Vilken hockeyklubba ska jag välja?
Hockeyguider

Vilken hockeyklubba ska jag välja?

Våra experter guidar dig till rätt hockeyklubba för vuxen och barn.

5 maj 2022

Hitta rätt hockeyklubba till vuxen och barn

På Intersport kan du köpa hockeyklubbor från BauerCCM, och Warrior med flera. Vi har flera modeller att välja på för att du ska hitta den hockeyklubba som passar dig bäst. Vi har modeller för allt från nybörjare till elit spelare, för de flesta spelstilar och önskemål och i alla prisklasser. Kom in till oss så hjälper vi dig hitta rätt. 

Att köpa hockeyklubba - detta ska du tänka på

En hockeyklubba som är anpassad för din kroppslängd, handstorlek och armstyrka gör det enklare att lära sig passa, skjuta och dribbla snabbare. När du köper pratas det också ofta om kickpoint, om man vill ha en klubba med hög, medelhög eller hög kickpoint, det innebär vilken flexpunkt klubban har, alltså var skafftet böjs, flexar, mest. Läs mer om kickpoint för dig lite längre ner. 

Du ska också välja klubba efter din spelstil och position på rinken. Beroende på om du är forward eller back finns det specifika delar att tänka på när det kommer till vilken variant som kommer gynna dig mest. Vill du ha hjälp är du varmt välkommen till någon av våra butiker med experter på plats som ger dig tips och råd. 

Hur lång ska en hockeyklubba vara?

För att veta hur lång din hockeyklubba ska vara är ett bra utgångsläge att den ska vara 80% av din längd vilket på ett ungefär innebär att den ska gå till nästippen när du står utan skridskor. En för lång eller kort klubba är obekvämt, kan riskera skador och gör det svårare att spela hockey.

Hur hård hockeyklubba vill du ha?

Det finns olika hårdhet, flex, på en hockeyklubba och det är viktigt att välja rätt hårdhet så att du kan flexa den ordentligt. Ju högre nummer det är desto styvare är den och det krävs mer styrka från dig som hockeyspelare. Tänk också på att klubban blir styvare om du kapar den till dess rätta längd för just dig. 

Se också våra råd om vad du ska tänka på när du köper nya hockeyrör

Vinkling på hockeyklubban

Hockeyklubbor är skapade för både högerspelare och vänsterspelare och det är givetvis väldigt viktigt att ha rätt vinkling, högervinkling eller vänstervinkling, beroende på hur du spelar. Om du i vanliga fall är högerhänt är det vanligt att du vill ha en vänstervinklad klubba, är du vänsterhänt är det då vanligare att spela med en högervinklad klubba.

Tänk på:

  • Hitta rätt kickpoint
  • Välj flex och hårdhet efter dig
  • Ju högre flex desto styvare
  • Klubban ska vara 80 % av din längd

Hockeyklubba på nätet

Om du vet vilken hårdhet, vinkling och flex du vill ha går det jättebra att handla på nätet. Vill du ha mer hjälp är du alltid välkommen in till någon av våra butiker.  

Hockeyklubba för barn

När du ska köpa en hockeyklubba till barn är det ett par saker som kan vara bra att tänka på. Då barn oftare inte har samma styrka är rätt flex en viktig faktor för att hitta rätt för just ditt barn. Klubbans flex motsvarar nämligen dess hårdhet och ju styvare den är desto mer styrka krävs. 

Beroende på hur gammalt barnet är och hur mycket hen spelar kan det vara bra att tänka över vilken prisklass du ska lägga dig i. En billig hockeyklubba till barn behöver inte vara ett sämre alternativ, är det däremot ett äldre barn kan viss skillnad märkas då den individuella spelstilen och behoven blir allt viktigare. Vi erhåller bra priser och har dessutom ofta erbjudande på hockeyklubbor. Efter säsongen har vi även rea på hockeyklubbor vilket kan vara ett bra tillfälle för den som vill fynda för nästa säsong till exempel. 

Att tänka på om du ska ärva hockeyklubba

Att ärva är givetvis en väldigt bra idé, tänk dock på att den inte ska vara varken för kort eller för lång, det kan göra spelet betydligt svårare och mycket obekvämt. Hur lång en hockeyklubba för barn ska vara är detsamma som för en vuxen, ungefär till nästippen om du står utan skridskor. Om dessa parametrar stämmer är det bara att ärva på

Vad är skillnaden på dyr och billig hockeyklubba?

