50 år med Intersport
Personligt

50 år med Intersport

För 50 år sedan togs de första stegen mot att bilda Intersport Sverige. Utvecklingen har sedan dess varit enorm på flera plan. Både på Intersport, i sport- och träningsutvecklingen och i idrotts-Sverige.

Vad har hänt sedan Björn Borg?

Lika mycket som hänt sedan rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe 1980 har det hänt inom sport- och träningsutvecklingen. Med 50 års erfarenhet har har vi på Intersport koll på träning, sport och allt där till. Fråga våra experter och be om råd för just din träning - vi finns för att hjälpa dig!

Idag är motion och hälsa en livsstil för alla och aktiviteterna för ett friskare liv är långt mer tillgängliga. Intersports produktchef Kristina Carlsson minns hur det var när hon var barn på 1960-talet.

"Sockiplast på gymnastiken och sportlov på träskidor"

– På gymnastiklektionerna sprang vi omkring i en gammal t-shirt av bomull och hade tunna sockiplast på fötterna. Dagens barn är kittade från topp till tå i smidiga syntetplagg med hög modegrad. Och på fötterna har de moderna löparskor från världsledande märken som Adidas och Nike.  

– Våra sportlov tillbringade vi på svensktillverkade träskidor. Vi hade hemmastickade tröjor, raggsockor i ull och pjäxor av läder. Vi höll oss varma, men var helt genomblöta när vi kom hem på eftermiddagen. Nu åker vi på avancerade skidor som tillverkats i högteknologiska fabriker, klär oss i vattenavvisande Gore Tex och fleecetröjor som tillverkats av återvunna petflaskor, fortsätter hon.

Senaste trenderna och hållbara val

Nya material har verkligen gjort sportvärlden mer tillgänglig. Det är helt enkelt roligare att träna när man inte hindras av kalla och blöta träningskläder. Som inköpare på Intersport lever Kristina mitt i produktutvecklingen. 

– Vi letar trender, samarbetar med leverantörer och bevakar konkurrenter för att hela tiden hålla oss à jour med vad som händer i sportbranschen. Samtidigt som det är viktigt att hänga med i de tekniska finesser som utvecklas, måste vi även ha en magkänsla för vad som kan komma att bli populärt bland våra kunder ett år framåt. 

Några höjdpunkter från de senaste 50 åren. 

1968: Intersportkedjan bildades när tio självständiga europeiska inköpsorganisationer gick samman. Intersport föddes egentligen redan 1961 då en inköpsgrupp kallad ”Sport-tian” samlades för första gången.

1969: Bragdguldvinnaren Ove Kindvall blev hjälte då han avgjorde kvalmatchen mot Frankrike och Sverige gick till fotbolls-VM, första gången på 13 år. 

1972: Simhopperskan Ulrika Knape knep OS-guld i Montreal och belönades med Bragdguldet. 

1974: Som 22:e man var Ingemar Stenmark på gränsen att ens få göra andra åket i Madonna di Campiglio. Den då okände svensken stod för en fläckfri insats och Stenmark blev ”Stenis” med hela svenska folket. 

1976: Sverige fick sensationellt nog en olympisk mästare på 3 000 meter hinder i Montreal. Anders Gärderud skrev friidrottshistoria sedan Frank Baumgartl snubblat i sista hindret.

1978: Fjällräven Kånken började säljas och blev snabbt en kioskvältare på Intersport och påstås ofta vara världens mest sålda i sitt slag. 

1979: Att ”jogga” blev ett begrepp i Sverige.
Samma år övergav Intersport jordglobsloggan och presenterade en ny logotype som har använts sedan dess. 

1980: Rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe har såväl varit omtvistad som ett föremål för bio-duken. 1980 gick den mest gastkramande finalen mellan ärkerivalerna och Borg tog sin femte raka titel i Wimbledon. 

1982: Reebok introducerade världens första sneaker för kvinnor – Reebok Freestyle. 
Samma år vann IFK Göteborg Uefacupen efter att ha chockat storfavoriten Hamburger SV i finalen. 

