Hitta en skön pjäxa
Vintersportguider

Hitta en skön pjäxa

Pjäxan är grunden till en bra skidupplevelse, se till att hitta rätt.

Slalompjäxor som sitter skönt

Möra ben efter dagens åkning och lite ömma fötter av pjäxorna. För om vi ska vara ärliga är inte alpinpjäxor det skönaste du kan ha på dig. Men de möjliggör något av de bästa som finns; skidåkningen. Då är det värt det. För att hitta att par bekväma och bra slalompjäxor som passar gäller det att lägga ner lite tid på att hitta rätt. Hur sköna pjäxor du än har kommer det fortfarande vara riktigt skönt att kliva ur pjäxorna efter en heldag i backen och stoppa ner fötterna i ett par varm vinterkängor eller innertofflor.

Se alla våra pjäxor och se hela vårt utbud inom alpint och hitta allt för skidresan

Hitta rätt pjäxa

Pjäxan är grunden till en bra skidupplevelse, menar flera experter. Många hävdar att det är din viktigaste utrustning som möjliggör kontakten mellan skidan och dig som skidåkare. Att om inte alalompjäxorna har rätt passform och komfort spelar din övriga utrustning ingen roll. Det är alltså värt den extra tiden att prova ut pjäxorna samt att lägga lite extra pengar på dem för att hitta rätt för just dig och din fot, oavsett hur ofta, hur bra eller hur länge du åker.  

Pjäxor som inte passar

Har du tvingats avbryta en, i övrigt, magisk vinterdag i backen för att du frusit om fötterna eller haft ont i ben och fötter? I sådana fall har du begått ett misstag som många faktiskt gör – att ha fel typ av pjäxor för din åkning och fot. 

Pjäxor storlek

När det kommer till vilken storlek man ska välja på alpinpjäxan är det inte helt enkelt. Här är det viktigt att vara lite påläst för att hitta rätt, alternativt gå till någon av våra butiker där det finns personal som är ordentligt pålästa. Många väljer ofta en för stor pjäxa. Detta då de är vanligt att prova ett par pjäxor på samma sätt som man provar ett par skor, vilket inte är detsamma. En pjäxa som sitter ungefär lika skönt som en sko är för stor. Då kommer du få spänna den hårdare än vad som är bra för dess passform och bekvämlighet på foten. En för hårt spänd pjäxa hämmar blodtillförseln vilket kan leda till krampande och kalla tår. 

"När de känns för små, är det rätt"

När det känns som att pjäxan är så liten att du precis kan klämma ner foten i den, då är den i rätt storlek. Då kan du knäppa den löst och få känslan av att pjäxan sitter som gjutet på din fot. När du provar pjäxan upplever du säkerligen att tårna tar i när du står upprätt. Men för den som stått på ett par skidor förut vet att man på ett par skidor ska ha böjda ben vilket gör att foten pressas bak i pjäxan och tårna inte alls tar emot. När du står i din slalomposition med spännande pjäxor ska hälen vara stabil och du ska inte kunna lyfta den från sulan. Dock bör du se upp så att pjäxan inte är för liten. Den får inte skvala eller klämma på särskilda partier eller på tårna. 

Sulor i pjäxor

Merparten av alla pjäxor har idag endast en platt standardsula som inte ger något direkt stöd. I en pjäxa kan din fot bli hårt belastad och att uppdatera till en sula som stödjer foten kan vara att föredra. När du åker skidor skapas ett stort tryck på bl.a. din hålfot vilket kan leda till kramp och domningar. En förformad eller formgjuten sula ger foten bättre förutsättningar att hitta sin neutrala position vilket avlastar hålfoten och ger betydligt högre komfort och sedermera bättre kraftöverföring till skidan vilket ger bättre prestanda.

