Rätt jacka för rätt väder
Outdoorguider

Rätt jacka för rätt väder

Mörkt och iskallt, regn på tvären, en vind som tar i och plötsligt skiner solen. Vi har plaggen för hela hösten.

12 september 2022

Klä dig rätt oavsett väderlek

En höst. Hundra väder. Det kommer bli blött, mörkt, regn på tvären, en del solglimtar, hård motvind och varmt och kallt om vartannat. Då krävs riktigt bra plagg och prylar för snabba omställningar. Jackor för att stå och heja vid sidlinjen när det biter i, men också tunnare när vädret slår om.

 

Vattentäta jackor

När det härliga regnet öser ner är det vattentäta plagg som gäller! För den som aktiverar sig, till exempel promenerar eller cyklar är det en regnjacka med membran du ska gå på. Då släpps den överflödiga värmen ut och du undviker att bli för varm. Här bör du välja en jacka med tejpade sömmar (för att inte riskera att vattnet tar sig in genom sömmarna) och hög vattenpelare (måttet i mm som anges är en indikation på hur vattentätt plagget är. Minst 2000 mm krävs för att plagget ska få kallas vattentätt, ofta har plaggen över 10 000 mm och är då än tåligare mot regnet.)

Ska du inte aktivera dig i särskilt hög grad kan du också välja galon. Ett material som är helt vattentät men saknar andningsfunktion. En regnkappa i galon är till exempel ett bra alternativ om du ska transportera dig till och från jobbet en kort sträcka eller se på barnens fotbollsmatch. 

Värmande jackor

För att hålla värmen är det viktigt att utgå från vad du ska göra, vad det är för väder och din kroppstemperatur. Ska du vara ute länge i minusgrader är en tjock dunjacka ett bra alternativ, gärna en längre modell för att skydda större del av kroppen och med en högre krage eller huva. Är det en svalare höstdag kanske det räcker med en lättviktsjacka med foder i dun eller syntetiskt material där dun värmer mer än syntet.  

Vindtäta jackor

För att behålla komforten och den behagliga temperaturen när det blåser ute ska du välja vindtäta kläder. Oavsett var termometern visar gör vinden att det upplevs betydligt kallare. Ett vindtätt plagg som en vindjacka eller skaljacka håller med hjälp av jackans membran vinden ute samtidigt som överskottsvärme kan ta sig ut.

Även en vindtät väst eller ett hybridplagg kan vara bra, då får du extra vaddering och skydd mot vinden där du är som mest känslig.

Andra 'Outdoorguider' inlägg