Vinterskor och vandringskängor
Outdoorguider

Vinterskor och vandringskängor

Vi hjälper dig hitta rätt skor och kängor för att slippa frysa i vinter och höst.

Så hittar du rätt vinterkängor och skor för vintern

En heldag ute i skogen, krispiga morgnar med massa frisk luft eller en promenad när snön knarrar under kängorna. Hösten och vintern har så mycket härligt att erbjuda, så länge man inte fryser. För när man fryser, särskilt om fötterna, är ingenting särskilt roligt längre,

Rätt skor är en förutsättning för att du ska vara beredd på låga temperaturer och eventuella väderomslag som den här tiden för med sig. När du ska köpa vinterskor och kängor är det viktigt att utgå ifrån hur, när och vart du ska använda dem. Det är stor skillnad på vilka skor du ska välja för en vandring i fjällen kontra en dag i stan. Både för att du utsätts för olika moment vilket sätter olika krav på dina skor men även för att underlag och temperatur ofta skiljer sig åt. Men oavsett vart och hur dina vinterskor eller kängor används är det samma sak som är prio ett; att de är sköna, säkra och håller foten fortsatt varm och torr. 

I Rätt kläder för alla väder kan du läsa mer om vad du ska ta på dig och barnen för att hålla er torra och varma oavsett väder. 

Kängor och vinterskor

När och hur dina kängor ska användas är värt att reflektera över innan du köper skor. Ska de användas till och från jobbet i stan eller i naturen? Detsamma gäller för vädret, bor du på en plats där det ofta är stora mängder snö och is eller mer regn, slask och salt på vägarna? Hur du ska använda dina skor och vilket underlag det förväntas vara är två delar som är bra att utgå ifrån. En robust sko med kraftig yttersula är väldigt bra för ojämna underlag och miljöer med mycket snö. För enklare användningsområden och underlag är inte kraven på kängan lika stor, men design och bekvämlighet tummas det inte på. 

Kängor i nubuck och boots med päls

En av de hetaste trenderna för vinterskor och höstens kängor är kängor i nubuck. Klassiska bruna kängor i kraftigt material och med robust sula kommer riktigt starkt. Även högre boots med fuskpäls och snörning är en stark trend till hösten/vintern. 

Vinterskor för barn, dam och herr

När det är dags att köpa vinterskor är valen många och det är upp till dig vad som prioriteras. Är det viktigaste att de är funktionella? Snygga? Vattentäta eller bekväma? På Intersport har merparten av vårt utbud av kängor och stövlar samtliga funktioner. Vi har kängor, stövlar och vinterskor för dam, herr och barn. 

Vandringsskor eller vandringskängor?

En lång tur på fjället eller i skogen är något av det bästa som finns. Är man blöt eller kall om fötterna, känner sig osäker och är rädd för att ramla eller om du har skoskav så är det inte lika härligt. Därför är det väldigt viktigt att hitta ett par bra skor för din vandring. 

Beroende på hur länge du ska vara iväg, vart du ska ge dig ut och vilken årstid det är finns det olika tips att utgå ifrån för ditt köp av vandringskängor eller walkingskor. Hur bra grepp behöver du för din terräng? Hur mycket packning ska du bära? För vandring på en stig, grusväg eller liknande under en kortare tid är en vandringssko smidig och bekväm att gå i. När terrängen blir mer ojämn och underlaget lerigt eller blött rekommenderas en vandringskänga. En vandringskänga är stabil, ger bättre grepp och är ofta vattentät.  

Strumpor för vandring

Precis som med walkingskor och vandringsskor är det ett bra tips att prova kängorna med de stumpor du hade tänkt att använda skorna tillsammans med. Ytterligare ett tips gällande strumpor för vandring om det är kallt är att använda två par strumpor istället för ett par tjockare. 

Vattentäta kängor

Som den svenska hösten och vintern ser ut är ett par vattentäta kängor att föredra. Ett bra val är då GORE-TEX®, ett material som både ger vattenskydd, vindskydd och bra andningsförmåga. Att dessutom se efter hur högt upp i kängan plösen är fastsydd är viktigt då det avgör när vattnen helt enkelt tar sig in. För att hålla en känga vattentät är det också viktigt att se till antalet sömmar, ju färre sömmar kängan har ju mindre risk är det att vatten läcker in. Att hitta bra vattentäta vinterskor är viktigt både för barn och vuxna. 

Rätt storlek på kängor

När du köper vinterskor till barnen eller till dig själv är det svårt att veta vilken storlek som är rätt. Räkna med att skorna bör vara ungefär en halv storlek större än din eller ditt barns normala skostorlek. Att en vintersko, känga eller vandringskänga ska vara så stor, och ha mer utrymme både på längden och bredden än vanliga skor, beror på att foten svullnar när du blir varm och anstränger dig. 

Ett bra test är att prova kängan utan att knyta den, ställa sig upp och skjuta foten framåt i skon. Då ska ett finger få plats mellan hälen och skon. Tänk dock på att inte köpa för stora skor, de måste vara stabila och ge stabilitet i riktning både framåt och åt sidorna. 

Smellwell doftpåsar

För att slippa att vinterskorna luktar illa av svett eller annan fukt är det ett bra tips att lägga i Smellwell doftpåsar. Skorna håller sig fräscha mycket längre då doftpåsarna absorberar fukt och eliminerar illaluktande doft från fotsvett eller annat. 

Timberland, Ecco och Icebug

På Interesport finns allt från snygga vinterskor till praktiska outdoorskor, fotriktiga skor och vattentäta vandringskängor för både dam, herr och barn. Flera modeller och märken som Timberland, Viking, McKinley, Salomon, Meindl, Ecco och Icebug. Välkommen för hjälp i butik eller köp dina vinterskor och kängor online.

Andra 'Outdoorguider' inlägg