Checklista: Börja hockey
Hockeyguider

Checklista: Börja hockey

Vad behövs för att börja spela hockey

 

Det du behöver för att börja spela hockey

Att börja spela hockey är förväntansfullt, pirrigt och kul. Att vara lite ovan i början, och trilla då och då hör till - Men vilken utrustning behöver nybörjarna? Ta del av vår checklista med grejerna som behövs för hockeyskolan.

  • Skridskor
  • Hjälm
  • Halsskydd
  • Klubba
  • Benskydd

Skridskor

Att åka skridskor är i början svårt men relativt snabbt brukar barnen komma in i åkningen och börjar utveckla balans och mjukhet.

Hockeyskridskon kan se lite stel ut men med den vadderade insidan i kombination med den stabilitet som skalet ger till barnets fot och fotled krävs bara lite vana. Det är också ofta lättare att hålla balansen med en ishockeyskridsko i jämförelse med en skridsko med taggar på spetsen som kan ställa till det om man stöter i. 

Storlek på hockeyskridskor till barn

Storleken på barnskridskor ska vara nära fotens storlek, här är det uteslutet att likt vanliga skor ha lite att växa i. Tänk också på att den styrka barnen har i anklarna ska vara stark nog för att kunna börjas både framåt och i sidled vilket krävs för att få till åkningen.

Är det först gången och du inte vet om barnet kommer fortsätta kan du ofta låna ett par skridskor från klubben alternativt låna från en vän eller släkting. kom ihåg att de måste vara i rätt storlek och se efter om skenan behöver slipas. Köper du hockeyskridskor kan de även användas utanför isskolan på fritiden.

Klubba

Som nybörjare är det viktigaste att lära känna pucken och få till känslan att hantera på isen, skotten kommer senare. För att skapa de bästa förutsättningarna för de minsta är det viktigt att hockeyklubban är anpassad för barnen, dess längd, storlek på händerna och styrka i armarna. 

Längd på hockeyklubba till barn

Att hitta rätt klubblängd till barnen görs genom att placera barnet stående med skridskorna på framför klubban i lodrät position. Klubban ska då inte sträcka sig längre än till hakan på barnen. En för lång klubba gör det svårare för barnen så om du väljer mellan två längder är en något kortare modell att föredra för nybörjaren. Precis som med skridskor är det en dålig idé att köpa en klubba som barnen kan växa i.

Hjälm

Hjälmen är en viktig skyddsfaktor både när det kommer till fall och slag mot huvudet, hjärnan, ögonen och tänderna. Att bära en hjälm (godkänd enligt CE-standard) är ett krav både vid match och träning, oavsett ålder och nivå. Hockeyhjälmen ska vara stabil på huvudet och justeras så att den sitter stabilt och inte flyttar sig när barnet ruskar på huvudet. Ställ in hockeyhjälm till barn:

  • Barn bör ha galler på sin hjälm, justera så att hakan är placeras i koppen fram.
  • Hjälmens kant ska placeras cirka en - två cm från barnens ögonbryn. 
  • Justera bandet undertill så att det inte kan passera över hakan.

Tänk också på att regelbundet kolla över hjälmen, finns det sprickor eller om gallret blivit skadat ska den bytas ut av säkerhetsskäl 

Halsskydd

Halsskyddet är skärskadeskyddande och minskar risken för allvarliga skador om olyckan är framme. Det finns olika modeller av skyddet, både lösa varianter och de som sitter fast placerade i understället. Ofta är halsskydden justerbara för personlig passform och gjorda i en mjuk och flexibel konstruktion för att erhålla god komfort. 

Benskydd

Knälederna är viktiga att skydde då de får ta emot stötarna när barnen ramlar framåt på den hårda isen. Precis som i mycket annat när det kommer till hockeyutrustning är det även för skydden viktigt att köpa exakt storlek. För stora skydd kommer göra åkningen svårare och sporten mindre kul. 

Nederkanten på benskyddet ska möta skridskons slut och sträcka sig över benet. Det är ingen risk att skyddet hämmar åkningen, sätt skyddet så att mitten av benskyddets plastkåpa placeras precis ovanpå mitten av knät.

Intersport hjälper er igång

Det är inte helt enkeöt att hålla koll på allt inför hockeyskolan. Kom ihåg att det är ditt ansvar som förälder att se till att allt är med och att skydden sitter som de ska. Kom in till oss i butik om du är osäker och ta hjälp av någon på hockeyskolan om du vill ha mer hjälp.

Andra 'Hockeyguider' inlägg