1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR
Sommarrea - rean är påfylld - HANDLA HÄR!Sommarrea - rean är påfylld - HANDLA HÄR!

Generella tvätt- & skötselråd

För att dina produkter ska hålla i längden, och för att behålla produktens funktioner, utseende och passform är det viktigt att du tar hand om dem. Hos oss finner du produkter i flera olika material som bör skötas på olika sätt. Vid korrekt skötsel av dina produkter ökar du livslängden på dem. Längre hållbarhet gör gott både för plånboken och miljön.

Men hur ska man då vårda sina produkter på bästa sätt? Genom våra guider vill vi utbilda och inspirera till hur du tar hand om just din produkt på bästa sätt.

Måste du tvätta kläderna?

Det vanligaste misstaget som görs är att tvätta kläder för ofta, ibland åker det ner i tvättkorgen och vidare mot tvättmaskinen av bara farten. Titta och lukta på kläderna. Kanske klarar sig plagget utan atttvättas? Har du bara en fläck eller två behöver du inte alls tvätta hela plagget, att tvätta ett plagg färre gånger ökar livslängden. Gnid, inte gnugga, istället på fläcken med fettlösande medel och lite ljummet vatten.

Tvätta hållbart
Även moderna skonsamma tvättmaskiner sliter på våra plagg och det kan i många fall räcka med att hänga ut och vädra plaggen. Om du nu bestämmer dig för att tvätta plagget har vi ett gäng tips för att vårda och förlänga livslängden:

Undvik sköljmedel
På många plagg, framför allt träningskläder, är det bra att undvika sköljmedel. Detta kan innebära att träningskläder förlorar sin andningsförmåga, plaggs elasticitet kan försämras och handdukars förmåga att absorbera fukt blir sämre.

Tvättmedel
Ett smart råd är att använda olika tvättmedel på olika tvätt. Tvättmedel för mörk resp. ljus tvätt så plaggen behåller din färg och fräschör så länge som möjligt. Det finns även andra tvättmedel specifikt framtagna för t.ex. träningskläder som främjar dess egenskaper.

Dosering av tvättmedel
Tänk på hur du doserar tvättmedlet när du tvättar, följ instruktionerna och tänk på att det är bättre att ta lite mindre än för mycket. Rätt eller något lägre dosering gör att livslängden på plagget ökar, det är bättre för miljön och ruckar inte alls på hur rent plagget blir.

Tvättemperatur och tvättråd
Håll koll på de tvättrådsinstruktionen på ditt plagg. Följ tvättråden och du kan räkna med att såväl färg, material och form håller längre.

Torktumlare
Många plagg går bra att torktumla, kolla på tvättrådsinstruktionen. Träningskläder generellt ska du försöka undvika att torktumla för att få dem att hålla längre. Torktumlaren kan göra att plaggets andningsfunktion försämras och den höga värmen förstör plagget stretch och därmed dess passform. Detsamma gäller med badkläder som inte bör torktumlas.

Stryka kläder
Fundera på om du verkligen måste stryka ditt plagg, kanske räcker det att hänga upp det direkt efter tvätt? Om du ska stryka, följ tvättrådets anvisning och stryk inte över tryck, knappar och dragkedjor.

Förvaring
Förvara det som ska tvättas torrt, lägg inte blöta eller fuktiga plagg i tvättkorgen och låt inte tvätten ligga för länge efter att den är klar.

Dragkedjor, knappar och kardborreband
Stäng alltid plaggets dragkedjor, knappar och kardborreband innan du tvättar, detta för att minimera att dessa delar slits och sliter på plaggets övriga delar eller andra plagg i maskinen.