10 frågor till Nilla Fischer om Wolfsburg, fram
Fotbollsguider

10 frågor till Nilla Fischer om Wolfsburg, fram

Förra året var ett bra år för Nilla Fischer som här berättar mer om Wolfsburg, framtiden och VM.

Förra året var ett bra år för Nilla Fischer. Hon vann Champions League med hemmalaget Wolfsburg, utsågs till årets homo på Gaygalan och till årets back på Fotbollsgalan. Dessutom var hon med och tog damlandslaget till VM i Kanada. Vi fick en pratstund med landslagsveteranen som i sommar spelar sitt tredje världsmästerskap.

Ett bra 2014. Hur toppar du det?
Ja du, det kan bli svårt. Det skulle väl vara om vi tar en trippel med Wolfsburg. Nej, men jag försöker fokusera på nuet istället för att tänka bakåt. Förra året var ett roligt år med alla utmärkelser, men man kan inte leva på gamla meriter.

Vad betyder sådana utmärkelser för dig?
Att utses till årets back var ett kvitto på att jag hade gjort en bra säsong, men det viktigaste är alltid att jag själv är nöjd med min prestation. Allt annat är en bonus. Priset för årets homo handlade mer om mig som person, så den utmärkelsen är jag stolt över på ett annat sätt.

Snart VM. Kul!
Ja, det är ju det största man kan vara med om som fotbollsspelare enligt mig, så det ser jag oerhört mycket fram emot. Jag har aldrig varit i Kanada heller så det blir riktigt kul. Jag hoppas att vi får vara med och slåss om medaljerna. Drömmen är ju ett guld, men vägen dit är lång.

Hur förbereder du dig?
Jag kör mest dag för dag. Jag måste prestera här och nu för att kunna göra ett bra mästerskap i sommar. När man lever som elitidrottare måste man vara på topp varje dag, så jag kämpar på som vanligt. VM finns mer i bakhuvudet.

Vem är du på fotbollsplanen?
Jag är en spelare med god spelförståelse, fysisk styrka och bra passningsspel. Jag är väl kanske inte snabbast på att vända mig om, fotarbetet kan jag öva på. Jag kör ganska tufft spel med hårt i närkamperna och jag kan vara ganska utåtagerande. Ibland händer det att jag skriker till ganska ordentligt.

Vad gör dig förbannad?
Fult och osjyst spel. Jag är mycket för fair play. När någon stampar mig på tårna eller ger mig en liten knuff när bollen inte ens är i närheten blir jag väldigt irriterad. Jag önskar att jag var lite mer utåtagerande utanför planen också, men privat är jag mer år det långtjuriga hållet.

Berätta lite mer om dig själv utanför fotbollsplanen.
Privat är jag en ganska lugn person som tycker om att umgås med folk, ta det lugnt, käka en god middag och prata om allt möjligt. Jag är väldigt långsam, lite slö i mina svar och ganska dålig på att göra två saker samtidigt. Det är svårt att tro när man ser mig på plan.

Hur ser en dag i Wolfsburg ut?
Jag går upp vid sju och vid nio tränar jag i ungefär en och en halv timme. Efter det åker jag hem och käkar lunch, går ut och går med mina hundar och vilar eller gör lite ärenden. Sedan är det träning på eftermiddagen igen och efter det blir det middag, antingen hemma eller ute på restaurang. Sedan är dagen slut.

Ganska mycket fritid?
Ja, det stämmer. Varje år lovar jag mig själv att börja plugga parallellt. Jag sökte faktiskt in nu men jag var lite sent ute så till hösten ska jag göra ett nytt försök. Jag vill gärna läsa någonting inom genus, kost, sociologi eller psykologi.

Apropå genus. Du har varit ganska engagerad i debatten. Hur ser du på jämlikhetsproblemet inom fotbollen?
Det har blivit bättre men det finns fortfarande mycket kvar att jobba med. Helheten, strukturen och förutsättningarna för herrarna respektive damerna behöver en översyn.
Vi måste ta steg framåt hela tiden och det krävs tålamod i den processen. 

Om du fick ändra på en grej, vad hade du ändrat på då?
Det är svårt att välja en sak att ändra på. Min dröm är att män och kvinnor inom vår idrott ska ha samma förutsättningar, alltså lika lön för lika arbete. Den förändringen är såklart viktig i hela vårt samhälle.

När älskar du din idrott som mest?
När vi i laget står högst upp på prispallen. Det är en oerhört härlig känsla. När man har varit med och vunnit en titel vet man känslan av att vinna någonting stort och då vill man åt den igen. En lite mer vardaglig grej som är fantastiskt är att komma till träningen en solig dag när gräsplanen är perfekt, då är jag nöjd med livet.

Och som minst?
Det måste vara under försäsongen när det är kallt och man knappt känner sina tår, då är det inte så kul att gå ut på planen.

Inte när ni förlorar?
Jo, just det. Haha, det glömde jag nästan bort. Hade jag kunnat gräva ett litet hål och krypa ner i det så hade jag gärna gjort det efter en förlust.

Hur länge hänger förlustkänslan kvar?

Jag är ganska bra på att koppla bort den och för det mesta tar det bara några dagar, men minnet av vissa förluster kan fortfarande svida till. EM-förlusten i semifinalen mot Tyskland till exempel, jag kan inte ens kolla på bilderna från den matchen.

Har du gått miste om något på grund av din fotbollskarriär?
Det sociala livet är svårt att kombinera med en proffskarriär. Jag är oerhört tacksam för att mina vänner som inte spelar fortfarande finns kvar, trots att jag har missat många viktiga grejer i deras liv.

Hur länge kör du?
Min fru säger två år. Det är ju hon som ser mig i vardagen och hon tycker nog inte att jag är på fysisk topp utanför plan, men jag hoppas att jag kan spela på den här nivån i fem år till. Det kan bli tufft men det är inte omöjligt. 

Är livet efter fotbollen någonting som oroar dig?
Jag har svårt att se mig själv gå till ett vanligt jobb, sitta still och göra samma sak mellan… vilka tider är det man jobbar? Mellan åtta och fem?

Ja, typ.
Jag vet inte om jag hade klarat av det. Jag förstår ju att jag lever ett väldigt bra liv nu. Min identitet ligger ju i att jag är fotbollsspelare och jag känner absolut en oro över att jag kanske inte hittar någonting som är lika roligt. Har du några tips?

Finns någon som jobbar med genusfrågan inom fotboll idag?
Det vet jag faktiskt inte…

Du kanske kan du skapa en sådan tjänst?
Ja, det ligger mig väldigt varmt om hjärtat så att jobba med genus och struktur inom fotboll, det hade varit något. Vi får se vad som händer.

Ok, tack ett härligt samtal!

Andra 'Fotbollsguider' inlägg