Vandringskläder
Outdoorguider

Vandringskläder

Skapa en smart friluftsgarderob - Rätt kläder för dagsvandring och flerdagarstur.

21 september 2021

Rätt kläder för vandring och hike

När det är dags att ge sig ut på vandring kan det ibland vara klurigt att veta hur mycket och vad en ska ta på sig, oavsett om det handlar om en dagsvandring eller flerdagarstur. Vi hjälper dig! Kom ihåg att utgå från din kroppstemperatur, brukar du bli varm och svettas mycket när du aktiverar dig? Välj då de lite svalare alternativen.

Vandringsbyxor

När du ska ut och vandra ställer du ofta höga krav på dina vandringsbyxor. De ska sitta skönt, vara slitstarka och högfunktionella och maximal rörelsefrihet. Utgå från det du tycker om, vilka behov du har och testa ordentligt innan du ger dig av. Det finns allt från mer kraftfulla byxor med mycket funktioner till flexibla softshellbyxor och modeller med längd mellan vandringsbyxor och vanringsshorts - se alla olika modeller och hitta rätt för dig i vår byxguide eller ta del av våra tester om friluftsbyxor för dam och friluftsbyxor till herr om du vill jämföra olika modeller. 

Skaljacka

En skaljacka eller regnjacka kan vara skillnaden mellan succé och fiasko i det oberäkneliga sommarvädret. Strålande sol kan på ett kick vändas om till en plötslig skur. Med ett skyddande lager nära till hands är du alltid redo. Att tänka på är att välja en regnjacka med hög vattenpelare, 10 000 mm och över - då har du en tillräckligt vattentät jacka för en heldag i naturen. Tänk också på att välja en regnjacka med andningsfunktion, ett membran som släpper ut överskottsvärme.

Tröja

Hur gott och varmt det än är när du ger dig ut är en extra tröja alltid välkommet framåt kvällskvisten, om vinden tilltar eller om solen plötsligt går i moln. Ska ni dessutom stanna och fika någonstans eller av annan anledning är stilla ett tag kan det vara skönt med ett värmande lager när pulsen går ner. 

T-shirt i funktionsmaterial

Är det en ljummen dag utan mycket vind är en fukttransporterande t-shirt är ett bra första lager. Materialet har god andningsfunktion som släpper ut fukt och eventuell svett vilket gör att den inte blir blöt och tung som i sin tur kan få dig att börja frysa. Många gillar även att vandra i en t-shirt i ull, ett snabbtorkande och naturligt material som släpper ut fukt och reglerar din kroppstemperatur på ett bra sätt och som dessutom på ett naturligt sätt har antibaktruell förmåga och inte luktar.

Underställ

Om du ska vara ute på en hike med en övernattning eller en flerdagarstur är ett underställ en varm rekommendation, bokstavligt talat. Att hänga upp och vandringskläderna efter en aktiv dag och istället byta om till ett mjukt och skönt underställ är ett skönt avslut på dagen. Understället är dessutom väldigt skönt att sova i om ni sover i tält där det kan bli lite rått om nätterna. 

Hybridjacka

En hybridjacka är ett perfekt alternativ som ytterplagg om det är lite svalare ute eller om du ska ta dig till högre höjder. Du får lagom med värme och de vindskyddande egenskaperna fram- och baktill där du ofta behöver som mest skydd mot vind och andra yttre faktorer. Med stretchpartier på ärmar och i paneler på sidorna får du maximal rörelsefrihet och god komfort. 

Ryggsäck och accessoarer

När det kommer till tillbehören för vandringen kan du välja allt från det mest nödvändiga till att gå loss och nörda ner dig totalt. En vandringsryggsäck är alltid en god idé, packa med dig extrakläder, matsäck, plåster, mobiltelefon och powerbank, vattenflaska handsprit och toalettpapper. När det kommer till accessoarerna är en hatt eller keps ofta  skönt samt en tunn mössa eller buff om det blåser, om ni ska sova ute eller ta er till högre höjder. 

Vandringsskor

Rätt skor är en av de viktigaste delarna att se över inför en hike eller vandring, oavsett om du bara ska vara ute ett par timmar kan fel skor få förödande konsekvenser. Här är det fotriktiga och bekväma skor som du gärna gått in inför din tripp väldigt viktigt. Utgå ifrån vart du ska ta dig, behöver du rustika kängor eller smidiga vandringsskor med bra grepp? Glöm heller inte att ett par bra vandringsstrumpor kan göra susen.

Andra 'Outdoorguider' inlägg