Hemmaträning inför fotbolls-VM
Fotbollsguider

Hemmaträning inför fotbolls-VM

Se till att du är tillräckligt god form för att snabbt komma upp ur soffan vid alla mål – då är knäböj en perfekt övning.

Hemmaträning för fotbolls-VM 2018

Ditt stöd i hejarklacken gör skillnad. Hela vägen från träningsmatcher och uppladdning till avspark och fram till sista slutminut. Är du på plats i Ryssland, hejar framför storbildsskärm på stan eller vrålar hemma i tv-soffan? Oavsett var och hur du stöttar det svenska landslaget gör det skillnad.

Ladda upp för match med våra kläder och prylar från SvFF

Dock kan det vara en utmaning att hålla ut i hela 90 minuter, ibland kan det kännas svårare hemma i tv-soffan än vad det gör på själva plan. Även om det givetvis inte är så kan det vara bra med förberedelser även för hejarklacken, kanske i den officiella matchtröjan?

Träna för VM i soffan! 

Se till att du är tillräckligt god form för att snabbt komma upp ur soffan vid alla mål, orka klappa händerna i 90 minuter och säkerställ att rösten håller. Exempelvis armhävningar för applåderna och knäböj för de hastiga upphoppen.

Hur gör man knäböj?

Utgå från något bredare än höftbredd mellan fötterna. Ner i djup knäböj tills rumpan är under knähöjd. Sträck ut armarna framåt när du går ner. Känn dig lång och stark i bål och armar, hitta djupet i benen. Knäna pekar i samma riktning som fötterna. Aktivera sätesmusklerna genom trycket av fötterna mot underlaget när du går upp. Instruktionen är hämtad från Försvarsmaktens träningsklubb (fmtk.forsvarsmakten.se)

Kommer du att orka man klappa händerna i flera minuter under matcherna? Klassiska armhävningar är en övning som ger fenomenal träning för stora delar av partiet kring axlar, skuldror och överarmar. Förutsatt att du gör på rätt sätt... 

Armhävningar, hur gör man?

Placera händerna och armbågarna under dina axlar och ha tår eller knän i golvet. Böj armarna rakt bak och sänk bröstkorgen mot golvet för att sedan pressa upp igen.

Hejaramsor, så får du rösten att hålla

Tänk på att allt peppande och jublande kan slita på stämbanden. Från Karolinska institutet kommer några råd för hur du klarar dig vid kraftiga röstansträngningar: 

  • Andas genom näsan i största möjliga utsträckning. Då blir inandningsluften renad, uppvärmd och anfuktad. 
  • Drick vatten för att hålla slemhinnorna fuktade och elastiska. 
  • Undvik hopsjunken kroppsställning. En god och avspänd hållning är en förutsättning för en gynnsam röstanvändning. 

Stretcha i halvlek 

Stillasittande är ingen höjdare för höftböjarna, som lätt kan bli stela och orsaka spänningar i andra delar av kroppen. Passa på att stretcha ut dem eller andra kroppsdelar några minuter så du är redo för mer spännning nästa halvlek.

Tävla mot familj eller vänner

Givetvis är tävlingsinstinkten på topp, så passa på att utmana ditt VM-sällskap: Tävla om vem klarar av flest burpees på fem minuter eller vem som håller ut längst i jägarvila.

Hur gör man en burpee? 

Gå ner i knäböj, hoppar ut i armhävningsposition, sänk bröstet ner i golvet, hoppa in i knäböjsposition och avslutar med ett upphopp. 

Vad är jägarvila? 

Du sitter med knän och höft i 90-graders vinkel mot en vägg så länge du bara orkar. Efter ett tag börjar benen svaja och hjärnan säger till dig att sträcka ut, då står du lite till.

Se fler övningar för hemmapasset i vårt träningspass med Reebok och Sabina Dalfjäll!

Sverige i fotbolls-VM 2018

Ditt stöd i hejarklacken gör skillnad. Hela vägen från träningsmatcher och uppladdning till avspark och fram till sista slutminut. Är du på plats i Ryssland, hejar framför storbildsskärm på stan eller vrålar hemma i tv-soffan? Oavsett var och hur du stöttar det svenska landslaget gör det skillnad.

Få saker gör en så peppad för fotbollsfest som att gå loss i de blågula färgerna. Öva in hejaramsorna, värm upp målgesterna och gör er redo!

Kläder för Fotbolls VM  

När formen är på top, hejarramsorna sitter och peppen är total är det bara det estetiska uttrycket som saknas. Med VM-kläder, glasögon, halsdukar och flaggor stöttar vi Sverige ända in i mål. Här kan du se hur fotobllströjan skapas och designas.

Andra 'Fotbollsguider' inlägg