Löparskor för asfalt, grus och skog
Löparguider

Löparskor för asfalt, grus och skog

Hitta rätt skor för ditt underlag och märk skillnaden.

28 februari 2023

Löparskor underlag

Att springa på olika underlag är roligt och ger en bra variation i din löpning. För att dina skor ska hålla så länge som möjligt och för att ge din kropp en så skonsam löptur som möjligt är det viktigt att veta vad du bör tänka på när du väljer skor utifrån vilket underlag du springer på. 

Varför olika skor för olika underlag?

Visst kan det låta lite märkvärdigt (och dyrt!) att du ska behöva olika löparskor för olika underlag men det är stor skillnad på grus, asfalt och en mjuk stig. De olika underlagen ställer olika krav på dina skor för att foten ska få tillräcklig dämpning och så bra stöd som möjligt för att du ska få ut så mycket som möjligt av din löpning och inte dra på dig en massa onödiga skador.

Dessutom kan flera par löparskor, ett par för olika underlag, i själva verket vara ett spartips i det långa loppet. Skorna slits då mindre och håller längre än om du använder samma skor på landsvägen som i motionsspåret. 

Löparskor för asfalt

Asfalt är ett mycket hårt underlag som ställer höga krav på skornas stötdämpning för att inte slita på kroppen. För medellånga-långa rundor eller om du är nybörjare är en något tyngre, väldämpad sko att föredra, neutral eller stabil beroende på ditt löpsteg. Vill du öka tempot och springa snabbt på asfalt ska du välja en lättviktssko som namnet avslöjar är en lättare sko.

Välj alltså en mjuk och väldämpad sko som kan vara något tyngre.

Löparskor för skog och terräng

I skog och terräng är ofta underlaget i sig mjukare och skon behöver inte ge dig lika mycket dämpning. Här ställs det däremot högre krav på skons undersida och yttersula. För att inte halka på stockar, stenar med mossa på, blöta löv, rötter eller andra ojämnheter i marken vill du ha en grövre sula som ger bra grepp. På stigar och trailslingor ska du också gärna välja en mer stabil sko för att minimera risken för skador så som vrickning eller stukning då underlaget ofta är så ojämnt.

I skogen ska du ha en hårdare, mindre dämpad, sko med god stabilitet och bra grepp.

Skor på grus

Att springa på grus är någonstans mitt emellan asfalt och stig, lite beroende på vilken typ av grus du springer på är det allt från hårt packat till mer poröst och ofta omväxlande och med mer inslag av ojämnheter. En väldämpad sko för att möta hårdheten i underlaget (beroende på hur kompakt gruset du springer på är) och stabilitet för att vara beredd på plötsliga ojämnheter eller liknande.

På grus ska du alltså satsa på en stabilare löparsko med god stötdämpning.

Vi hjälper dig hitta rätt sko

Vill du ha mer hjälp kring rätt val av sko är du alltid välkommen till någon av våra butiker runt om i Sverige. Gör en kostnadsfri löpanalys på ett snabbt och smidigt sätt för att få reda på vilken skotyp som passar dig bäst, testa att spring med skorna var du vill i 30 dagar och byt ut dem mot ett par nya om du inte känner dig helt nöjd. Det är vår "Testa på riktigt"-garanti

Andra 'Löparguider' inlägg