Vilken hockeyklubba ska jag välja?
Hockeyguider

Vilken hockeyklubba ska jag välja?

Vi har flera märken och modeller att välja på för att du ska hitta den hockeyklubba som passar dig bäst.

1 juni 2021

Detta gäller när du ska hitta rätt klubba till vuxen och barn

På Intersport kan du köpa hockeyklubbor från BauerCCM, och Warrior med flera. Vi har flera modeller att välja på för att du ska hitta den hockeyklubba som passar dig bäst. Vi har både hockeyklubbor för nybörjare och elit spelare i alla prisklasser. Kom in till oss så hjälper vi dig hitta rätt, oavsett om du behöver en hockeyklubba till barn eller vuxen. 

Att köpa hockeyklubba - detta ska du tänka på

En hockeyklubba som är anpassad för din kroppslängd, handstorlek och armstyrka gör det enklare att lära sig passa, skjuta och dribbla snabbare. När du köper en hockeyklubba pratas det också ofta om kickpoint, om man vill ha en klubba med hög, medelhög eller hög kickpoint, det innebär vilken flexpunkt klubban har, alltså var skafftet böjs, flexar, mest. Läs mer om kickpoint för dig lite längre ner. 

Du ska också välja klubba efter din spelstil och position på rinken. Beroende på om du är forward eller back finns det specifika delar att tänka på när det kommer till klubba.

Hur lång ska en hockeyklubba vara?

För att veta hur lång din hockeyklubba ska vara är ett bra utgångsläge att den ska vara 80% av din längd vilket på ett ungefär innebär att den ska gå till nästippen när du står utan skridskor. En för lång eller kort klubba är obekvämt, kan riskera skador och gör det svårare att spela hockey.

Hur hård hockeyklubba vill du ha?

Det finns olika hårdhet, flex, på en hockeyklubba och det är viktigt att välja rätt hårdhet på klubban så att du kan flexa den ordentligt. Ju högre nummer det är på klubban desto styvare är den och det krävs mer styrka från dig som hockeyspelare. Tänk också på att klubban blir styvare om du kapar den till dess rätta längd för just dig. 

Se också våra råd om vad du ska tänka på när du köper nya hockeyrör

Vinkling på hockeyklubban

Hockeyklubbor är skapade för både högerspelare och vänsterspelare och det är givetvis väldigt viktigt att ha rätt vinkling, högervinkling eller vänstervinkling, på klubban efter hur du spelar. Om du i vanliga fall är högerhänt är det vanligt att du vill ha en vänstervinklad klubba, är du vänsterhänt är det då vanligare att spela med en högervinklad klubba.

Tänk på:

  • Hitta rätt kickpoint
  • Välj flex och hårdhet efter dig
  • Ju högre flex desto styvare
  • Klubban ska vara 80 % av din längd

Hockeyklubba på nätet

Om du vet vilken hårdhet, vinkling och flex du vill ha går det jättebra att köpa din hockeyklubba på nätet. Vill du ha mer hjälp är du alltid välkommen in till någon av våra butiker.  

Hockeyklubba för barn

När man ska köpa en hockeyklubba till barn är det ett par saker som kan vara bra att tänka på. Då barn oftare inte har samma styrka är rätt flex en viktig faktor för att hitta rätt hockeyklubba för barn. Klubbans flex motsvarar nämligen klubbans hårdhet och desto styvare den är, desto mer styrka krävs. 

Beroende på hur gammalt barnet är och hur mycket hen spelar kan det vara bra att tänka över vilken prisklass du ska lägga dig i. En billig hockeyklubba till barn behöver inte vara ett sämre alternativ, är det däremot ett äldre barn kan viss skillnad märkas då den individuella spelstilen och behoven blir allt viktigare. Även om vi på intersport har bra priser på hockeyklubbor har vi dessutom ofta erbjudande på hockeyklubbor och dessutom rea på klubborna efter säsongen. Då kan det vara ett bra tillfälle att köpa en billigare klubba för nästa säsong till exempel. 

Att tänka på om du ska ärva hockeyklubba

Att ärva en hockeyklubba är givetvis en väldigt bra idé, tänk dock på att en för kort eller för lång hockeyklubba kan göra spelet betydligt svårare och mycket obekvämt. Hur lång en hockeyklubba för barn ska vara är detsamma som för en vuxen, ungefär till nästippen om du står utan skridskor. 

Vad är skillnaden på dyr och billig hockeyklubba?