1983: Rosa benvärmare, pastellfärgade trikåer och ”kniiip”. Med Gymping gjorde Susanne Lanefelt succé och mångas syn på workout, träning och motion förändrades. 

1987: 2.24, 2.32 och 2.35 var inga problem för Patrik Sjöberg. Men när han begärde upp ribban på 2.42 började publiken kippa efter andan. Men ribban låg kvar och Sverige hade fått en världsrekordhållare i höjdhopp. 

1988: Liselotte Neumann klev fram och tog svensk golfs första major när hon vann US Women’s Open. ”Jag kände på mig att jag skulle vinna”, har hon sagt efteråt. 

1990: ”Hålla det jämnt i början och kanske få nåt mål... då kan de börja darra”, sa Wislander inför VM-finalen mot Sovjetunionen, som då ägde handbollsscenen. 90 minuter senare hade Sverige sitt första VM-guld i handboll på 26 år. 

1992: 20 hundradelar – det var vad Pernilla Wiberg behövde ta in inför det andra storslalomåket i Albertville. Efter ett makalöst andraåk hade ”Pillan” utklassat konkurrenterna och tagit sitt första OS-guld. 

1993: Sidecut Extreme lanserades av Elan och var den första framgångsrika carvingskidan – eller timglasskidan som det hette då. (Källa: Åka Skidor) 

1994: 24 år har hunnit passera, men minnesbilderna flimrar förbi som vore det igår. Dahlins nickmål, Brolins piruetter, Henkes rastaflätor och Ravellis räddning. Grabbarna åkte iväg som yrkesmän men återvände som hjältar för livet. 

1995, Lotta Neumann var först. Men hennes tronföljare blev störst. Det började med Majorpokal i Colorado Springs, snart skulle Annika Sörenstam erövra golfvärlden. 

1996: Det här året omfattade Intersportkedjan 120 butiker. Den 19 april passerades dessutom en drömgräns – två miljarder kronor i omsättning. 

1997: Hon påbörjade karriären i slalombacken, övergick snart till längdspåren och hittade ”hem” på skjutvallen. Genombrottet kom under Wolfgang Pichlers översyn i Brezno-Osrblie, Slovakien. Magdalena Forsberg knep två guld och gav Sverige en helt ny sport att följa. 

1999: SPH-WP10 lanserades världens första smartklocka. Trots en batteritid på blott 90 minuter fick man betala 4 000 kronor för den nya innovationen. (Källa: Aktiv Träning). 

2000: Ukrainaren Davyd Saldadze kunde inte stå pall 97 kilo svenskt stål, Mikael Ljungberg, i OS-finalen i Sydney. Efter matchen fick Carl XVI Gustaf kvällens varmaste kram, eller vad det nu skulle föreställa.

2003: Intersport passerade tre miljarder kronor i omsättning.

2005: Året Tony Rickardsson inte hade någon anledning att vara bitter. Speedwaygeniet  kom till VM i Ryssland med fem individuella titlar, åkte hem med ytterligare en. Rickardsson körde hem sitt sista guld med en cykel han själv designat. 

2006: Anna Dahlberg och Lina Andersson stillade 4 369 dagars svenskt medaljbegär när de tog guld i längdsprinten i Turin. 

2007: Carolina Klüft vann sjukampen i VM på det nya europarekordet 7 032 poäng.

2008: Charlotte Kalla belönades med Jerringpriset efter en mäktig uppvisning när hon ryckte i klättringen uppför slalombaken i Tour de Ski. 

2009: Som förste svensk sedan 1955 vann Zlatan Ibrahimovic skytteligan i Serie A. Senare samma år presenterades han som nyförvärv i Barcelona inför 70 000 fans på Camp Nou. 
Det här var också året då den första padelbanan byggdes i Sverige (Båstad). 

2010: 82 procent av alla svenskar uppgav att de besökt en Intersportbutik under år 2010. 

2012: Jörgen Brink utmanövrerade Peter Göranssons tidigare Vasaloppsrekord på segrartiden 3:38.41. Differensen? 16 sekunder. 

2013: Sveriges första hinderbanelopp arrangerades och obstacle training blev snabbt trendigt. 

Andra 'Personligt' inlägg