1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Checklista: Börja hockey

Vilken utrustning behöver nybörjarna i hockey? Vi hjälper dig! Ta del av vår checklista med grejerna som behövs för hockeyskolan.

Pojke som ska börja spela hockey

Det du behöver för att börja spela hockey

Att börja spela hockey är förväntansfullt, pirrigt och kul. Men vilken utrustning behöver nybörjarna? Vi hjälper dig! Ta del av vår checklista med grejerna som behövs för hockeyskolan.

Skridskor för hockeyskolan

Att åka skridskor är svårt i början, men barnen brukar komma in i åkningen relativt snabbt och utveckla både balans och mjukhet.

Hockeyskridskon kan se lite stel ut men den vadderade insidan, i kombination med skalet, ger barnets fot och fotled bra stabilitet så det krävs bara lite vana. Det är också oftast lättare att hålla balansen med en ishockeyskridsko i jämförelse med en konståkningsskridsko, som har taggar på spetsen.

Storlek på hockeyskridskor till barn

Storleken på barnskridskor ska vara nära fotens storlek, man kan ha ca 0,5-1,2 cm att växa i, inte mer. Tänk också på att den barnens anklar ska kunna börjas både framåt och i sidled vilket krävs för att få till åkningen.

Är det första gången och du inte vet om barnet kommer fortsätta kan du ofta låna ett par skridskor från klubben alternativt låna från en vän eller släkting. Kom ihåg att de måste vara i rätt storlek och se efter om skenan behöver slipas. Köper du hockeyskridskor kan de även användas på fritiden.

Hockeyskridskor

Hockeyklubba till nybörjare

Som nybörjare är det viktigaste att lära känna pucken och få till känslan att hantera den på isen, skotten kommer senare. För att skapa de bästa förutsättningarna är det viktigt att hockeyklubban är anpassad efter barnets längd, storlek på händerna och styrka i armarna.

Längd på hockeyklubba till barn

Att hitta rätt klubblängd är viktigt. En för lång klubba gör det svårare för barnen, så om du väljer mellan två längder är en något kortare modell att föredra för nybörjaren. Precis som med skridskor är det en dålig idé att köpa en klubba som barnen kan växa i. Ett bra utgångsläge att den ska vara ca 80% av din längd, vilket på ett ungefär innebär att den ska gå till nästippen när du står utan skridskor.

Hockeyhjälm

Hjälmen är en viktig skyddsfaktor både när det kommer till fall och slag mot huvudet, hjärnan, ögonen och tänderna. Att bära en hjälm (godkänd enligt CE-standard) är ett krav både vid match och träning, oavsett ålder och nivå. Hockeyhjälmen ska vara stabil på huvudet och justeras så att den sitter stabilt och inte flyttar sig när barnet ruskar på huvudet. Ställ in hockeyhjälm till barn:

Tänk också på att regelbundet kolla över hjälmen, finns det sprickor eller om gallret blivit skadat ska den bytas ut av säkerhetsskäl.

Hockeyskydd

Att vara lite ovan i början hör till och att trilla då och då är mer regel än undantag. Bra skydd är med andra ord a och o.

Halsskydd

Halsskyddet skyddar mot skärskador och minskar risken för allvarliga skador om olyckan är framme. Det finns olika modeller, både lösa varianter och de som sitter fast placerade i understället. Ofta är halsskydden justerbara för personlig passform och gjorda i en mjuk och flexibel konstruktion för att erhålla god komfort.

Benskydd

Knälederna är viktiga att skydda då de får ta emot stötarna när barnen ramlar framåt på den hårda isen. Precis som i mycket annat när det kommer till hockeyutrustning är det viktigt att köpa rätt storlek. För stora skydd kommer göra åkningen svårare och sporten mindre kul.

Nederkanten på benskyddet ska möta skridskons slut och sträcka sig över benet. Placera skyddet så att mitten av benskyddets plastkåpa placeras precis ovanpå mitten av knät.

Axelskydd

Ett axelskydd skyddar axel, nyckelben, övre delen av biceps och revben. Skyddet består av fyra delar: rygg- och bröstplatta, axelhållare skydd för biceps. Hur ska då axelskyddet sitta? Det ska sitta åt över armar och bröst för att förhindra att axelskyddet rör på sig, plattan över rygg och mage ska gå hela vägen ner till hockeybyxan.

Armbågsskydd

Ett armbågsskydd ger förutom skydd mot armbågen ett bra skydd mot underarmen, den övre delen. Armbågsskyddet finns i olika modeller, med både hård och mjuk vaddering och fästs enkelt med kardborreband. När skyddet är på ska hen utan hinder kunna röra armbågsleden med hög komfort.

Hockeyskydd

Handskar till hockeyskolan

Ett par bra och bekväma hockeyhandskar skyddar både handleden, fingrarna och handens framsida. Prova ut så att handsken är mjuk på insidan i handflatan så att klubban kan greppas på ett bra sätt. Hur ska då hockeyhandsken sitta? De ska sitta tight på handen och vara såpass stora att fingertopparna ej går emot handskens topp. Att handsken möter armbågsskyddet är ett bra riktmärke när det kommer till handskens längd.

Ta hand om din utrustning

Det gäller att ta hand om grejerna så de håller så länge som möjligt. T.ex. tvätta skydden ofta så att de håller sig rena och fräscha (smutsiga och svettiga skydd kan orsaka eksem och infektioner som kan hålla dig borta länge från spel), torka skenorna noga efter varje ispass och plocka ut sulan så den får torka ordentligt. Läs mer om hur du sköter din utrustning här.

Intersport hjälper er igång

Det är inte helt enkelt att hålla koll på allt inför hockeyskolan. Kom ihåg att det är ditt ansvar som förälder att se till att allt är med och att skydden sitter som de ska. Kom in till oss i butik om du är osäker och ta hjälp av någon på hockeyskolan om du vill ha mer hjälp.