Värma och forma pjäxor

Är pjäxan till och med som gjuten för dig? För att få en passform så exakt som möjligt anpassad efter din fot är en värmebehandling bra. Då värms delar av pjäxan upp och medan den fortfarande är varm tar du på den och den formas efter din fot. Med pjäxor som är värmda för din fot får du en bättre passform och du slipper ”åka in” slalompjäxorna vilket inte är en garant för optimal passform. Att värma och forma pjäxan efter din fot är perfekt för alla nivåer av skidåkare, från nybörjare till avancerade.

Skidstrumpor

För att få en så behaglig upplevelse som möjligt iklädd pjäxor är det även viktigt att tänka på skidstrumporna. En tunnare strumpa i ull och syntetblandning är ett väldigt bra alternativ. En bra skidstrumpa ska inte klia, är det varmaste alternativet om man har inslag av ull i materialet och undviker också doft som ofta förekommer i andra strumpor. Många skidstrumpor är extra förstärkta under hälen och vid tårna, där du ofta fryser som mest och där strumpan ofta slits.

Se till att det inte blir några veck av strumpan och undvik att knöla ner långkalsongerna i strumpan när du knäpper på dig pjäxan. Att använda trekvarts eller kortare underställsbyxor kan vara en bra idé.

Pjäxor till barn

När du ska köpa pjäxor till barn gäller ungefär detsamma som när du köper pjäxor till vuxen. Att tänka på är att inte köpa en pjäxa som barnet kan ha och växa i, en för stor pjäxa är direkt farligt i skidbacken. Barnet tappar möjligheten att kontrollera skidåkningen och lär sig inte åka skidor på rätt sätt. Utgå från att pjäxan till barn ska vara cirka en cm längre än foten. 

Prova ut slalompjäxor

Intersports butiksmedarbetare följer fem steg när de hjälper dig att hitta den perfekta pjäxan.

  1. Att se dina behov är förstås det första. Att du berättar om hur dina behov ser ut, din erfarenhet, hur pjäxan ska användas, din åkstil och vad du har för förväntningar på pjäxan.
  2. Att mäta och analysera din fot är ett av de kanske viktigaste stegen. Att se över foten, mäta och få en bild av din fot. Har du smal/tunn fot (mindre än 98 mm övermetatarsalleden), mediumfot (98-102 mm)eller bred fot (102 mm eller mer)?
  3. Hur foten ser ut är betydelsefull information att ha i bakhuvudet när det är dags att formgjuta en individuell sula till pjäxorna. Utan sulor i pjäxan har foten en tendens att kollapsa på insidan eftersom den inte stöds vilket kan medföra obehag, instabilitet och smärta.
  4. Sedan är det dags för utprovning av modeller och storlekar för att hitta rätt pjäxa. Här utår ni från den information ni kommit fram till men provar flera pjäxor. Även om du vet vad du har för fot och behöv är det bra att prova flera modeller och märken på pjäxor.
  5. Det sista steget är att anpassa och forma pjäxan efter din fot. I det skedet plockas innerskon ut innan skalet skickas in i en upphettad ugn. Tio minuter senare plockas skalet ut ur ugnen varpå innerskon och sulan sätts i pjäxan. Genom att spänna pjäxorna relativt löst och sedan stå med lätt böjda knän i cirka 15 minuter får du ett bra hum om den skräddarsydda pjäxan känns skön.

Pjäxor, skidor, skydd och skidkläder

På Intersport har vi det du och din familj behöver för skidresan, vi har dessutom gjort en riktigt bra packlista för skidresan för att inte glömma något. Kom in till oss så hjälper vi er plocka ut det ni behöver. Vi har allt från skidor, pjäxor och hjälmar till skidkläder, glasögon och ryggskydd. Vet du redan vad du ska ha kan du köpa din alpina utrustning online. Du kan även titta online och reservera det du vill köpa, prova och se det i butik innan du bestämmer dig och köpa först när du är 100% nöjd med vår tjänst boka & hämta.

Andra 'Vintersportguider' inlägg