Generellt sett är klubbor i de högre prisklasserna lättare och du får en mer lättbalanserad klubba. När du lärt dig skjuta ordentligt och vill få ut maximalt av dina skott är det viktigt med en klubba som kickar på rätt sätt. Vilken klubba du ska välja beror på vilken spelstil du har, enkelt förklarat så passar en klubba med low-kick spelaren som föredrar snabba handledsskott medans en mid-kick klubba passar bättre för tunga slagskott.

 

 

Kompositklubba är vad som gäller idag

När man idag pratat om ishockeyklubbor är det nästintill bara kompositklubbor man prata om. Visst förekommer det fortfarande hockeyklubbor i trä och annat men det är idag relativt ovanligt. En hockyklubba i komposit har bättre balans och är lättare än tidigare skapade klubbor.

Helkompositklubbor uppfyller de normer och krav som är satta av hockeyförbundet angående hockeyutrustning. Om dessa normer överskrids, genom att materialet till exempel utsätts för extrema påfrestningar utöver det normala gällande spelet ska materialet ge vika med hänsyn till säkerhetsaspekten.


 

Hur får hockeyklubban se ut?

Hur en utespelares klubba får lov att se ut är en fråga många ofta ställer sig. Är det tillåtet att ha en hur lång eller kort klubba man vill och vad gäller för bladets vinkel? Klubbans får max vara 3 cm bred och 2,54 cm tjock. Skaftet måste vara helt rakt och får max vara 163 cm lång från hälen till slutet på skaftet. När det kommer till bladet på hockeyklubban får det vara mellan 5 – 7,63 cm, längden får max vara 32 cm från hälen till slutet på bladet. Bladets böj, alltså vinklingen på klubban får vara max 1,5 cm och mäts utifrån en vinkelrät linje från bladets slut till skaftets häl. 

Det finns undantag för klubbans längd och utseende, bland annat om spelaren är över två meter lång eller om en ansökan om dispens är inskickad och godkänd. 

Hög klubba i ishockey

Att hög klubba inte är tillåtet inom ishockey är en relativ gammal regel, här förklarar vi en gång för alla vad den egentligen innebär. 

Om en spelare spelar pucken med sin klubba över sin egen axelhöjd, anses detta vara hög klubba och spelet ska avbrytas. Detta gäller dock endast om hen själv eller en lagkamrat är nästa spelare att få kontroll över pucken eller om pucken spelas ut. Om hög klubba sker i anfallszonen och den som får kontroll över pucken också befinner sig i anfallszonen, börjar spelet om utanför blålinjen i den neutrala zonen på den närmsta nedsläppspunkt där puckkontrollen erövrades. 

Vad innebär kastad klubba?

Tidigare har det varit tillåtet att transportera en klubba längst isen till en spelare som behöver en ny klubba, antingen på grund av att hen tappat den, att den gått sönder eller liknande. Om detta görs idag går det under regelpunkten Kastad klubba vilket innebär att en lagkamrat som behöver en ny klubba måste få den överlämnade för hand. 

Källa: Svenska Ishockeyförbundet

Hockeyregler gällande klubban

Slashing: Om en spelare svingar sin hockeyklubba mot en motståndares kropp eller utrustning bryter hen mot reglerna då detta innebär slashing. Det spelar ingen roll om svingen görs med en eller två händer och det spelar heller ingen roll om svingen träffar motståndaren, oavsett klassificeras det som slashing. 

Spearing: En spelare som sticker, eller till och med bara försöker sticka, en motståndare med klubbladet har gjort sig skyldig till vad som kallas för spearing. Precis som vid slashing spelar det ingen roll om klubban bärs med en eller två händer samt om klubbbladet faktiskt träffar motståndare, oavsett innebär det en spearing.

Tripping: Om en spelare, med hjälp av sin klubba, fot eller ben, fäller en motspelare klassas detta som tripping. Tripping bestraffas med minst mindre straffet, om motspelaren däremot skadas kan straffet utökas.

Guide för att köpa hockeyklubba online

Med lite mer information om vad du ska tänka på när du köper en hockeyklubba hoppas vi valet ska bli enklare för dig. Detta är en bra guide om du ska köpa en hockeyklubba online, är du fortfarande osäker har våra säljare i butik lång erfarenhet och mycket kunskap för att hjälpa er hitta rätt klubba för ditt barn eller dig.

Tänk på att valet av hockeyklubba är individuellt och att känslan är viktig, därmed är alla tips endast rekommendationer. 

Andra 'Hockeyguider' inlägg