Hitta rätt vinterskor och vandringskängor
Outdoorguider

Hitta rätt vinterskor och vandringskängor

Vi hjälper dig hitta rätt skor och kängor för att slippa frysa i vinter och höst.

Så hittar du rätt vinterkängor och skor för vintern

En heldag ute i skogen, krispiga morgnar med massa frisk luft eller en promenad när snön knarrar under kängorna. Hösten och vintern har så mycket härligt att erbjuda, så länge man inte fryser. För när man fryser, särskilt om fötterna, är ingenting särskilt roligt längre.

Rätt skor är en förutsättning för att du ska vara beredd på låga temperaturer och eventuella väderomslag som den här tiden för med sig. När du ska köpa vinterskor och kängor är det viktigt att utgå ifrån hur, när och var du ska använda dem. Det är stor skillnad på vilka skor du ska välja för en vandring i fjällen kontra en dag i stan. Både för att du utsätts för olika moment vilket sätter olika krav på dina skor men även för att underlag och temperatur ofta skiljer sig åt. Men oavsett vart och hur dina vinterskor eller kängor används är det samma sak som är prio ett; att de är sköna, säkra och håller foten fortsatt varm och torr. 

I guiden Rätt kläder för alla väder kan du läsa mer när det kommer till vad du ska ta på dig och barnen för att hålla er torra och varma. 

Att tänka på innan du köper vinterskor

När det är dags att köpa vinterskor är valen många och det är upp till dig vad som prioriteras. Är det viktigaste att de är funktionella? Snygga? Vattentäta eller bekväma? Lite av varje? När och hur dina kängor ska användas är också värt att reflektera över innan du köper skor. Hur du ska använda dina skor och vilket underlag det förväntas vara är två delar som är bra att utgå ifrån. Ska de användas till och från jobbet i stan eller i naturen? Detsamma gäller för vädret, bor du på en plats där det ofta är stora mängder snö och is eller mer regn, slask och salt på vägarna? Läs om några olika modeller för att se vilken som passar dina behov bäst.

Varma vinterskor och kraftiga kängor

För att hålla värmen under kalla förhållanden ska du välja en varmfodrad vinterkänga. Se också till att välja rätt storlek så att du kan vicka lite på tårna utan att ha för mycket plats, då kan du också få plats med en extra strumpa eller sula om det skulle behövas.

En kraftigare vinterkänga ger en stabil känsla och bra stöd för foten. Med kraftig yttersula får du bra grepp oavsett underlag, terräng och väglag. För riktigt utmanande underlag kan du ge dig på vinterskor med dubbar.

Vattentäta kängor

Som den svenska hösten och vintern ser ut är ett par vattentäta kängor att föredra. Ett bra val är då GORE-TEX®, ett material som både ger vattenskydd, vindskydd och bra andningsförmåga. Att dessutom se efter hur högt upp i kängan plösen är fastsydd är viktigt då det avgör när vattnen helt enkelt tar sig in. För att hålla en känga vattentät är det också viktigt att se till antalet sömmar, ju färre sömmar kängan har ju mindre risk är det att vatten läcker in. Att hitta bra vattentäta vinterskor är viktigt både för barn och vuxna. 

Hållbar vinterkänga i läder

Är du ute efter en känga som formar sig, är tålig och förväntas hålla länge är det en bra rekomendation att välja en känga i läder. De är slitstarka, formar sig och känns ofta mer komfortabla på, torkar snabbt, har god andningsförmåga och har generellt sett längre hållbarhet. 

Vandringssko eller vandringskänga

Är du ute mycket i naturen och vill ha en känga som fungerar även för vandringar är vandringskänga eller walkingsko att föredra. För vandring på en stig, grusväg eller liknande under en kortare tid är en vandringssko smidig och bekväm att gå i. När terrängen blir mer ojämn och underlaget lerigt eller blött rekommenderas en vandringskänga. En vandringskänga är stabil, ger bättre grepp och är ofta vattentät. 

Impregnera vinterkängor

För att dina kängor ska hålla länge och hålla sig i bra skick länge är det en god idé att impregnera dem och sköta dem ordentligt. Ett annat gott råd är att lägga i Smellwell doftpåsar. Skorna håller sig fräscha mycket längre då doftpåsarna absorberar fukt och eliminerar illaluktande doft från fotsvett eller annat. Läs mer om hur du vårdar dina kängor här.

Rätt storlek på kängor

När du köper vinterskor till barnen eller till dig själv är det svårt att veta vilken storlek som är rätt. Räkna med att skorna bör vara ungefär en halv storlek större än din eller ditt barns normala skostorlek, eller din skostorlek. Att en vintersko, känga eller vandringskänga ska vara så stor, och ha mer utrymme både på längden och bredden än vanliga skor, beror på att foten svullnar när du blir varm och anstränger dig. 

Ett bra test är att prova kängan utan att knyta den, ställa sig upp och skjuta foten framåt i skon. Då ska ett finger få plats mellan hälen och skon. Tänk dock på att inte köpa för stora skor, de måste vara stabila och ge stabilitet i riktning både framåt och åt sidorna. 

Gå in kängor

För att slippa skoskav och för att säkerställa att du hittat ett par bekväma kängor är det viktigt att gå in dem. Testa dem först hemma eller inomhus, därefter på kortare promenader för att sedan testa dem på längre mer utmanande rundor.

Strumpor för vandring & vinter

Precis som med walkingskor och vandringsskor är det ett bra tips att prova kängorna med de stumpor du hade tänkt att använda skorna tillsammans med. Ytterligare ett tips gällande strumpor för vandring om det är kallt är att använda två par strumpor istället för ett par tjockare.  

Kängor och vinterskor på Intersport

På Interesport finns allt från snygga vinterskor till praktiska outdoorskor, fotriktiga skor och vattentäta vandringskängor för både dam, herr och barn. Flera modeller och märken som Timberland, Viking, Mckinley, Salomon, Meindl, Ecco och Icebug. Välkommen för hjälp i butik eller köp dina vinterskor och kängor online. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg