Checklista: Börja hockey
Hockeyguider

Checklista: Börja hockey

Vad behövs för att börja spela hockey

7 september 2023

Det du behöver för att börja spela hockey

Att börja spela hockey är förväntansfullt, pirrigt och kul. Men vilken utrustning behöver nybörjarna? Vi hjälper dig! Ta del av vår checklista med grejerna som behövs för hockeyskolan. Du kan även få en snabb överblick genom filmen i avslutande del av guiden.

Skridskor för hockeyskolan

Att åka skridskor är svårt i början, men barnen brukar komma in i åkningen relativt snabbt och utveckla både balans och mjukhet.

Hockeyskridskon kan se lite stel ut men den vadderade insidan, i kombination med  skalet, ger barnets fot och fotled bra stabilitet så det krävs bara lite vana. Det är också oftast lättare att hålla balansen med en ishockeyskridsko i jämförelse med en konståkningsskridsko, som har taggar på spetsen. 

Storlek på hockeyskridskor till barn

Storleken på barnskridskor ska vara nära fotens storlek, man kan ha ca 0,5-1,2 cm att växa i, inte mer. Tänk också på att den barnens anklar ska kunna börjas både framåt och i sidled vilket krävs för att få till åkningen.

Är det första gången och du inte vet om barnet kommer fortsätta kan du ofta låna ett par skridskor från klubben alternativt låna från en vän eller släkting. Kom ihåg att de måste vara i rätt storlek och se efter om skenan behöver slipas. Köper du hockeyskridskor kan de även användas på fritiden.

Hockeyklubba till nybörjare

Som nybörjare är det viktigaste att lära känna pucken och få till känslan att hantera den på isen, skotten kommer senare. För att skapa de bästa förutsättningarna är det viktigt att hockeyklubban är anpassad efter barnets längd, storlek på händerna och styrka i armarna. 

Längd på hockeyklubba till barn

Att hitta rätt klubblängd är viktigt. En för lång klubba gör det svårare för barnen, så om du väljer mellan två längder är en något kortare modell att föredra för nybörjaren. Precis som med skridskor är det en dålig idé att köpa en klubba som barnen kan växa i. Ett bra utgångsläge att den ska vara ca 80% av din längd, vilket på ett ungefär innebär att den ska gå till nästippen när du står utan skridskor. 

Hjälm

Hjälmen är en viktig skyddsfaktor både när det kommer till fall och slag mot huvudet, hjärnan, ögonen och tänderna. Att bära en hjälm (godkänd enligt CE-standard) är ett krav både vid match och träning, oavsett ålder och nivå. Hockeyhjälmen ska vara stabil på huvudet och justeras så att den sitter stabilt och inte flyttar sig när barnet ruskar på huvudet. Ställ in hockeyhjälm till barn:

  • Barn bör ha galler på sin hjälm, se till att hakan är ordentligt placerad i hakkoppen och justera bandet så att det inte kan glida över hakan.
  • Hjälmen ska sitta tätt omsluten runt huvudet för att inte kunna förflytta sig.
  • Hjälmens kant ska placeras cirka 1 cm från barnens ögonbryn. 

Tänk också på att regelbundet kolla över hjälmen, finns det sprickor eller om gallret blivit skadat ska den bytas ut av säkerhetsskäl.

Skydd

Att vara lite ovan i början hör till och att trilla då och då är mer regel än undantag. Bra skydd är med andra ord a och o.

Halsskydd

Halsskyddet är skärskade-skyddande och minskar risken för allvarliga skador om olyckan är framme. Det finns olika modeller, både lösa varianter och de som sitter fast placerade i understället. Ofta är halsskydden justerbara för personlig passform och gjorda i en mjuk och flexibel konstruktion för att erhålla god komfort. 

Benskydd

Knälederna är viktiga att skydda då de får ta emot stötarna när barnen ramlar framåt på den hårda isen. Precis som i mycket annat när det kommer till hockeyutrustning är det viktigt att köpa rätt storlek. För stora skydd kommer göra åkningen svårare och sporten mindre kul. 

Nederkanten på benskyddet ska möta skridskons slut och sträcka sig över benet. Placera skyddet så att mitten av benskyddets plastkåpa placeras precis ovanpå mitten av knät.

Axelskydd

Ett axelskydd skyddar axel, nyckelben, övre delen av biceps och revben. Skyddet består av fyra delar: rygg- och bröstplatta, axelhållare skydd för biceps. Hur ska då axelskyddet sitta? Det ska sitta åt över armar och bröst för att förhindra att axelskyddet rör på sig, plattan över rygg och mage ska gå hela vägen ner till hockeybyxan

Armbågsskydd

Ett armbågsskydd ger förutom skydd mot armbågen ett bra skydd mot underarmen, den övre delen. Armbågsskyddet finns i olika modeller, med både hård och mjuk vaddering och fästs enkelt med kardborreband. När skyddet är på ska hen utan hinder kunna röra armbågsleden med hög komfort.

Handskar till hockeyskolan

Ett par bra och bekväma hockeyhandskar skyddar både handleden, fingrarna och handens framsida. Prova ut så att handsken är mjuk på insidan i handflatan så att klubban kan greppas på ett bra sätt. Hur ska då hockeyhandsken sitta? De ska sitta tight på handen och vara såpass stora att fingertopparna ej går emot handskens topp. Att handsken möter armbågsskyddet är ett bra riktmärke när det kommer till handskens längd. 

Börja spela hockey

Äntligen är det dags för hockey! Vi bad en av våra experter och butikssäljare på Intersport dela med sig av sina kloka tankar, idéer och tips för en lyckad hockeysäsong. Vilken utrustning behövs och vad ska en tänka för att välja rätt?

1. Utrustning anpassat efter dig

- Att köpa bra hockeyutrustning som är rätt för dig och den typ av spelare du är, vilket inte alltid innebär att köpa det dyraste eller senaste på marknaden. Ta hjälp och låt säljaren plocka fram rätt grejer, i rätt storlek.

2. Hitta rätt skridsko

-  Vilken typ av skridskor man ska välja beror på vilken typ av spelare du är. Är du yngre och inte spelar på så hög nivå rekommenderar jag enklare modell. Toppmodellerna kräver mer teknik och styrka för att kunna nyttjas på bästa sätt. När det gäller storlek så är hälgreppet viktigt. Skridskon ska sitta tight men växer foten fortfarande är mitt tips att knyta upp skridskon och skjuta fram foten så mycket som det går. Har du cirka 5-12 mm tillgodo i hälen sitter skridskon bra. Det är viktigt för att få en så bra upplevelse som möjligt av skridskon.

3. Hockeyhjälmen är viktigaste skyddet

Hjälmar är de viktigaste skydden oavsett nivå! Välj en hjälm som motsvarar den nivå du spelar på och köp den som är skön och passar din huvudform. Den ska inte klämma. Viktigt är att inte justera inställningarna för mycket själv, då finns risk att hjälmen tappar skyddsförmågan helt. Hjälmen har en livslängd på cirka 3-4 år och börjar den bli matt och repig har den gjort sitt.

4. Hockeyklubba som passar

- Man köper för hårda klubbor. Det kanske ser bra ut inför kompisarna i omklädningsrummet men du kommer inte att få in rätt teknik som krävs för att utveckla dig som hockeyspelare. Största missuppfattningen bland föräldrar är att dyrare klubbor håller längre men det är fel. Dyra klubbor innehåller mindre material för att kunna svikta lättare vilket också gör dem skörare. Du betalar för prestanda och känsla snarare än hållbarhet.

5. Vårda hockeyutrustningen på bästa sätt

- Det gäller att ta hand om den och tvätta skydden ofta så att de håller sig rena och fräscha. Smutsiga och svettiga skydd kan orsaka eksem och infektioner som kan hålla dig borta länge från spel. Torka skenorna noga efter varje ispass och glöm inte att plocka ut sulan så att även den får torka.

Hockey på Intersport

Hockeyutrustningen hittar du hos oss på Intersport. Vi har allt från hjälmar och skridskor till hockeyklubbor och skydd. I våra butiker får ni hjälpen ni behöver att både till de vuxna och barnen hitta hockeyutrustningen som krävs. Vet ni vad ni behöver till hockeysäsongen och har koll på storlekar, styvheter och längder har vi ett stort utbud hockey online på intersport.se. Du kan även reservera en vara online och prova den i butik innan du bestämmer dig för att köpa den med vår tjänst boka & hämta. 

Intersport hjälper er igång

Det är inte helt enkelt att hålla koll på allt inför hockeyskolan. Kom ihåg att det är ditt ansvar som förälder att se till att allt är med och att skydden sitter som de ska. Kom in till oss i butik om du är osäker och ta hjälp av någon på hockeyskolan om du vill ha mer hjälp.

Andra 'Hockeyguider' inlägg