Roliga och gratis aktiviter för barn
Livsstilsguider

Roliga och gratis aktiviter för barn

Se till att hitta på något, att göra något kul och skapa minnen tillsammans.

Barnaktiviteter

Se till att dagarna inte endast spenderas med surfplattan eller mobilen. Se till att hitta på något, se till att göra något kul och skapa minnen tillsammans. På Intersport är vi övertygade om att gemenskap, glädje och rörelse är allt som behövs. Vi har därför listat roliga aktiviteter som innehåller just detta och som dessutom är gratis. 

Ut i naturen

Att komma ut i skogen är en värld full av upptäckter. Att bara vara kan bli hur kul som helt, men det finns också en massa grejer man kan planera lite mer för att göra. Till exempel att tälta tillsammans, hinderbana, bygga en koja, göra barkbåtar och tävla om vem som tar sig längst utan att nudda marken, plocka svamp och bär, gör naturbingo eller bygga en flotte.

Få fler tips på utomhusaktiviteter för familjen.

Besök en bondgård eller 4H-gård

Ett kul sätt för barnen att uppleva livet på landet! Se vilka möjligheter som finns på den gård du tänkt besöka, till exempel:

 • Klappa och mata djur
 • Se hur jordbruk går till
 • Ponnyridning
 • Åka traktor
 • Olika typer av pyssel
 • Tipspromenader 
 • Häst och vagn
 • Skapande av olika slag

Träna tillsammans

Ett perfekt sätt att umgås mer tillsammans och dessutom få en mer fartfylld vardag är att träna tillsammans. Här är det bara fantasin som sätter stopp! Gör en hinderbana tillsammans, upplev naturen med orientering eller testa på yoga. Det viktigaste är att ni rör på er och att ni gör något som ni tycker är kul, träning ska var roligt! Ta er aktivitet till er nivå och se till att anpassa övningar, avstånd eller nivå så att både barnen och de vuxna kan vara med. Att därefter krypa upp framför en bra film eller lite kortspel är så mycket härligare.

Här kan du läsa våra andra tips om att träna med familjen.

Laga mat utomhus

Låt barnen styra (kanske med lite hjälp av en vuxen) ihop en kul och god aktivitet med matlagning utomhus i fokus. BEroende på åldrar, kunskap och intresse kan det vara allt från pannkakor att värma på eller korv med bröd till att göra en egen soppa eller pytt i panna. Låt barnen vara delaktiga i planering, inköp, förberedelser och själva matlagningen väl på plats. Det är också kul att i efterhand höra barnens reflektioner och ha ett samtal kring vad som gick bra, vad de skulle tänka mer på om de fick göra om det hela och börja planera för nästa gång. 

Läs mer om laga mat med stormkök eller få tips på mat att laga ute

Fotbollsturnering

Dra ihop en fotbollsturnering med ett gäng kompisar, med ett par familjer eller med hela klassen. Dela upp er i lag, kom på roliga lagnamn och klä upp laget i matchande kläder – sen är spelet igång! Kör på en allmän fotbollsplan i närheten eller kolla om ni kan låna skolans lokaler eller någon anna anläggning i kommunen. Om det är olika nivå på spelarna kan det vara kul att ha en domare som får dela ut extra poäng under spelets gång. T.ex. för bästa pepp i laget, snyggast målgest, bästa fair play eller snyggaste matchtröjorna. Perfekt för de som kanske inte gör flest mål att dra ihop lite extra poäng.

Cykeltur

Att hoppa upp på cykeln för att cykla samma väg till skolan varje dag är kanske inte det roligaste barnen vet ett par veckor in på terminen. Med det sagt är det fortfarande väldigt kul att cykla. Ta med er god fika, pumpa däcken och knäpp på er hjälmarna. Kanske kan ni cykla till en 4H-gård, till en ny lekplats, till ett bibliotek eller till en park och mata fåglar. Har ni mindre syskon i familjen som inte orkar cykla så långt eller inte lärt sig alls ännu får de åka med i en cykelstol bakom en förälder. 

Läs mer om vad du ska tänka på när du ska välja cykel till barnen eller vilken storlek på cykel till barnen behöver.

Skridskoåkning

Beroende på var du bor är skridskoåkning en kul gratis aktivitet (ibland kostar det en liten slant i entreavgift) för både stora och små. I ishallen (eller utomhus om ni har riktigt kallt ute!) kan kidsen utvecklas på skridskor oavsett nivå och alltid lära sig nya saker. Att balanssinnet dessutom utvecklas i kombination med bra motorik och motionsträning är en bra bonus. 

Läs mer om vad du ska tänka på när du köper skridskor till barn.

Dansa

Något som skapar så mycket glädje, rörelse och frigör så mycket endorfiner som dans är svårt att hitta. Att en eftermiddag bjuda grannar, klasskompisar eller släktingar på ett dansparty kommer bli en riktig succé. Spela bra musik som barnen gillar, höj volymen och låt barnen dansa, studsa och hoppa tills svetten rinner. Är ni dessutom utomhus får ni massa frisk luft på köpet. När fantasin på fridans tar slut kan ni ta del av våra tre roliga danslekar:

 1. Klassikern Dansstop som de flesta föräldrar känner igen ska nu introduceras för barnen, om det inte är gjort ännu. Spela musik, pausa musiken och alla ska stå stilla. Den som stannar sist får dansa vid sidan (har åkt ut) tills det endast är en dansande vinnare kvar. 
 2. Att göra följa John fast med snygga dansmoves och inövad koreografi kan bli en riktig fest för både barn och vuxna. 
 3. Ta hela havet stormar till en ny nivå och dansa runt havet av stolar. När musiken tystnar sätter man sig som vanligt ner på en stol som är ledig. 

Lek och sporta med ny utrustning

Att låna utrustning av kompisar, grannar eller släkt är ett bra, och billigt, sätt att få lite ny inspiration och variation i utomhusaktiviteterna eller för att testa en ny sport. En enhjuling som inte används, en sparkcykel eller skateboard barnen vill testa, ett par inlines eller ett set med racketsport. Ofta är det enklare änman tror att få tag på och gör väldigt mycket. Ett smart tips som väcker leklusten än mer är att samla all utrustning på ett och samma ställe så barnen kan välja och vraka bland cyklar, bollar, leksaker och sportutrustning när de ska ge sig ut. 

För de med snö 

För de som fått snö finns det ingen hejd på kreativiteten när det kommer till roliga gratis aktiviteter för barn (och även för vuxna!) Fram med snowracers och ut i pulkabacken, bygg snölyktor och snökojor eller annordna ett snöbollskrig (tänk på att vara rädda om varandra!). 

Sport, skor och kläder på Intersport

Behöver ni ny utrustning för något har vi både barnkläder, barnskor och sportutrustning för er. Välkommen in till någon av våra butiker eller gå loss på vår e-handel. Men glöm inte att det ofta även går bra med sakerna ni redan har hemma eller att det finns en granne, kompis eller släkting att låna en cykel, snowboard, boll eller ett tält av. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg