1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Idrottskläder till barnen

Smarta råd och bra tips på kläder för idrottslektionerna, både inne och ute.

Barn i idrottskläder

Gympakläder och skor till idrotten

Idrott är för många ett av de roligaste ämnena på schemat. Att packa gympapåsen, inte lika roligt. Vad ska egentligen packas med? Vi hjälper dig! På Intersport har vi allt från idrottskläder i funktionsmaterial till skor för både innegympa och utegympan.

Idrottskläder till barnen

Vad barnen ska ha på sig på idrotten är givetvis en smaksak som de i stor mån får avgöra själva utifrån vad som är skönt och praktiskt. Att idrottskläderna även ska vara snygga är för många barn en ytterligare viktig aspekt. Om det är shorts med lös passform eller tightare tights, en tröja med långa ärmar eller linne är ofta av mindre betydelse för den faktiska aktiviteten. Försök hitta idrottskläder tillsammans med barnen så kommer ni förhoppningsvis överens om något som båda är nöjda med.

Träningskläder i funktionsmaterial

Bra att tänka på är att ha idrottskläder i funktionsmaterial och med genomtänkta detaljer. Funktionskläder med andningsfunktion gör att kläderna inte känns blöta och tunga utan snabbt torkar, är lätta på kroppen och inte gör att man börjar frysa. Detaljer som dragkedjor på benen, partier i kompressionsmaterial och smidiga fickor förstår man inte att man saknat förrän de finns.

Framtagningen och utvecklingen av träningskläder och funktionsmaterial har kommit långt och man kan idag få riktigt kvalitativa träningskläder billigt om man jämför med för ett par år sedan.

Gympa ute eller inne

Vad man ska ha med sig i gympapåsen är givetvis personligt. Vad en använder och trivs i för kläder, vad som ska göras, om det är inne- eller utegympa, vilka behov barnet har och om det finns speciella rekommendationer på just er skola. Utgå från denna lista och skapa er egna, mer specifika och korrekta lista tillsammans som ni kan utgå ifrån när det är dags att packa.

Idrott inomhus

När det är dags för idrott inomhus är det allt från att spela handboll, basket och innebandy till spökboll, gymnastik och rytmik som gäller. Packningen till idrott inomhus brukar för de flesta vara enklare att packa till. Det behövs oftast inte mer än skor och shorts och t-shirt eller kanske långbyxor och en långärmad tröja för att vara redo för idrott.

Egentligen behöver man inte tänka så mycket på vad som ska göras och vilken sport som ska utövas. Även om det kan vara skönt för rörelsefriheten och temperaturen med lite luftigare kläder vid bollsport och skönt för knän och armbågar med långa byxor vid t.ex. styrka och gymnastik.

I inomhusidrotten ingår ofta även de teoretiska delarna av ämnet idrott och hälsa och då krävs oftast ingen gympapåse alls.

Skor för idrott inomhus

När det är dags att välja träningsskor för inomhusbruk till barn kan man ofta vrida och vända på det i all oändlighet. Du skulle krasst sett kunna ha ett par skor för varje block eller ämne i idrotten, inomhusfotbollsskor när det ska spelas fotboll inne, tennisskor när det är dags för racketsport och dansskor vid de rytmiska momenten. För de allra flesta barn räcker det gott och väl med ett par skor, t.ex. ett par träningsskor eller inomhusskor. En relativt neutral sko som passar bra till de flesta sporter och aktiviteter.

Utomhusidrott

De delar av året när det i stora bokstäver står utegympa i schemat för idrottens aktiviteter handlar det om allt från friidrott och brännboll till orientering och löpning. Här krävs det något mer tankeverksamhet när gympapåsen ska packas då de olika sporterna skiljer sig mer men främst då ni även bör har med temperatur och väder i åtanke. Alltså lite svårare att hålla koll på vilka kläder och skor barnen kan tänkas behöva.

För vissa sporter utomhus finns en del regler för hur den som utövar bör klä sig, något som då kan vara viktigt att rätta sig efter. Detta kan till exempel vara kravet på långbyxor och långärmad tröja vid orientering. När det handlar om väder och vind är det andra delar man bör ha med sig. I början av läsåret kanske det räcker med en extra träningströja ifall det skulle vara svalt under genomgång eller den faktiska aktiviteten. Till det går kanske shorts och t-shirt eller linne bra. Om det är kyligare eller när vi kommer längre mot hösten är varmare plagg, gärna i funktionsmaterial, och lager på lager-principen att föredra. Är det risk för regn kan en träningsjacka i lätt vattenavvisande material vara skönt, säger prognosen mer regn och ni ändå ska vara ute får man helt enkelt gå på regnkläder även om det inte är optimalt för träning.

Skor för utomhusträning

Precis som vid val av inomhusskor är det en djungel även vid val av utomhusskor. Du kan även här ha allt från löparskor och fotbollsskor men det går ofta bra att ha ett par mer generella skor för alla aktiviteter och sporter även utomhus.

Tips för att packa gympapåsen

För en del barn kan det vara lika svårt att få gympapåsen packad och få med sig allt som behövs som att bestiga ett mindre berg. Okej, en kanske överdriven jämförelse samtidigt som många föräldrar säkerligen känner igen sig. Många har säkert även tänkt att det är bra för barnen att packa träningsväskan själv för att lära sig ta ansvar och så vidare. Att alltså inte bara ta över det där packandet som aldrig blir av och alltid verkar bli fel. Andas djup och försök ha tålamod och ta del av tre goda råd:

Vad packar ni gympakläderna i?

Gympapåsen är det traditionella valet för packning av gympakläder. Den klassiska väskan för skolidrotten har behållit sin popularitet av flera anledningar. Den är väldigt smidig, väger i stort sett ingenting och man får plats med det som behövs. Att den på senare år även kommit stark som trend och modepryl är bara en bonus. Men självklart finns det andra sätt att packa gympakläderna.

Träningsväska

En träningsväska av större modell är perfekt för den som upplever att man får trycka ner de sista grejerna och snabbt stänga för att det inte ska välla ut igen. Här finns gott om plats! Visst kan det kännas lite klumpigt om du cyklar till skolan. Ett bra tips då är at ta den större träningsväskan för både skolrelaterade saker och idrottssakerna. Man tar alltså träningsväskan istället för skolväska och gympapåse.

Ryggsäck

Beroende på hur mycket grejer som ska packas ner och tas med kan det ibland räcka att packa idrottskläder och tillbehör i den vanliga skolväskan. Ryggsäcken är praktisk och väldigt skön och du behöver heller inte ha en extra väska på grund av att det är skolidrott idag.

Gympapåsar och träningsväskor på Intersport

Har du packat gympapåsen? Du glömmer väl inte gympapåsen? Har du med dig allt du behöver? Har du inte packat upp din gympapåse från förra veckan? Den relativt lilla påsen tar förvånansvärt stor plats i vårt vardagsliv. Oavsett väska till idrotten är det innehållet som är det viktigaste. På Intersport har vi ett stort urval av gympapåsar och träningsväskor för barn och vuxna. För skolstart eller längre in på terminen, dessutom allt du behöver packa i den! Du kan alltid handla online, boka en vara online för att sedan hämta och betala i butik eller be om hjälp och handla i en av våra Intersportbutiker.