Generellt sett är klubbor i de högre prisklasserna lättare och mer lättbalanserade. När du lärt dig skjuta ordentligt och vill få ut maximalt av dina skott är det viktigt med en klubba som kickar på rätt sätt. Vilken klubba du ska välja beror på vilken spelstil du har, enkelt förklarat så passar en klubba med low-kick spelaren som föredrar snabba handledsskott medans en mid-kick klubba passar bättre för tunga slagskott.

Kompositklubba är vad som gäller idag

När man idag pratat om ishockeyklubbor är det nästintill bara kompositklubbor man prata om. Visst förekommer det fortfarande varianter i trä och annat men det är idag relativt ovanligt. Komposit ger bättre balans och är lättare än de material som tidigare använts.

Helkompositklubbor uppfyller de normer och krav som är satta av hockeyförbundet angående hockeyutrustning. Om dessa normer överskrids, genom att materialet till exempel utsätts för extrema påfrestningar utöver det normala gällande spelet ska materialet ge vika med hänsyn till säkerhetsaspekten.


 

Hur får hockeyklubban se ut?

Hur en utespelares klubba får lov att se ut är en fråga många ofta ställer sig. Får den vara hur lång eller kort som helst och vad gäller för bladets vinkel? Klubban får max vara 3 cm bred och 2,54 cm tjock. Skaftet måste vara helt rakt och får max vara 163 cm lång från hälen till slutet på skaftet. När det kommer till bladet får det vara mellan 5 – 7,63 cm, längden får max vara 32 cm från hälen till slutet på bladet. Bladets böj, alltså vinklingen, får vara max 1,5 cm och mäts utifrån en vinkelrät linje från bladets slut till skaftets häl. 

Det finns undantag för klubbans längd och utseende, bland annat om spelaren är över två meter lång eller om en ansökan om dispens är inskickad och godkänd. 

Klubbregler

Inte nog med att det finns många råd när det kommer till val, den innebär också några regler inom spelet. Här går vi igenom vad några av de vanligaste reglerna betyder. 

  • Hög klubba: Att hög klubba inte är tillåtet inom ishockey är en relativ gammal regel, här förklarar vi en gång för alla vad den egentligen innebär. Om en spelare spelar pucken med sin klubba över sin egen axelhöjd ska spelet avbrytas. Detta gäller dock endast om hen själv eller en lagkamrat är nästa spelare att få kontroll över pucken eller om pucken spelas ut. Om detta sker i anfallszonen och den som får kontroll över pucken också befinner sig i anfallszonen, börjar spelet om utanför blålinjen i den neutrala zonen på den närmsta nedsläppspunkt där puckkontrollen erövrades.
  • Kastad klubba: Tidigare har det varit tillåtet att överlämna en klubba längst isen till en spelare som behöver en ny, antingen på grund av att hen tappat den, att den gått sönder eller liknande. Om detta görs idag går det under regelpunkten Kastad klubba vilket innebär att en lagkamrat som behöver en ny klubba måste få den överlämnade för hand.
  • Slashing: Om en spelare svingar sin hockeyklubba mot en motståndares kropp eller utrustning bryter hen mot reglerna då detta innebär slashing. Det spelar ingen roll om svingen görs med en eller två händer och det spelar heller ingen roll om svingen träffar motståndaren, oavsett klassificeras det som slashing. 
  • Spearing: En spelare som sticker, eller till och med bara försöker sticka, en motståndare med klubbladet har gjort sig skyldig till vad som kallas för spearing. Precis som vid slashing spelar det ingen roll om den bärs med en eller två händer samt om klubbbladet faktiskt träffar motståndare, oavsett innebär det en spearing.
  • Tripping: Om en spelare, med hjälp av sin klubba, fot eller ben, fäller en motspelare klassas detta som tripping. Tripping bestraffas med minst mindre straffet, om motspelaren däremot skadas kan straffet utökas.

Guide för att köpa hockeyklubba online

Med lite mer information om vad du ska tänka på när du köper en hockeyklubba hoppas vi valet ska bli enklare för dig. Detta är en bra guide om du ska köpa en hockeyklubba online, är du fortfarande osäker har våra säljare i butik lång erfarenhet och mycket kunskap för att hjälpa er hitta rätt för ditt barn eller dig.

Andra 'Hockeyguider' inlägg