10 frågor till Albin Ekdal
Fotbollsguider

10 frågor till Albin Ekdal

”För mig har det inte bara handlat om att sparka boll”

18 maj 2018

Albin Ekdal om träning, match och rehabilitering inför fotbolls VM 2018

Vi är många som hoppas att Albin Ekdal är en av de stjärnor som ska lysa starkt under det svenska herrlandslagets äventyr i Ryssland. Här berättar mittfältsgeneralen för Intersport Magazine om sin väg från Brommapojkarna till VM-spel – och varför man kunnat hitta sedelbuntar i hans kylskåp. 

Vad talar för att vi kan väva nya drömmar med valörer i fokus i Nizjnij Novgorod, Sotji och Jekaterinburg? Tja, då gäller det att lagmaskinen Sverige fortsätter att överprestera. Men också att laget får vara hyfsat skadebefriat och det vore knappast någon nackdel om en viss mittfältsgeneral är 100 procent fit for fight. Förbundskapten Janne Anderssons mantra har varit ”att Albin Ekdal är given i VM om han är frisk”. 

1. Hur frisk är Albin Ekdal? 

– Relativt frisk... jag har alltid lite ont här och där, men det får man ta som fotbollsspelare. Just nu känner jag mig redo för VM. Jag vill hjälpa Sverige att göra ett bra mästerskap. 

2. Har den skadedrabbade perioden varit tuff? 

– Ja, verkligen. Det är otroligt mentalt påfrestande att vara skadad och känna att man inte kan bidra på det sätt som man vill. Det har funnits tillfällen då jag känt bitterhet över sina skador och rehabperioder de senaste åren men det är bara att kämpa vidare, det kommer alltid ett ljus i slutet av tunneln. 

Fotboll har följt Albin Ekdal som en röd tråd genom i princip hela hans liv. Själv menar han att fotbollen gjorde entré i samma stund som han föddes. 

3. Hur kom det sig att du började spela fotboll?

– Pappa [journalisten Lennart Ekdal, red.s anm.] var väldigt intresserad av fotboll och min storebrorsa spelade. Det syntes tidigt att jag hade talang. Men för mig har det inte bara handlat om att sparka boll, utan lika mycket om gemenskapen och ha kul tillsammans med kompisar. Man bygger ett lag ihop. 

Redan i sjuårsåldern betraktades Albin Ekdal som ett underbarn, vilket möjligen kan vara ett tungt ok att bära för en förstaklassare på lågstadiet. 

"Vid 17 års ålder förstod jag att jag hade en god möjlighet att jag kunna bli fotbollsproffs en dag"

 

4. Upplever du att du haft stor press på dig?

– Fast jag tänkte inte på det sättet då, fotboll var bara kul. Jag har alltid varit en sådan som satt upp höga mål. Att kämpa hårdare och sträva för att bli bättre har bidragit till att jag hela tiden tagit utvecklingssteg framåt. 

Albin Ekdals moderklubb är Brommapojkarna, en anrik talangfabrik som fostrat en rad landslagsspelare genom åren. Han tillhör själv den skara av spelare som gått från knatte- och pojklagsspel till att få äran att dra på sig den blågula tröjan. 

– Men det var först när jag var 14 eller 15 som jag kände att jag skulle satsa på fotbollen. Och vid 17 års ålder förstod jag att jag hade en god möjlighet att jag kunna bli fotbollsproffs en dag. Samma år debuterade jag i Allsvenskan.

5. Hur var det att acklimatisera sig till seniorfotboll?

– Det var tufft i början, inte minst eftersom jag var en tanig sjuttonåring som fick möta äldre och rutinerade spelare med en helt annan fysik än jag. Som junior kommer man långt med att vara tekniskt skicklig och kvick, men på seniornivå gäller det att våga gå in i och vinna närkamper när det smäller på riktigt. Det tog ett tag innan jag kom in i det. Jag tycker det är viktigt att man får chansen att prova på a-lagsspel tidigt. När man ska ta sig in i seniorfotbollen och anpassa sig till det spelet behöver man vara beredd på att det spelet är mycket tuffare, hårdare och mer fysiskt. Men även om det är tuffare så tycker jag att man inte ska tveka. Det gäller istället att våga ”hoppa på hästen” direkt och anpassa sig till hur spelet fungerar i seniorfotbollen. 

Sedan tre år tillbaka tillhör Albin Ekdal Hamburger SV. Att spela i ett lag som tampas i botten av Bundesliga kräver en hel del när man är en utpräglad vinnarskalle. 

