Vilken hockeyklubba ska jag välja?
Hockeyguider

Vilken hockeyklubba ska jag välja?

Våra experter guidar dig till rätt hockeyklubba för vuxen och barn.

5 september 2023

Att köpa hockeyklubba - detta ska du tänka på

Att välja rätt hockeyklubba är avgörande för nya spelare eftersom det direkt påverkar din prestation på isen. Den här guiden går igenom de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en hockeyklubba. Genom att förstå de olika aspekterna av en hockeyklubba kommer du att kunna fatta ett välgrundat beslut som passar din spelstil och förbättrar din totala hockeyupplevelse.

Hur lång ska en hockeyklubba vara?

Längden på din hockeyklubba spelar en viktig roll för din komfort och prestation. Här är en allmän tumregel för att bestämma den idealiska längden:

 • Ställ dig i dina skridskor och placera klubban framför dig – Klubbans topp ska nå din haknivå.
 • Provar du utan skridskor på ska klubbans topp räcka ungefär till nästippen.
 • Kortare klubbor ger bättre kontroll, medan längre stickor ger mer räckvidd och kraft.

Se också våra råd om vad du ska tänka på när du köper nya hockeyskridskor

Flex

Klubbans flex avgör dess förmåga att lagra och frigöra energi med andra ord kan man säga att det är hur styv klubban är. Ju högre flex desto styvare är den och det krävs mer styrka från dig som hockeyspelare. En lägre flex ger en mjukare klubba som är enklare att böja och ladda med energi.

ca 5-7 år: YTH 20-35 flex
ca 8-12 år: JR 30-50 flex
ca 13-16 år: INT 50-70 flex
ca 16+ år: SR 70+ flex

Kickpoint

Kickpoint beskriver var på skaftet klubban böjs. En klubba med en låg kickpoint gör att pucken lämnar bladet snabbare och är gjord för dig som vill tar snabba avslut. Medan en klubba med en högre kickpoint gör att du har lite mer kontroll och känsla i din klubba.  

Vinkel

Vinkeln på bladet påverkar din skjut-, passnings- och puckkontroll. Olika vinklar passar olika spelstilar:

 • Mittkurva: Ger en balans mellan skjut- och passningsnoggrannhet. Perfekt för allroundspelare.
 • Tåkurva: Förbättrar handledsskott och ger bättre puckkontroll. Lämplig för spelare som föredrar stickhantering.
 • Hälkurva: Ger ökad kraft för slagskott men kan minska noggrannheten. Lämplig för spelare som tar kraftfulla skott.

Att välja rätt hockeyklubba är viktigt för att få ut det bästa av din spelstil. Genom att överväga faktorer som längd, flex och kurva kan du hitta en en klubba som kompletterar din spelstil. Kom ihåg att prova olika klubbor när det är möjligt, eftersom personliga preferenser i slutändan spelar en viktig roll för att välja den perfekta klubban för dig. 

Hockeyklubba för barn

När du ska köpa en hockeyklubba till barn är det ett par saker som kan vara bra att tänka på. Då barn inte har samma styrka som vuxna är det extra viktigt att välja rätt flex. Klubbans flex motsvarar nämligen dess hårdhet och ju styvare den är desto mer styrka krävs. 
Beroende på hur gammalt barnet är och hur mycket hen spelar kan det vara bra att tänka över vilken prisklass du ska lägga dig i. En billig hockeyklubba till ett yngre barn behöver inte vara ett sämre alternativ. Är barnet äldre och har spelat mer, är det viktigare att anpassa klubban efter den individuella spelstilen. 

Att tänka på om du ska ärva hockeyklubba

Att låta hockeyklubban gå i arv till nästa barn eller en kompis är givetvis en väldigt bra idé. Tänk dock på att längden ska stämma, om den inte gör det kan det göra spelet betydligt svårare och obekvämt. Hur lång en hockeyklubba för barn ska vara är detsamma som för en vuxen, dvs ungefär upp till nästippen om du står utan skridskor. Om dessa parametrar stämmer är det bara att ärva på

Kompositklubba är det vanligaste idag

Idag är det nästintill alla ishockeykubbor gjorda i kompositmaterial, d.v.s. en sammansättning av olika material som tillsammans bildar ett konstruktionsmaterial med nya egenskaper. Visst förekommer det fortfarande varianter i trä och annat men det är numer relativt ovanligt. Komposit ger bättre balans och väger mindre än de material som tidigare använts. Helkompositklubbor uppfyller de normer och krav som är satta av hockeyförbundet angående hockeyutrustning. 

