SDHL - tre spelare om damhockey
Hockeyguider

SDHL - tre spelare om damhockey

Strax dags för landets hockeyelit att på nytt kämpa om de åtråvärda topplaceringarna

SDHL är redo för hockey igen

Under september börjar landets hockeyelit på nytt kämpa om de åtråvärda topplaceringarna i SHL och SDHL. 

Först ut är Svenska damhockeyligan, där spelarna i Linköping HC och Luleå/MSSK inleder säsongen fredagen 7 september. Just SDHL lär bli extra spännande att följa i år, eftersom både klubbar och moderorganisation satsar hårdare än någonsin på att öka intresset för det som faktiskt är Europas största liga inom damhockey
.

Damhockey på nytt sätt

Förra hösten slogs det publikrekord när 5 128 åskådare såg Linköping HC slå HV71 på hemma­ plan, och mycket talar för att ett nytt rekord är att vänta under den kommande säsongen. En intressant förändring i spelupplägget – som för­ väntas ge ett mer sportsligt och rättvist resultat i toppstriden – är att spelordningen i SM­slutspelet gjorts om där kvartsfinaler, semifinaler och final kommer att spelas i bäst av fem matcher, istället för bäst av tre som tidigare år.

Linköping HC, Emilia Ramboldt

Hur ser du på den kommande säsongen? 

– Jag ser fram emot en spännande säsong med klubblaget. Jag tycker att vi i Linköping har förstärkt vårt lag på ett väldigt bra sätt och blandat spetsspelare med unga, väldigt talangfulla spelare. 

Men det blir en rätt speciell säsong för dig? 

– Ja, jag kommer att kombinera hockeyn med föräldraledighet och således får chansen att bara fokusera på familjen och hockeyn. 

Vilka blir de främsta utmaningarna i vinter? 

– Det blir att fortsätta hålla den höga nivå som jag tycker att vi har gjort i LHC under ett antal år. Jag hoppas att jag kan hjälpa våra yngre tjejer i laget att utvecklas ännu mer och naturligtvis avsluta med att vinna SM-guld. 

 HV71, Jenni Asserholt

Hur gammal var du när du började spela ishockey? 

– Jag var sex år, men på den tiden fanns det inget flicklag som det gör i många föreningar i dag, så jag spelade med killar. 

Var du aktiv i andra sporter? 

– Ja, många olika sporter: fotboll, dans, ridning, rytmisk sportgymnasik och på somrarna gillade jag att ta simmärken. Men jag tyckte att ishockeyn var roligast och valde att satsa på ishockey när jag var 15 år. 

Vad är det bästa med ishockey? 

– Det är en fartfylld och utmanande sport som innehåller många olika moment. Man kan alltid utvecklas och lära sig nya saker oavsett hur gammal man är. Det är också en lagsport och att vinna tillsammans med andra är det bästa jag vet! 

Brynäs IF, Erika Grahm

Nu är det är Brynäs som gäller, efter många år i MoDo – vad blir skillnaden för dig?


– När man har bytt klubb blir allt helt nytt, det är som att börja med ett blankt papper. Just nu vet jag inte vad det kommer att innebära, men jag ser verkligen fram emot det nya sammanhanget i den här organisationen. 

Du har också fått ett utvecklingsansvar – berätta om det!


– Ja, det är en ny roll, så exakt vad jag ska göra återstår att se. Men tanken är att jag ska jobba med damfrågor i föreningen ute i distriktet. Jag vill bidra till att göra det naturligt för flickor att gå mot elitspel inom hockeyn. 

Så är det alltså inte nu? 

– Nej, vi tappar väldigt många tjejer när de blir 12-13 år. Då kommer en period när det blir tufft att spela med killarna, samtidigt som de inte riktigt kan ta klivet över till ett damlag. Det är viktigt att överbrygga det glappet. 

Det verkar också hända mycket inom SDHL generellt nu...


– Ja, verkligen, det är otroligt kul! Vi har en utmaning när det gäller att locka publik, eftersom vi sällan får de bästa matchtiderna, men vi märker att intresset ökar snabbt när man väl har fått upp ögonen för våra matcher. Det går snabbt framåt, och jag brukar säga att jag önskar att jag vore tio år yngre så att
jag kunde få vara med i det här längre. 

Hockeyhjälm, skridskor och hockeyskydd

På Intesport har vi ett stort utbud av allt för din eller dina barns hockey. Kom in till någon av våra butiker för bästa service och hjälp eller se utbudet inom hockey online. Här finns allt från hjälmar och skridskor till skydd och övrig utrustning. Du kan också få service för din hockeyutrustning i våra hockeybutiker

Andra 'Hockeyguider' inlägg