här planeras och konstrueras bland annat Monark och Crescents elcyklar – för att säkerställa att de fungerar i vårt nordiska klimat. Vi tog ett snack med Ulrik Bengtsson som har stenkoll på hur just elcyklar är konstruerade och varför och med Hanna Andersson som arbetar emd att testa cyklarna.
Utveckling av elcyklar
I över hundra år har cyklar tillverkats i Varberg. Lika länge har inte Ulrik Bengtsson jobbat där men han har många år på sitt cv från cykelfabriken. Idag ägnar han stora delar av arbetsdagen till utvecklingen av elcyklar.
– Vi har en stor fördel av att konstruera cyklarna från grunden, alltså med all konstruktion och design, här i Varberg. När vi är nära marknaden kan vi säkerställa att kvalitet, funktion och utseende passar klimat och konsumenter i Norden, säger han.
Ordentligt rostskydd
Klimatet innebär nämligen utmaningar för alla typer av cyklar, inte minst när det gäller elcyklar.
– Kyla och saltade underlag är inga gynnsamma förutsättningar för en elcykel, så det gäller att tänka till och göra rätt val för att kunna leva upp till konsumentens förväntningar på kvalitet.
Saltet – och den många gånger kraftiga nederbörden – gör såklart att risken för rostangrepp ökar och därför har cyklarna som lämnar fabriken i Varberg rejäla skydd mot väta och just salt.
Kyla kräver batterikraft
Kylan påverkar också elcyklisten, genom att det ofrånkomligen påverkar batteriets kapacitet.
– I kallt väder kan man inte få ut samma effekt som när det är varmt. Man kan alltså inte cykla riktigt lika långt med elassistans, förklarar Ulrik Bengtsson.
Det innebär att den nordiska konsumenten bör hålla koll på hur kraftfullt cykelns batteri är. För Crescents elcyklar är standardeffekten 11 A (ampere). Det räcker väl, även för vinterpendlaren.
Större däck i Sverige
En helt annan sak som Crescentgänget har att ta hänsyn till när de konstruerar sina cyklar är förstås vad vi nordiska konsumenter har för speciella önskemål.
– En detalj som är viktig är däckdimensionen. Det räcker med att man tittar på grannlandet Danmark för att se en tydlig skillnad i behovet; det är ett plattare land med som regel bättre cykelvägar. Då kan de ha mindre däck, medan vi behöver däck som är en storlek större.
Snygg elcykel
En cykel är inte enbart ett funktionellt transportmedel - den ska självklart vara snygg också! Därför lägger designavdelningen i Varberg stor vikt vid att anpassa färger och mönster till rådande trender.
När en ny modell ska tas fram i Varbergfabriken börjar arbetet framför datorn. Här tar konstruktören hänsyn till bland annat klimatet och vad konsumenterna i regionen föredrar för cykelvarianter. Varje del är vald med omsorg och testas flera gånger innan den godkänns för montering.
Att cykla som jobb
På Cycleurope i Varberg byggs hundratals Monark- och Crescentcyklar varenda dag. I 108 år har halländska händer varit den viktigaste tillgången. Hanna Andersson har ett ovanligt jobb. Sedan oktober förra året jobbar hon med att cykla.
Elcyklarna behöver testas
När cykeltillverkaren förra året startade produktionen av elcyklar i Sverige behövdes personal till nya arbetsuppgifter; som att bygga elcykelhjul samt montera motorer och övriga elcykelkomponenter på ramar. Och när elcykeln är färdigbyggd ska varenda cykel kontrolleras.
– Förra veckan testade jag ungefär 50 cyklar per dag, säger Hanna Andersson.
Inne på lagret har hon en liten testbana där cykeln ska upp i 25 km i timmen, vilket är maxhastigheten som elcykelns motor får driva.
– Det är ett kul jobb! Men ganska tufft också, det blir mycket cyklande på en vecka, skrattar hon.
100 000 cyklar om dagen
I maj är det högtryck i fabriken, som för övrigt har legat på samma plats i norra Varberg sedan 1925. I cykelfabriken tillverkas varje år 100 000 cyklar av märkena Monark och Crescent. Ett hundratal personer är anställda i företaget.
Miljövänligt att cykla
Fabriken består av flera olika områden. Ett av dem är lackeringen.
– Vi jobbar med våtlack, som är en teknik som gör att vi kan jobba med alla möjliga färger, från skimrande metalliclacker i häftiga kulörer till dova pasteller. Det är dessutom miljövänligt, säger Johanna Smedberg.
I slutfinishen lackar medarbetarna för hand för att se till att resultatet blir perfekt. Därefter är det dags att montera dekaler - också för hand - och slutbehandla med ett sista pulverlack som ger skydd mot vind, vatten och rost.
Navet för cykelutveckling
Att Cycleurope valt att starta produktion för Crescent och Monarks elcyklar i Sverige har många fördelar, menar Johanna Smedberg.
– Vi vill vara navet för cykelutvecklingen i Sverige. Design, konstruktion och produktion under samma tak gör oss flexibla, vi kan göra förbättringar och lansera nyheter löpande. Att förstå cyklistens behov, önskemål och förändrade trender är viktigare än någonsin.
Elcykel på Intersport
Köp elcykel på Intersport.se eller i någon av våra butiker. Här hittar du flera olika modeller, storlekar och med olika tillbehör. De kan även komma in till någon av våra butiker för at få hjälp att prova ut den cykel som kommer passa dig perfekt. Här hittar du dessutom cykelstolar, cykallampor, cykelkläder och cykelhjälmar med mera, allt du kan tänkas behöva för en härlig cykelupplevelse.