6. Hur tar du dig an motgångarna i Hamburger SV?

– Det är naturligtvis tufft, men skam den som ger sig. Jag kan bara göra mitt bästa och kämpa på. Det handlar om att bita ihop och vänta på bättre tider. Samtidigt är jag lyckligt lottad som får spela fotboll och ha det som mitt arbete. Det är ju drömjobbet för många tjejer och killar. 

"Gömde lönekuvertet i kylen några månader"

 

Den där 17-åringen som drömde om – och trodde på – en framtid som fotbollsproffs skulle till slut få rätt. Läser man Albin Ekdals meritlista idag hittar man klubbar som Juventus, Siena, Bologna, Cagliari och Hamburger SV. I år firar han tio år som proffs – och naturligtvis finns det anekdoter som sticker ut under decenniet. Som när han lirade för Juventus och det sägs att han gömde lönen i form av sedelbuntar bakom ett smörpaket i kylen. 

7. Stämmer det att du la lönen i kylen?

– Haha, ja! Jag fick min första lön i kontanter och blev lite nojig när det var lite mer pengar än vad jag var van vid. Kuvertet låg där i kylen i några månader.

"Ett VM är det största man kan få uppleva som fotbollsspelare"

 

8. Hur mycket Ryssland har det varit i tankarna de senaste månaderna? 

– Ett VM är det största man kan få uppleva som fotbollsspelare, så jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkte oavbrutet på Ryssland. Nu handlar det bara om att hålla mig skadefri så att jag kan förverkliga drömmen om att spela ett VM. Jag försöker se till att vara i så bra form som möjligt. Det handlar om att stärka kroppen och konditionen så att jag orkar spela hela matcher. Men det är mycket mentalt inblandat också, man måste ha självförtroendet bakom sig; känna att man klarar av och kan vara den bästa spelaren på planen. 

9. Vilka förväntningar har du på dig själv i Ryssland och vad kan fansen förvänta sig? 

– Jag ska göra mitt allra bästa och jag ska göra mina bästa matcher. I gruppspelet har vi bara tre matcher [mot Sydkorea, Tyskland och Mexico, red.s anm.] så det finns ingen tid att misslyckas. Jag och mina lagkamrater kan vara det bästa landslaget i mästerskapet. Fansen har nog relativt höga förväntningar, och det är så det ska vara. Vi slog trots allt ut Italien på vägen hit. Vi åker till Ryssland för att göra vårt bästa och ska verkligen maximera våra möjligheter att komma så långt som möjligt. 

10. Vad kommer du att tänka på när domaren suger liv i visselpipan och drar igång matchen mot Sydkorea? 

– Då är det 100 procent som gäller; allt för Sverige och landet vi representerar. Vi känner förtroendet från miljontals fans som följer oss på vägen, och ska visa att vi ger allt i varje situation. Nu är det VM för hela slanten!

Albin Ekdals råd till sig själv som 12-åring 

  • Se till att alltid ha kul och ge järnet. 

  • Se alltid till att du har gjort ditt bästa på varje träning och match, då kan du alltid känna dig nöjd med vad du har presterat. 

  • Fotbollen är inte allt här i livet, var noga med att ha andra intressen och låt fotbollen vila emellanåt.

Om Albin Ekdal

Ålder: 28 år. 
Bor i: Hamburg. 
Familj: Flickvännen Camilla och hunden Lova, en engelsk bullterrier. 
Representerar: Hamburger SV. 
Position: Central mittfältare. 
Klubbar i karriären: Brommapojkarna, Juventus, Siena, Bologna, Cagliari och Hamburger SV. 
Styrkor: ”Snäll och omtänksam, jag är social och gillar att träffa nya människor. Som fotbollsspelare är jag väldigt allround och lojal som alltid ger järnet för laget. Dessutom är jag en duktig passningsläggare.” 
Svagheter: ”Jag har lite för stort kontrollbehov och släpper ogärna uppgifter till andra. Jag kan nog upplevas som lite jobbig och störig, även om viljan att ha kontroll i grund och botten är en bra egenskap.” 
Gör på fritiden: ”Reser så fort jag får tillfälle. Vill gärna upptäcka nya platser och nya restauranger.” 
En vanlig dag: ”Äter frukost tillsammans med laget och börjar träna vid niotiden. Efter två-tre timmars träning lunchar vi ihop och har en genomgång med tränaren. På eftermiddagen är jag tillsammans med min flickvän och vår hund. Vi njuter av staden, umgås med vänner och får ibland besök från Sverige.” 
På tv: Homeland, Bonusfamiljen och Fargo. 
Lyssnar : Rock, hiphop och house. 
Instagram: @AlbinEkdal
Twitter: @EkdalAlbin 

 

Andra 'Fotbollsguider' inlägg