Hur får hockeyklubban se ut?

Kan en utespelares klubba se ut hur som helst? – Nej, det finns regler för detta: Klubban får max vara 3 cm bred och 2,54 cm tjock. Skaftet måste vara helt rakt och får max vara 163 cm långt från skaftets häl till slutet på skaftet. När det kommer till bladet får det vara mellan 5 – 7,63 cm, längden får max vara 32 cm från hälen till slutet på bladet. Bladets böj, alltså vinklingen, får vara max 1,5 cm och mäts utifrån en vinkelrät linje från bladets slut till skaftets häl. 

Det finns några undantag för klubbans längd och utseende, bland annat om spelaren är över två meter lång eller om en ansökan om dispens är inskickad och godkänd. 

Klubbregler

Inte nog med att det finns många råd när det kommer till val, det finns också många regler som rör hur du får använda klubban inom spelet. Här går vi igenom vad några av de vanligaste reglerna betyder. 

 • Hög klubba: Att hög klubba inte är tillåtet inom ishockey är en relativ gammal regel, här förklarar vi en gång för alla vad den egentligen innebär – om en spelare spelar pucken med sin klubba över sin egen axelhöjd ska spelet avbrytas. Detta gäller dock endast om hen själv eller en lagkamrat är nästa spelare att få kontroll över pucken eller om pucken spelas ut. Om detta sker i anfallszonen och den som får kontroll över pucken också befinner sig i anfallszonen, börjar spelet om utanför blålinjen i den neutrala zonen på den närmsta nedsläppspunkt där puckkontrollen erövrades.
 • Kastad klubba: Tidigare har det varit tillåtet att överlämna en klubba längst isen till en spelare som behöver en ny, antingen på grund av att hen tappat den, att den gått sönder eller liknande. Om detta görs idag går det under regelpunkten Kastad klubba vilket innebär att en lagkamrat som behöver en ny klubba måste få den överlämnad för hand.
 • Slashing: Om en spelare svingar sin hockeyklubba mot en motståndares kropp eller utrustning bryter hen mot reglerna då detta innebär slashing. Det spelar ingen roll om svingen görs med en eller två händer och det spelar heller ingen roll om svingen träffar motståndaren, oavsett klassificeras det som slashing. 
 • Spearing: En spelare som sticker, eller till och med bara försöker sticka, en motståndare med klubbladet har gjort sig skyldig till vad som kallas för spearing. Precis som vid slashing spelar det ingen roll om den bärs med en eller två händer samt om klubbbladet faktiskt träffar motståndare, oavsett innebär det en spearing.
 • Tripping: Om en spelare, med hjälp av sin klubba, fot eller ben, fäller en motspelare klassas detta som tripping. Tripping bestraffas med minst mindre straffet, om motspelaren däremot skadas kan straffet utökas.

Guide för att köpa hockeyklubba online

Med lite mer information om vad du ska tänka på när du köper en hockeyklubba hoppas vi valet ska bli enklare för dig. Detta är en bra guide om du ska köpa en hockeyklubba online, är du fortfarande osäker har våra säljare i butik lång erfarenhet och mycket kunskap för att hjälpa er hitta rätt för ditt barn eller dig.

Hockeyklubbor på Intersport

Om du vet vilken hårdhet, vinkling och flex du vill ha går det jättebra att handla hockeyklubba på nätet. På Intersport kan du köpa hockeyklubbor från BauerCCM, och Warrior med flera. Vi har flera modeller att välja på – för att du ska hitta den hockeyklubba som passar dig bäst. Vi har modeller som passar allt från nybörjare till elitspelare, för de flesta spelstilar, önskemål och prisklass. Vill du ha mer hjälp är du alltid välkommen in till någon av våra butiker. Vi har erfarenheten och kunskapen och hjälper dig mer än gärna. 

Vad är skillnaden på dyr och billig hockeyklubba?

Generellt sett är klubbor i de högre prisklasserna lättare och mer lättbalanserade. När du lärt dig skjuta ordentligt och vill få ut maximalt av dina skott är det viktigt med en klubba som kickar på rätt sätt. Vilken klubba du ska välja beror på vilken spelstil du har, enkelt förklarat så passar en klubba med low-kick spelaren som föredrar snabba handledsskott medans en mid-kick klubba passar bättre för tunga slagskott.

Andra 'Hockeyguider' inlägg